Irak'tan Türkiye sýnýrýna askeri üs! MSB kaynaklarý: Operasyonlara komþu alanlarda kuruluyor
ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan basýn bilgilendirme toplantýsý düzenlendi. Bakanlýkta gerçekleþtirilen basýn toplantýsýnda konuþan Milli Savunma Bakanlýðý Basýn Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, "30 Nisan ve 1 Mayýs'ta þehit olan kahraman silah arkadaþlarýmýz Porsun Sözleþmeli Er Rýdvan Gürsoy ile Piyade Uzman Çavuþ Sait Toktaþ'a bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadelerini kullandý.

"SON BÝR HAFTADA 43 TERÖRÝST ETKÝSÝZ HÂLE GETÝRÝLMÝÞTÝR"

Türk Silahlý Kuvvetleri'nin, terörü kaynaðýnda yok etme stratejisi çerçevesinde sürekli ve kapsamlý operasyonlar gerçekleþtirdiðini belirten Tuðamiral Zeki Aktürk, "Son bir haftada 43 terörist etkisiz hâle getirilmiþtir. Böylece, 1 Ocak'tan bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayýsý 376'sý Irak'ýn, 469'u Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 845 olmuþtur" diye konuþtu.

"YASA DIÞI YOLLARLA GEÇMEYE ÇALIÞAN 364 ÞAHIS YAKALANMIÞTIR"

Sýnýr hattýnýn cumhuriyet tarihinin en yoðun ve etkin tedbirleri ile korunduðuna dikkati çeken Tuðamiral Aktürk, "Teknolojik vasýtalarla desteklenmiþ fiziki güvenlik tedbirleri ile korunan hudutlarýmýzda alýnan dinamik ve çok yönlü etkin tedbirler sayesinde son bir haftada yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan 364 þahýs yakalanmýþtýr. Yakalanan þahýslardan 9'u terör örgütü mensubudur. 2 bin 264 þahýs ise hududu geçemeden engellenmiþtir. Böylelikle, 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarýmýzdan yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþýrken yakalananlarýn sayýsý 3 bin 133'e yükselmiþtir. Hududu geçemeden engellenen kiþi sayýsý da 50 bin 860 olmuþtur. Son bir hafta içerisinde yapýlan operasyonlarda 40 kilogramdan fazla uyuþturucu madde (Metamfetamin) ele geçirilmiþtir" açýklamasýnda bulundu.

Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in programýna iliþkin konuþan Tuðamiral Aktürk, "26-27 Nisan'da beraberinde komuta kademesiyle Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne giden Bakanýmýz, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný ve Dýþiþleri Bakaný ile bir araya gelmiþ ardýndan büyükelçiliðimizi ziyaret etmiþ, Kýbrýs Türk Barýþ Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri komutanlýklarý ile 28'inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlýðýnda inceleme ve denetlemelerde bulunmuþ, Tümen Komutanlýðýndaki Mehmetçiklerle akþam yemeðinde bir araya gelmiþtir. 29 Nisan'da ise Genelkurmay Baþkanýmýzýn resmî davetlisi olarak Ankara'ya gelen Mýsýr Genelkurmay Baþkaný'ný kabul etmiþtir. 29-30 Nisan'da Pakistan'a resmî ziyarette bulunan Kara Kuvvetleri Komutanýmýza, Pakistan Cumhurbaþkaný tarafýndan 'Pakistan Ýmtiyaz Niþaný' tevdi edilmiþtir" þeklinde konuþtu.

Tuðamiral Aktürk konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Ülkemizin öncülüðünde, Karadeniz'deki mayýn tehlikesine karþý Karadeniz Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubu (MCM Black Sea) teþkil edilmesine yönelik 11 Ocak 2024 tarihinde Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasýnda imzalanan Mutabakat Muhtýrasý'nýn (MOU) Ýç Hukuk Süreci 4 Nisan 2024 tarihli Cumhurbaþkanlýðý Kararý ile tamamlanmýþtýr. Karadeniz Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubu (MCM BLACK SEA) ilk aktivasyonunun, haziran ayýnda icra edilecek Deniz Kuvvetleri Komutanlarý Toplantýsýný müteakip temmuz ayý içerisinde gerçekleþtirilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasýnda imzalanan Memorandum ile Karabað bölgesinde ateþkesin kontrolü ve ihlallerin önlenmesi amacýyla 30 Ocak 2021'de Aðdam/Azerbaycan'da teþkil edilen Türk-Rus Ortak Merkezinin faaliyetleri; Azerbaycan'ýn Anti Terör Operasyonu ile bölgenin istikrara kavuþmasý neticesinde Rusya Federasyonu ve Azerbaycan ile yapýlan görüþmeler sonrasý 26 Nisan'da gerçekleþtirilen törenle sonlandýrýlmýþtýr."

Ayrýca Tuðamiral Aktürk, "Harita Genel Müdürlüðümüzce, 30 Nisan'da Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) üye ve gözlemcilerinin katýlýmýyla haritacýlýk alanýnda eðitim ve iþ birliðini geliþtirmek amacýyla 'Haritacýlýk Çalýþma Grubu' kurulmasýna yönelik toplantý gerçekleþtirilmiþtir" açýklamasýnda bulundu.

Personel ve askerî öðrenci temin faaliyetlerinin planlandýðý þekilde devam ettiðini belirten Tuðamiral Aktürk, "3 Nisan'da baþlayan '2024 Yýlý Millî Savunma Üniversitesi Harp Okullarý ve Astsubay Meslek Yüksekokullarý Askerî Öðrenci Aday Tercih Ýþlemleri' 10 Mayýs'a kadar devam edecektir" diye konuþtu.

IRAK SINIR MUHAFIZLARININ ÜS BÖLGELERÝ KURMASI

Milli Savunma Bakanlýðý kaynaklarý ise Irak sýnýr birliklerinin Türkiye'nin operasyon bölgelerine yakýn noktalarda üs bölgeleri kurduðuna dair sorulara "Irak ile baþlayan diyalog sonucunda PKK terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesine yönelik olarak operasyon bölgelerimize komþu alanlarda Irak sýnýr muhafýzlarýnýn yaptýðý faaliyetlerdir. Bu faaliyetler bizimle de koordineli þekilde gerçekleþtirilmektedir. Bundan sonraki süreçte; PKK'nýn faaliyetlerinin engellenmesi, hudut güvenliðinin saðlanmasý ve bölgede yaþayan sivil Irak halkýnýn can güvenliðinin korunmasý maksadýyla Irak ve ülkemiz arasýnda çalýþmalar koordineli olarak devam edecektir" yanýtýný verdi.

MISIR ÝLE ASKERÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ

Bakanlýk kaynaklarý, Mýsýr Genelkurmay Baþkaný'nýn Ankara'yý ziyaretine iliþkin sorular üzerine "Mýsýr Genelkurmay Baþkaný'nýn Bakanlýðýmýzý ziyareti hem askeri iliþkilerin geliþtirilmesi hem de savunma sanayiindeki iþbirliði bakýmýndan yeni bir döneme iþaret ediyor. Kendilerinin talebiyle bazý savunma sanayi þirketlerimizi ziyaret ettiler. Önümüzdeki dönemde iliþkilerin karþýlýklý olarak artmasýný bekliyoruz" dedi.