MSB'den 'bedelini ödeyecekler' mesajý: Tek çýkýþ yollarý Türk adaletine teslim olmak
ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý (MSB), Irak'ýn ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 41 teröristin etkisiz hale getirildiðini bildirdi.

MSB Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, bakanlýkta düzenlediði basýn bilgilendirme toplantýsýnda, dün TUSAÞ'ýn Ankara Kahramankazan'da bulunan tesislerine yönelik terör saldýrýsýný lanetlediklerini, þehitlere Allah'tan rahmet, yaralýlara acil þifa dilediklerini belirtti.

Ülkenin bekasýna ve halkýn güvenliðine yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karþý mücadelenin azim ve kararlýlýkla süreceðini, teröristlerin saldýrýnýn bedelini ödeyeceklerini belirten Aktürk, "Son bir hafta içerisinde 14'ü 18-21 Ekim tarihlerinde Hakurk ve Gara bölgelerine düzenlenen hava harekatlarý ile olmak üzere Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil 41 terörist etkisiz hale getirildi." ifadelerini kullandý.

Aktürk, 1 Ocak'tan bugüne kadar ise 1171'i Irak'ýn, 1064'ü Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 2 bin 235 teröristin etkisiz hale getirildiðini bildirdi.

- "IRAK'IN VE SURÝYE'NÝN KUZEYÝNDE 47 TERÖR HEDEFÝ ÝMHA EDÝLDÝ"

Dün düzenlenen hava harekatýna iliþkin bilgiler veren Aktürk, þunlarý kaydetti:

"Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik dün akþamdan bu sabaha kadar icra edilen hava harekatlarýyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduðu deðerlendirilen maðara, sýðýnak, depo ve terör örgütünün kullandýðý tesislerden oluþan 47 hedef baþarýyla imha edilmiþtir. Ýcra edilen hava harekatlarýnda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanýlarak çok sayýda terörist etkisiz hale getirilmiþtir. Hedeflerdeki etki kýymetlendirmesi sürmekte olup hava harekatlarýmýz devam edecektir."

Aktürk, ayrýca Irak'ýn kuzeyindeki Hakurk operasyon bölgesinde yapýlan arama tarama faaliyetlerinde teröristlere ait olduðu tespit edilen maðarada, 10 konkurs tanksavar füzesi, 7 SA 7B hava savunma füzesi, 2 mayýn, 6 bin uçaksavar mühimmatý ile, 1 adet 120 milimetrelik havan mühimmatý ele geçirildiðini aktardý.

Bu hafta içerisinde terör örgütünün barýnma alanlarýndan kaçan 2 PKK'lý teröristin daha Akçakale ve Yüksekova'daki sýnýr karakollarýna teslim olduðunu ifade eden Aktürk, "Teröristler için tek çýkýþ yol, Türk adaletine teslim olmaktýr. Türk Silahlý Kuvvetlerimiz, terörle mücadelesine tüm terör inleri yýkýlýp tek bir terörist kalmayýncaya ve eli kanlý teröristler bu coðrafyadan yok olup gidinceye kadar kararlýlýkla devam edecektir. Diðer yandan Bakanlýðýmýz FETÖ ile mücadelesini bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da ayný hassasiyetle sürdürecektir." þeklinde konuþtu.

- 78 BÝN 705 KÝÞÝNÝN SINIRDAN YASA DIÞI GEÇMESÝ ÖNLENDÝ

Tuðamiral Aktürk, hudutlarýn Cumhuriyet tarihinin en yoðun tedbirleri ve tesis edilen kademeli güvenlik sistemiyle uluslararasý standartlarda korunduðuna vurgu yaparak, "Son bir haftada yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan 2'si terör örgütü mensubu olmak üzere 261 kiþi yakalanmýþ, 1568 þahýs ise engellenmiþtir. Böylelikle, 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarýmýzdan yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþýrken yakalananlarýn sayýsý 12 bin 134'e, engellenen kiþi sayýsý da 83 bin 875'e yükselmiþtir." ifadelerini kullandý.

