MSB kaynaklarý duyurdu! Türkiye'den Ukrayna'ya Karadeniz Tahýl Giriþimi mesajý
ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý (MSB), Irak'ýn kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatý'nda bugüne kadar 931 teröristin etkisiz hale getirildiðini bildirdi.

MSB Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, bakanlýkta düzenlediði basýn bilgilendirme toplantýsýnda, Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesinin sahanýn gerekliliðine uygun, alýþýlmadýk ve öngörülemez düzeyde, artan bir etki ve yoðun bir baskýyla sürdürdüðünü belirtti.

Aktürk, bu kapsamda 47'si son bir haftada olmak üzere 1 Ocak'tan bugüne kadar 1000 teröristin etkisiz hale getirildiðini ifade etti. Aktürk, ayrýca geçen hafta içerisinde Irak'ýn kuzeyindeki barýnma alanlarýndan kaçan
2 PKK'lý teröristin daha Habur'daki hudut karakoluna teslim olduðunu bildirdi.

Tuðamiral Aktürk, Irak'ýn kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde devam eden arama-tarama faaliyetleri kapsamýnda teröristlere ait 4 odalý bir maðara tespit edildiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Maðarada muhtelif miktarda uçaksavar ve tanksavar silahý, roketatar, bomba atar, havan, piyade tüfeði, keskin niþancý tüfeði ve makinalý tüfek ile bunlara ait mühimmat, el bombalarý, dürbün, telsiz ve çok sayýda malzeme ele geçirilmiþtir. Pençe-Kilit Harekatý'nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirilmiþ, deðiþik çaplarda toplam 1970 silah ve 837 bin 630 mühimmat ele geçirilmiþ, 2 bin 741 mayýn/el yapýmý patlayýcý tespit ve imha edilmiþ, 1021 maðara/sýðýnak kullanýlamaz hale getirilmiþtir."

Hudutlarýn, Cumhuriyet tarihinin en yoðun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlý emniyet sistemi ile korunduðuna vurgu yapan Aktürk, "Hudutlarýmýzda 493'ü son bir haftada olmak üzere, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan 3 bin 981 þahýs yakalanmýþtýr. Son bir haftada engellenen 1675 þahýs ile birlikte bu yýl içerisinde engellenen kiþi sayýsý 54 bin 117 olmuþtur." diye konuþtu.

- 19 MAYIS'A ÖZEL HAZIRLIK

Tuðamiral Aktürk, Milli Savunma Bakanlýðýnca 19 Mayýs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramý kapsamýnda icra edilecek faaliyetlere iliþkin de bilgi verdi.

Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý yüzer unsurlar tarafýndan 43 gemi ile 27 liman ziyareti gerçekleþtirileceðini belirten Aktürk, gemilerin vatandaþlarýn ziyaretine açýlacaðýný söyledi.

Aktürk ayrýca, yarýn Kahramanmaraþ'ta 4 adet F-16 uçaðý ile muharip uçak geçiþi yapýlacaðýný, 19 Mayýs'ta Samsun'da Türk Yýldýzlarý ve SOLOTÜRK tarafýndan gösteri uçuþu ile Mehteran Birlik Komutanlýðýnca konser icra edileceðini aktardý.

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Tuðamiral Aktürk, TSK'nýn terörle mücadele ve hudut güvenliði ile mavi ve gök vatandaki hak ve menfaatleri korumanýn yaný sýra birçok coðrafyada kardeþ, dost ve müttefik ülkelerin haklý davalarýna destek olmayý sürdürdüðünü ifade etti.

Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50'nci yýl dönümü kapsamýnda icra edilecek faaliyetler hakkýnda da bilgi veren Aktürk, þöyle devam etti:

"Resmi törenler ve anma yürüyüþleri, TCG Anadolu'nun Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ziyareti ve denizde geçit töreni, Türk Yýldýzlarý ve SOLOTÜRK ekiplerinin gösteri ve selamlama uçuþlarý, bando ve mehteran birliði konserleri, spor müsabakalarý, konferans, seminer, sempozyum, makale yarýþmasý, aðaç dikimi, sergi ve kardeþ ülke etkinlikleri baþta olmak üzere birçok anlamlý ve özel faaliyetin icra edilmesi planlanmaktadýr. Ayrýca, 50'nci yýla özel logo tasarýmý, aný pulu ve madeni para basýmý yapýlacaktýr.

Bu vesileyle Kýbrýslý kardeþlerimizin meþru çýkarlarýný her koþulda desteklediðimizi ve kazanýlmýþ haklarý olan egemen eþitlikleri ve eþit uluslararasý statülerinin teyidinin bizler için olmazsa olmaz olduðunu bir kez daha ifade ediyoruz."

Aktürk, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulunun 10 Mayýs'ta aldýðý Filistin'in Birleþmiþ Milletler çalýþmalarýna daha geniþ haklar ve ayrýcalýklarla katýlýmýna olanak saðlayacak kararý memnuniyetle karþýladýklarýný belirterek, "Uluslararasý toplum, bölgede sükunete yönelik adýmlar atsa da Ýsrail saldýrýlarýný sürdürmeye, masum Filistinlileri öldürmeye ve yerlerinden etmeye devam etmektedir. Ýsrail, hukuk tanýmayan insanlýktan uzak saldýrýlarýný artýk durdurmalýdýr. Bölgesel istikrar ve kalýcý barýþýn saðlanmasý adýna, sarf edilen tüm gayretlerin sürdürülmesini ve kalýcý barýþýn bir an evvel tesis edilmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandý.

