Millî Savunma Bakanlýðý kaynaklarý, Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde 12 askerin þehit olduðu saldýrýyla ilgili basýn mensuplarýnýn sorularýný cevapladý.
Pençe Operasyonlarýnýn önemi ve teröristlerle çýkan çatýþmanýn detaylarý þu þekilde açýklandý:
"Türk Silahlý Kuvvetlerimizin; PKK/KCK/PYD-YPG, DEAÞ ve FETÖ terör örgütleri baþta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karþý kesintisiz ve kararlý mücadelesi devam etmektedir. "Girilemez/ulaþýlamaz" denilen yerler artýk kontrol altýndadýr.
2019 yýlýndan bu yana, Pençe Kilit operasyonlarý, terör örgütünün nefesini kesen, tekrar canlanmasýna engel olacak sýnýrlý süreli bir operasyon deðil, zor hava, zor arazi ve zor þartlar altýnda dahi milletimizin bekasý için, terörü kaynaðýnda yok etmeyi esas alan proaktif güvenlik stratejimiz ile terörün topraklarýmýza girmesini engelleme maksadýyla yürütülen bir operasyondur.
PKK terör örgütü ilk olarak 22 Aralýk Cuma günü Irak'ýn kuzeydoðusunda yer alan Hakurk bölgesindeki Sur Tepe bölgesine sýzma düzenlemiþ, çýkan ilk çatýþma esnasýnda 6 kahraman silah arkadaþýmýz þehit olmuþtur. Ertesi gün -23 Aralýk cumartesi günü- ise Metina bölgesindeki personelimize sýzma giriþimi olmuþ, orada da çýkan çatýþmada 6 mehmetçik þehit olmuþtur. Her iki çatýþmada 13 personelimiz yaralanmýþtýr.
Sýzma giriþimi olan bölgeler birbirinden kuþ uçuþu 100 km. uzaklýktadýr. Söz konusu arazi yüksek rakýmlý sarp daðlýk, dik yamaçlarý ve uçurumlarý olan bir arazi olup, binlerce maðaranýn bulunduðu bir yerdir. Bölgede kontrol her türlü hava þartýnda saðlanmak mecburiyetindedir.
Sýzma giriþimi iddia edildiði gibi 50-100 kiþiden oluþan gruplarla deðil, maðaralarda saklanan küçük gruplar tarafýndan havanýn aðýr, yoðun sis ve kar yaðýþý (tipi) sebebiyle görüþün 5-10 metreye kadar düþtüðü, ÝHA/SÝHA'larýn ve termal sistemlerin de kullanýlmasýnýn imkansýz olduðu durumda gerçekleþtirilmiþtir. Ýleri hatta bulunan birliklerimizin kahramanca mevzilerini savunmasý ve çatýþmaya takviye giden komando birliðinin baþýndaki tabur komutaný yaralanmýþ olmasýna raðmen komutayý býrakmamasý sayesinde teröristlerin asýl amacý engellenmiþtir. Sýzma giriþiminde bulunan teröristlerin tamamý etkisiz hale getirilmiþtir."
Tahkimatýn yetersiz olduðu iddialarýna da þu þekilde yanýtlandý:
"Bölgede yer alan Üs Bölgelerimize sýzma veya taciz olabilecek ve ihtiyaç duyulan yerlere emniyet maksadýyla komando kollarý çýkarýlmakta, ihtiyaç olmayan yerlere çýkarýlmamaktadýr. Arazi þartlarý bu þekilde bir harekatý zorunlu kýlmakta, personelimiz de buna yönelik eðitim almaktadýr. Teröristle mücadelenin doðasýnda zor þartlar ve kararlýlýk vardýr. TSK, dünyada hiçbir ordunun cesaret bile edemediði operasyonlarý gerçekleþtirmektedir. Operasyona çýkacak birlik hava, arazi ve diðer þartlarý göz önünde bulundurarak görevin gerektirdiði teçhizatý yanýna alarak çýkmaktadýr. Ayrýca, personel sürekli olarak ayný yerlerde bulunmamakta, kontrol altýna alýnacak bölge göz önüne alýnarak zamana baðlý kalmaksýzýn deðiþtirilmektedir."
Þehit haberinin geç verildiði ve þehitlerin gizlendiði iddialarýna þu þekilde cevap verildi:
"Þehit/yaralý iþlemleri Þehit ve Gazi Ýþlem Genelgesi'ne göre; önce gerekli tedbirler alýnmak suretiyle ailesine verilmekte, akabinde kamuoyu ile paylaþýlmaktadýr. Aileye haber verilmeden ve tedavisi devam edenlerin durumu netleþmeden kamuoyu ile paylaþýlmamaktadýr.
Þehit haberini MSB tarafýndan yapýlacak açýklama öncesinde kamuoyuna açýklamak, yanlýþ haber olabileceði gibi terör örgütünün toplumda yaratmak isteyeceði algýyý hýzlandýrmakta, kamuoyunda karamsarlýk yaratmaktadýr. MSB tarafýndan yapýlan açýklamalar dýþýnda özellikle bireysel kullanýcýlar tarafýndan sosyal medyadan yapýlan paylaþýmlara itibar edilmemelidir. Þehit haberinin baþka kimselerce verilmesi kamuoyunda "Þehit haberinin gizlenmesi" gibi bir algý oluþtursa da iletiþimin bu kadar hýzlý ve kolay olduðu bir çaðda, gizlenmesi mümkün deðildir ve böyle bir çaba asla olmamýþtýr. Zira gerçekler er ya da geç ortaya çýkacaktýr.