Son bir hafta içerisinde Van hudut hattýnda yapýlan arama tarama faaliyetlerinde yaklaþýk 72 kilogram uyuþturucu maddenin ele geçirildiði bilgisini veren Aktürk, "19 Ekim'de Koyun Adalarý'nýn güneydoðusunda Yunanistan'a ait Sahil Güvenlik botunun býraktýðý düzensiz göçmenleri taþýyan bot, Sahil Güvenlik Komutanlýðýmýza bildirilmiþ, göçmenlerin kurtarýlmasý saðlanmýþtýr." dedi.

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Aktürk, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in, 22-26 Ekim arasýnda Ýstanbul'da düzenlenen yerli ve milli savunma sanayi ürünlerinin dünyaya tanýtýldýðý SAHA EXPO Fuarý kapsamýnda baþta Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan olmak üzere kardeþ, dost ve müttefik ülke bakanlarý ve üst düzey yetkilileriyle bir araya geldiðini söyledi.

Bakan Güler'in, fuar kapsamýnda Kosova, Karadað, Kuzey Makedonya, Fildiþi Sahili, Somali ve Birleþik Arap Emirlikleri ile askeri alanlarda eðitim, iþbirliði ve çerçeve anlaþmalarý imzaladýðýný hatýrlatan Aktürk, Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Metin Gürak'ýn ise 17-19 Ekim'de Kuzey Makedonya ve Ýtalya'ya resmi ziyaretlerde bulunarak ikili ve heyetler arasý görüþmeler gerçekleþtirdiðini ifade etti.

Aktürk, 7 Ekim'den bu yana tüm dünyanýn gözü önünde gerçekleþen Ýsrail saldýrýlarýyla binlerce insan hayatýný kaybettiðini, yüz binlerce insan evlerinden, yurtlarýndan ayrýlmaya zorlandýðýný belirterek, "Ýsrail, Lübnan'da da yerleþim yerlerini ve sivil halký hedef almaya devam etmektedir. Toplu katliamlarýna devam eden ve saldýrýlarýný daha da yayma niyeti taþýyan Ýsrail karþýsýnda uluslararasý toplum derhal harekete geçmelidir." dedi.

- EÐÝTÝM VE TATBÝKATLAR

Tuðamiral Aktürk, TSK'nýn eðitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralýksýz devam ettiðine vurgu yaparak, þunlarý kaydetti:

"Kuzey denizi ve Akdeniz'de Neptune Strike tatbikatlarý gerçekleþtirilmektedir. Türkiye, Neptune Strike Tatbikatý'na TCG Anadolu, TCG Gelibolu ve TCG Burgazada'dan oluþan Anadolu Görev Grubu ile Adriyatik'te iþtirak etmektedir. Ayrýca 21 Ekim'de Karadeniz, Ege Denizi ile Akdeniz'de baþlayan ve 92 su üstü gemisi, 7 denizaltý, 15 uçak, 14 helikopter ve 22 insansýz hava aracýnýn görev aldýðý DENÝZKURDU-1 Tatbikatý baþarýyla devam etmektedir. Söz konusu tatbikatýn fiili silah ve güdümlü mermi atýþlarý 21-23 Ekim arasýnda baþarýyla gerçekleþtirilmiþtir. Seçkin gözlemci günü faaliyetleri ise yarýn Aksaz'da icra edilecektir."

NATO Daimi Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubu-2'de görevli TCG Akaçakoca mayýn avlama gemisinin, 26-28 Ekim arasýnda Ýtalya'ya liman ziyareti gerçekleþtireceðini aktaran Aktürk, "Somali Federal Cumhuriyeti deniz yetki alanlarýnda araþtýrma faaliyeti gerçekleþtirecek Oruç Reis gemisine refakat ve koruma saðlayan Deniz Kuvvetlerimize ait TCG Gediz, TCG Gökova ve TCG Üsteðmen Arif Ekmekçi gemilerinden teþkil edilen Somali Deniz Görev Grubu'nun yarýn Somali açýklarýnda olmasý planlanmaktadýr." ifadelerini kullandý.