- EÐÝTÝM, TATBÝKAT VE FAALÝYETLER

Aktürk, TSK'nýn sayýsý ve kapsamý her geçen yýl artan tatbikatlarla kara, deniz ve havadaki etkinlik ve caydýrýcýlýðýný daha da güçlendirdiðini belirtti.

Bu çerçevede birleþik ve müþterek harekatta, katýlýmcý ülke unsurlarýyla oluþturulan karargah ve birliklerin askeri imkan ve kabiliyetleri ile harbe hazýrlýk seviyesini geliþtirmek maksadýyla icra edilen EFES-2024 Tatbikatýnýn fiili atýþlý arazi safhasýnýn baþarýyla devam ettiðini bildiren Aktürk, þunlarý kaydetti:

"Türk Silahlý Kuvvetlerimizin planlý ve bugüne kadar icra edilen EFES tatbikatlarý içerisindeki en geniþ katýlýmlý tatbikatý olan ve 49 ülkenin yer aldýðý EFES-2024'e, 1828'i katýlýmcý ülkelerden olmak üzere yaklaþýk 11 bin personel katýlmaktadýr. 7 Mayýs'ta baþlayan DENÝZKURDU-II/2024 tatbikatý Karadeniz, Ege, Marmara ve Doðu Akdeniz'de devam etmektedir. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, 11 Mayýs'ta icra edilen seçkin gözlemci gününe telefonla baðlanarak tatbikata katýlan birlik ve personele hitap etmiþ, baþarý dileklerini iletmiþtir."

Tuðamiral Aktürk, NATO Müttefik Hava Komutanlýðýnca "Artýrýlmýþ Teyakkuz Faaliyetleri" ile eþgüdümlü yürütülen "Esnek Caydýrýcýlýk Seçenekleri" kapsamýnda, bugün Romanya hava sahasýnda icra edilen "Entegre Hava Füze Savunmasý" faaliyetine Hava Kuvvetleri Komutanlýðý tarafýndan F-16 uçaklarý ile katýlým saðlandýðýný söyledi.

Aktürk, güvence tedbirleri kapsamýnda Hava Kuvvetleri Komutanlýðý bünyesindeki Havadan Ýhbar Kontrol uçaðý tarafýndan yarýn Romanya hava sahasýnda uçuþ görevi icra edileceðini aktardý.

MSB'nin, Kamu Denetçiliði Kurumunun (KDK) verdiði tavsiye kararlarýna duyarlýlýk gösteren, bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaþan kurumlarýn baþýnda geldiðine dikkati çeken Aktürk, "Bakanlýðýmýza, 2023 yýlý tavsiye kararlarýna yüzde 99,68 ile en yüksek oranda uyum saðlayan idare olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu ile Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Alt Komisyonu tarafýndan plaket verilmiþtir." ifadesini kullandý.

- SAVUNMA SANAYÝSÝ

Tuðamiral Aktürk, yerli ve milli ve savunma sanayi ürünleriyle TSK'nýn etkinlik ve caydýrýcýlýðýnýn artýrýlmasý faaliyetlerine devam edildiðini belirtti.

Bu kapsamda, ROKETSAN tarafýndan yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen ve seri üretime geçilen "AKYA Aðýr Sýnýf Harp Torpidosu"nun denizaltýlara teslimatýna 7 Mayýs'ta baþlandýðýnýn bilgisini veren Aktürk, "Kara Kuvvetleri Komutanlýðýmýzca muhtelif miktarda 'Temel Eðitim Helikopterinin' ve modernize edilen 'M60 T Tankýnýn' muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmýþtýr." dedi.

- SORULAR

MSB kaynaklarý, basýn bilgilendirme toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný da yanýtladý.

Ukrayna Savunma Bakaný Rüstem Umerov'un, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'i ziyaretinde nelerin görüþüldüðüne dair sorular üzerine kaynaklar, þunlarý kaydetti:

"Sayýn Rüstem Umerov'u ülkemizde aðýrlamýþ olmaktan memnuniyet duyduk. Oldukça samimi, yapýcý bir ortamda gerçekleþen ve iliþkilerimizi daha da güçlendiren görüþmede, Ukrayna'nýn baðýmsýzlýðýna ve toprak bütünlüðüne olan desteðimiz, Karadeniz'de gerilimin önlenmesi gerektiðine olan inancýmýz ve Montrö Sözleþmesi'ni tavizsiz bir þekilde uygulamaya devam edeceðimiz, Karadeniz Tahýl Giriþiminin yenilenmesi için gayretlerimiz dile getirilmiþtir."

Bakanlýk kaynaklarý, MSB'nin tasarruf tedbirleri kapsamýnda neler yapacaðýna dair sorular üzerine ise þunlarý söyledi:

"Halihazýrda yürürlükte bulunan idari hususlardaki tasarruf tedbirlerine en fazla uyan bakanlýklardan biriyiz. Söz konusu yeni tedbirler kapsamýnda; bakanlýðýmýzýn savunma ve güvenlik alanýndaki görev ve sorumluluklarýný etkileyecek bir husus bulunmamaktadýr. Hazine ve Maliye Bakanlýðýmýzýn alýnacak tasarruf tedbirleri hakkýnda yapmýþ olduðu açýklamada da görüleceði üzere savunma ve güvenlik alanlarý hariç tutularak gerekli hassasiyet gösterilmiþtir. Bakanlýðýmýz da önümüzdeki dönemde, açýklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edecektir."