22 Aralýk Cuma akþam saat Bazý sosyal medya hesaplarýnda iddia edildiði gibi Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde açýklananlarýn dýþýnda þehit askerimiz yoktur. Yaralý personelimizin tedavileri devam etmektedir. TSK, hiçbir þehidimizin fotoðrafýný ve ismini açýklamadan ve halkýmýz nezdinde onore etmeden defnetmemiþtir. Þehitlerimizin saklandýðýný iddia etmek terör örgütünün aðzýyla konuþmaktýr."
Bölgede görev yapan personellerle ilgili de þu bilgilendirme yapýldý:
"Terörle mücadele ile ilgili görev yapan bütün personel profesyonel olup, gerekli tüm eðitimleri aldýktan sonra sorumlu olduðu bölgeye görevlendirilmektedir. Söz konusu personel, tecrübeli personel ile birlikte oryantasyonunu tamamlamayý müteakip görev almakta, seviyesine uygun taktik ve teknik bilgi donanýmýna sahip olmadýkça görevlendirilmemektedir.
Ayrýca, sýralý birlik komutanlýklarýnca ve Ordu/Kuvvet Komutanlýklarý tarafýndan zaman zaman denetlemeler yapýlmakta, personelin ve birliðin eðitim, atýþ, spor, vb. konularda yeterlilik seviyesi tespit edilerek raporlanmaktadýr. Hâlihazýrda üs bölgelerinde ve hudutlarýmýzda zorlu iklim ve arazi þartlarýnda kahramanlýk ve fedakârlýkla görev yapan Türk Silahlý Kuvvetlerimiz, terörle mücadelesine; artan bir baský ve yoðun bir tempoda, tüm terör inleri yok edilip tek bir terörist kalmayýncaya kadar azim ve kararlýlýkla devam edecektir."
Son saldýrýda "ihmal" olup olmadýðýnýn sorulmasý üzerine þu cevap verildi:
"TSK'da meydana gelen olaylar sonrasýnda derhal idari tahkikat kurularak inceleme yapýlýr ve sorumluluðu/kusuru olanlar hakkýnda iþlem yapýlýr. Bu olayda da idari tahkikat ve inceleme baþlatýlmýþ olup olay her yönüyle incelenmektedir.
TSK'da, meydana gelen olaylarýn akabinde, bir daha yaþanmamasý için alýnmasý gereken dersler ile personelin kazanmasý gereken yetenekleri geliþtirmek için Eðitim ve Doktrin Komutanlýðýmýz tarafýndan "Alýnan Dersler Bülteni" yayýnlanmakta, eðitimlerde aktif þekilde kullanýlmasý saðlanmaktadýr.
Sýnýf Okullarý ve Eðitim Merkezleri ile özellikle Terörle Mücadele Harekatý kurslarýnda bu ve buna benzer olaylara yönelik uygulamalý eðitim verilmekte, personelin seviyesine uygun taktik ve teknik geliþimi saðlanmaktadýr."
"Cep telefonu kullanýmý zaafiyete neden oluyor mu?" sorusu da þu ifadelerle yanýtlandý:
Özellikle akýllý cep telefonlarýnýn günlük hayatta dahi yarattýðý güvenlik sorunu herkesçe bilinmektedir. MSB olarak personel ve birlik güvenliði bakýmýndan konu üzerinde bir çalýþma yapýlmaktadýr. Bu konu ile ilgili ciddi tedbirler alýnacaktýr.
Operasyonlarda stratejik hata olup olmadýðý sorusu da þu þekilde yanýtlandý:
"TSK, daha evvel, bu tür arazileri sadece hava þartlarý müsaade ettiði zamanlarda tutarken, deðiþen ve geliþen konsept ile kýþýn da kontrolü altýnda bulundurmaya devam etmektedir. Nitekim, daha önce "Kýþ tertiplenmesi" kapsamýnda bu kontrol noktalarý tutulmamakta, bahar aylarýnda tekrar tutulmaya baþlandýðýnda ise EYP ile karþýlaþýlmakta, bölgenin temizlenmesi daha zor hale gelmekteydi.
Bu kapsamda, televizyon/sosyal medya gibi yayýn organlarýnda sýklýkla gösterilen ve "Benim zamanýmda / görev yaptýðým dönemde" diye baþlayan cümlelerin hiçbir kýymetiharbiyesi yoktur. Zira, her þey deðiþmektedir: þartlar, teknoloji, taktik, insanlar, konsept... Hatta teröristler dahi deðiþmektedir. Deðiþmeyen tek þey deðiþimin kendisidir.
Her eleþtiriye saygýmýz var ancak eksik/eski bilgi ve tecrübelerle yapýlan yorumlar halkýn kafasýný karýþtýrmakta hatta bazý yorumlar terör örgütü tarafýndan propaganda amaçlý kullanýlmaktadýr."