Aktürk, ayrýca Türk Silahlý Kuvvetlerinin son olarak 18-19 Ekim'de Muðla'da çýkan orman yangýnlarý olmak üzere bugüne kadar 34 ayrý yerde meydana gelen orman yangýnlarýnýn söndürülmesine 109 helikopter ile 3 bin 459 sorti yaparak katký saðladýðýný söyledi.

- SAVUNMA SANAYÝ

Tuðamiral Aktürk, Cumhurbaþkanlýðý himayelerinde 22-26 Ekim arasýnda Ýstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen SAHA EXPO 2024 Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayi Fuarý'nda, MSB ile baðlý kuruluþlarýnýn ürün ve projeleri sergilendiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda ayrýca, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýmýzýn Dizayn Proje Ofisi tarafýndan tasarýmý yapýlan, Ýstanbul Tersanesi Komutanlýðýmýzda inþa edilen ülkemizin ilk yerli ve milli fýrkateyni TCG Ýstanbul ile yine yerli ve milli olarak inþa edilen TCG Sancaktar gemilerimiz 25-26 Ekim'de Sarayburnu'nda halkýmýzýn ziyaretine açýlacaktýr. Ayrýca Kara Kuvvetleri Komutanlýðýmýzca muhtelif miktarda 'OMTAS Kuleli Zýrhlý Tanksavar Aracý', 'MÝLKED Elektronik Denetleme Sistemi', 'Tünel Açma Makinesi', 'Yeni Nesil Fýrtýna Obüsü' ile modernizasyonu tamamlanan 'Sarp Kuleli Geliþtirilmiþ Zýrhlý Personel Taþýyýcýnýn' muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmýþtýr."

- ÖÐRENCÝ VE PERSONEL TEMÝN FAALÝYETLERÝ

Personel ve askeri öðrenci temin faaliyetlerinin de planlandýðý þekilde devam ettiðine vurgu yapan Aktürk, 17 Ekim'de baþlayan 2024 yýlý tabip, diþ tabibi sýnýfý sözleþmeli/muvazzaf subay, eczacý sýnýfý ve özel nitelikli beden eðitimi öðretmeni sýnýfý muvazzaf subay adayý temini baþvurularýnýn 3 Kasým'a kadar devam edeceðini, Hava Kuvvetleri Komutanlýðýna 2024 yýlý pilot sýnýfý muvazzaf subay adayý temini baþvurularýnýn ise 25 Ekim-9 Kasým arasýnda yapýlacaðýný hatýrlattý.

- 29 EKÝM CUMHURÝYET BAYRAMI

Tuðamiral Aktürk, Cumhuriyetin kuruluþunun 101'inci yýl dönümününe iliþkin Milli Savunma Bakanlýðýnýn hazýrlýklarýna iliþkin de bilgi verdi.

Aktürk, þunlarý kaydetti:

"Baþta ebedi Baþkomutanýmýz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarýmýz olmak üzere tüm þehitlerimizi, ebediyete irtihal eden gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Milli Savunma Bakanlýðý olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý coþkusunu milletimizle birlikte birçok etkinlikle kutluyoruz. Bu kapsamda, 29 Ekim'de Anýtkabir'de tören, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesinde tebrikat ve Ankara'da geçit töreni, Deniz Kuvvetlerimiz tarafýndan 29 gemi ile 29 liman ziyareti, Ýstanbul'da SOLOTÜRK, Ýzmir'de Türk Yýldýzlarý tarafýndan gösteri uçuþu baþta olmak üzere asýrlýk Cumhuriyetimize yaraþýr birçok etkinlik icra edilmekte ve edilecektir. Ayrýca askeri müzelerimiz 29 Ekim'de halkýmýz tarafýndan ücretsiz olarak ziyaret edilebilecektir."