Murat Kurum'dan kentsel dönüþüm vaadini yerine getirmeyen mevcut ÝBB yönetimine tepki: Nasýl yapýlacaðýný Ekrem Bey'e öðreteceðiz
ABONE OL

Cumhur Ýttifaký'nýn Ýstanbul Büyükþehir Belediye (ÝBB) Baþkan adayý Murat Kurum, "Gerçek belediyeciliðin neferleri artýk sahaya çýkmýþtýr. Bizler annelerimizin, yavrularýmýzýn umutlarýný asla boþa çýkarmayacaðýz, Ýstanbul'u el ele hep birlikte dönüþtüreceðiz." dedi.

Kurum, Kartal Uður Mumcu Mahallesi sakinleriyle kentsel dönüþüm toplantýsýnda yaptýðý konuþmada, 6 Þubat depremlerinin ardýndan afetzedeler için durmaksýzýn çalýþtýklarýný söyledi.

Üç ayda, 11 ilde 180 bin konutun inþasýna baþladýklarýný belirten Kurum, "15 gün önce de konutlarýmýz teslim edilmeye baþladý. Bu anlayýþla, 1 Nisan'dan sonra da benim aðzýmdan bir söz duyuyorsanýz, o söylediðimiz projemizi, hayalimizi, her sözümüzü yerine getireceðiz. Hiçbir sözümüz askýda kalmayacak, hiçbir sözümüzü sümen altý yapmayacaðýz." diye konuþtu.

Murat Kurum, mevcut ÝBB yönetiminin kentsel dönüþüm sürecinde vaatlerini yerine getirmediðini vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Biz, Ýstanbul'a, Ýstanbullu kardeþlerimize, gerçek belediyecilik vadediyoruz. Sözlerin unutulduðu, belediye dýþýnda baþka iþlerin peþinde koþulduðu bir belediyecilik vadetmiyoruz. Biz, 31 Mart akþamý Ýstanbullu kardeþlerimizin ve her evin evladý olmaya, muradý olmaya talibiz. Bu anlayýþla çalýþacaðýz. Tozpembe bir tablo çizerek mevcut CHP'li belediyenin yaptýðý gibi aldatan ve aldanan bir belediyecilik yapmýyoruz. Gerçek sorunlardan, gerçek çözümlerden bahsediyoruz. Nasýl yapýlacaðýný Ekrem Bey'e öðreteceðiz."

- "TAM 1,5 MÝLYON YUVA ÞU ANDA SAÐLIKSIZ DURUMDA"

ÝBB Baþkaný adayý Kurum, Ýstanbul'da kentsel dönüþüm sürecinin bir an önce baþlamasý gerektiði belirtti.

Ýstanbul'un bir deprem þehri olduðuna, afetlere dirençli bir Ýstanbul inþa edeceklerine dikkati çeken Kurum, bu güzel þehirde 39 ilçede 7,5 milyon ev ve iþ yeri bulunduðunu, tam 1,5 milyon yuvanýn þu anda saðlýksýz durumda olduðunu kaydetti.

Kurum, 600 bin yuvanýn acilen ve bir dakika bile beklemeden dönüþmesi gerektiðini vurgulayarak, "Gerçek belediyeciliðin neferleri artýk sahaya çýkmýþtýr. Bizler annelerimizin, yavrularýmýzýn umutlarýný asla boþa çýkarmayacaðýz, Ýstanbul'u el ele hep birlikte dönüþtüreceðiz." ifadelerini kullandý.

Ýstanbul'un 39 ilçesinde toplam 650 bin yeni konut inþa edeceklerinin altýný çizen Kurum, þunlarý söyledi:

"Yeni, güvenli, huzurlu yuvalarýmýzýn 300 binini KÝPTAÞ eliyle yapacaðýz. Yine bu konutlardan 100 binini dönüþüme girecek yuva sahiplerine çok düþük fiyatlarla kiralayacaðýz. Bu konutlar kesinlikle satýlmayacak. 'Yarýsý Büyükþehirden' diyerek, evini KÝPTAÞ'la dönüþtürenlere 700 bin lira hibe desteði vereceðiz, 700 bin lira da kredi desteði vereceðiz. Vatandaþýmýzýn ödemeleri konutun bitiþ tarihinde baþlayacak. Ýlk yýl faizsiz sabit taksitle, sadece 5 bin 833 lira taksitle, evin büyüklüðüne göre vatandaþlarýmýz dönüþümü hýzlý bir þekilde gerçekleþtirecek. Bununla da kalmayacaðýz, tam 100 bin lira taþýnma yardýmý vereceðiz. Ýþte bu kampanyanýn 15 Nisan'da baþvurularýný almaya baþlayacaðýz ve Ýstanbullulara hýzlý bir þekilde konutlarýný teslim edeceðiz."

ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'nun "650 bin konutun yapýlmasýna gerek yok" þeklindeki açýklamasýný da anýmsatan Kurum, "CHP'li yönetim '650 bin konutun yapýlmasýna gerek yok' diyor. Ýstanbul deprem þehri, vatandaþýmýz huzursuz bir þekilde evinde oturuyor ve diyorlar ki 'Konutlarýn yapýlmasýna gerek yok.' Ne yapacaðýz peki? Milletimiz riskli binalarda otursun biz de izleyelim mi, belediyecilik bu mu yani? Onlar ne derse desin, biz milletten tarafa olacaðýz." dedi.

- UÐUR MUMCU MAHALLESÝ'NE KENTSEL DÖNÜÞÜM OFÝSÝ KURULACAK

Murat Kurum, Uður Mumcu Mahallesi'ndeki vatandaþlarýn kentsel dönüþüm beklentilerinin farkýnda olduklarýný, buradaki vatandaþlarýn haklý olarak saðlam, dayanýklý binalarda, modern ve konforlu konutlarda yaþamak istediðini anlattý.

Kartal'ýn kendilerinden beklentilerine taleplerine cevap vereceklerini dile getiren Kurum, "Öncelikle Uður Mumcu Mahalle'mize bir kentsel dönüþüm ofisi kuracaðýz. Sizlerin taleplerini not edeceðiz. Ýmar planlarýný vatandaþýmýzýn dönüþümünü saðlayabilmesi amacýyla, bugünkü yönetmeliklerden ve mevzuattan kaynaklý o eksiklikleri giderecek yeni imar planýný yaparak öncelikle baþlayacaðýz." diye konuþtu.

Kurum, mahallede yaþayanlardan evlerinin dönüþüme girmesini isteyen ve müteahhitle anlaþanlarýn yanýnda olacaklarýný kaydederek, "'KÝPTAÞ eliyle dönüþümüzü yapmak istiyoruz' derlerse biz el ele vereceðiz ve Uður Mumcu'nun dönüþümünü gerçekleþtireceðiz. Hem maddi destek, kredi desteði, taþýnma ve kira yardýmý desteði saðlayacaðýz hem de vatandaþýmýzýn imar planýndaki beklentisini karþýlayan tarafta olacaðýz. Hep birlikte kararý vereceðiz ve o kararý kýsmi emsal artýþý ile birlikte gerçekleþtireceðiz." diye konuþtu.

Kentsel dönüþüm toplantýsýna Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen, AK Parti Kartal Belediye Baþkan adayý Hüseyin Karakaya, AK Parti Kadýköy Belediye Baþkan adayý Veli Arslan, AK Parti Kartal Ýlçe Baþkaný Nimet Gündoðdu ve MHP Kartal Ýlçe Baþkaný Zübeyir Kurt da katýldý.