MÜSÝAD Kadýn Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesi'nin bu yýlki mottosu 'Bize Fark Etmez' oldu
ABONE OL

Kadýnlarýn hayatýn her alanýndaki rolü, zamanla kazandýðý yeni kimlikleri ve kadýn gücüyle, ellerinin deðdiði her iþi güzelleþtirdiklerinden alýnan ilhamla geliþtirilen motto evde, iþte, en zorlu þartlarda, her kadýnýn, her annenin sahip olduðu mücadele ruhunu yansýtýyor.

Zirveye özel olarak, MÜSÝAD Kurumsal Ýletiþim ekibi ve etkinliðin icra kurulu tarafýndan hazýrlanan etkinlik müziði video paylaþým platformlarýnda büyük ilgi gördü. Etkinlik günü yayýna alýnan tema filmi ise geniþ yanký bulmayý ve kadýn farkýndalýðýný artýrmayý hedefliyor.

Ýþ dünyasý temsilcileri, giriþimciler, profesyoneller ve gençlerin katýlýmlarý ile düzenlenen zirvede; kadýnýn ticari yaþantýsýnda, iþ hayatýnda karþýlaþtýðý olumsuz durumlarýn iyileþtirilmesini, aile þirketlerinde sürdürülebilirliði ve en önemlisi aile hayatý ile iþ hayatý arasýndaki dengenin nasýl saðlanmasý gerektiði programýn çerçevesini oluþturuyor.

MÜSÝAD Kadýn 2018'den bu yana, Kadýn Potansiyeli için çalýþýlýyor.

6 Yýl önce, MÜSÝAD bünyesinde bir marka olarak kurulan MÜSÝAD Kadýn, ilk gününden bu yana, kadýn potansiyelinin hem nicelik hem nitelik bakýmýndan geliþtirilmesi için çalýþmalar düzenliyor. Kadýnlarýn hem iþ hem de sosyal hayatta karþýlaþtýðý sorunlarý ve iþ-yaþam dengesini saðlayabilmek adýna çözümler geliþtirirken, çeþitli kurum ve kuruluþlarla ortak faaliyetler yürüterek, geliþtirilecek politikalar için alt yapý oluþturmayý amaçlýyor.

MÜSÝAD Kadýn tarafýndan yürütülen faaliyetlerden bazýlarý ise þu þekilde; "Ýþ Dünyasýndaki Kadýnlar MÜSÝAD'da Buluþuyor" programý, iþ dünyasý temsilcilerinin bir araya getirildiði network ortamý saðlýyor, "Ýlham Veren Buluþmalar" programlarý ile toplumu, aileyi ve deðerlerimiz konuþulurken "Stüdyo Programlarý" ile iþ hayatýndan aile hayatýna akademik hayattan sosyal hayata kadar birçok önemli isim ile çekimler gerçekleþtiriliyor.

Ayrýca, Emine Erdoðan'ýn liderliðinde baþarý ile yürütülen Sýfýr Atýk projesine atýfta bulunarak 4 haftalýk bir eðitim programý olan "Dönüþüm Evden, Eðitim Anneden Baþlar" projesi de yürütülmektedir.

Yakýn zamanda hazýrlanan "TAYA (Türk Annelerine Yardýmcý Akademi)" projesi ile çalýþan annelerin bakýcý sorununa yönelik akademik bir çalýþma ve beraberinde rapor hazýrlanýrken, genç kadýnlara rol model olacak, iþ ve sosyal hayatýnda baþarýlara imza atmýþ kadýnlarýn hayat hikayelerinin yer aldýðý, Cumhuriyetimizin 100. Yýlý'na ithafen "Türkiye Yüzyýlýnda 23 Kadýn" adlý eser de literatüre kazandýrýlmýþtýr.

Tüm bu adýmlardan yola çýkarak, bütüncül bir bakýþ ve özgün yaklaþýmlarla, ele alýnan konularýn tüm paydaþlarýný bir araya getirmek için hem çalýþan, hem þirketler hem de devlet yetkililerinin bir araya getirildiði Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesi düzenleniyor.

KADININ TOPLUMDAKÝ ROLÜNE VURGU YAPILDI

Programýn açýlýþ konuþmalarýný gerçekleþtiren, MÜSÝAD Kadýn Baþkaný Meryem Ýlbahar Koca, zirvede yaptýðý konuþmada, kadýnlarýn toplumsal rollerine dikkat çekerek, MÜSÝAD Kadýn'ýn bugüne kadar gerçekleþtirdiði projelerle iþ dünyasýnda, sosyal sorumluluk alanlarýnda ve aile hayatýnda kadýnýn gücünü ortaya koyduðunu belirtti. Koca, zirvede paylaþtýðý vizyon ile kadýnlarýn hem iþ hem de aile hayatýnda sürdürülebilir bir denge kurarak topluma katkýda bulunduklarýný vurguladý.

Meryem Ýlbahar Koca, özellikle "Bize Fark Etmez" mottosuyla düzenlenen zirvenin önemine deðinerek; "Su damlasýnýn hangi topraða düþtüðü fark etmez; özü itibariyle, filizlendirir ve hayat verir. Hayattaki rollerimiz de iþte böyledir. Ortamlar ve koþullar deðiþse de, bulunduðu konumla ahengi yakalar ve özünden bir þey kaybetmez" dedi. "Duruþuyla, kimliðiyle, deðerleriyle ve fýtratýna uygun var olma çabasýyla, her insan biriciktir. Týpký, büyük bir orkestra gibi... Her enstrüman kendine özgü bir ses çýkarýr, bu sesler bir araya geldiðinde, ortaya çýkan çok sesli melodi, dünyanýn en güzel eserine dönüþür" ifadelerini kullandý.

Koca, "Dünyamýz, insani ve ahlaki deðerlerin, yerle bir edildiði bir dönemden geçiyor. Aileyi ifsad etme hareketiyle, nasýl bir tehlike ile karþý karþýya olduðumuzun farkýndayýz. Tehdit altýnda olan, sadece deðerlerimiz deðil, istikbalimiz olan çocuklarýmýz, yarýnlarýmýzdýr" dedi.

Yakýn zamanda da sýkça karþýlaþtýðýmýz aile içi ve kadýna þiddet olaylarýna da deðinerek; "Aile kurumunun temsiliyetine büyük zarar veren, aile içi þiddete karþý, topyekün mücadele þarttýr" dedi ve bu konularda alýnacak tüm aksiyonlarýn daha etkin þekilde sürdürülmesi gerektiðini ifade etti.

KADIN GÝRÝÞÝMCÝLÝÐÝ VE ÝSTÝHDAMI

Programa katýlan MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý gerçekleþtirdiði konuþmada, kadýn istihdamý ve giriþimciliðinde yaþanan olumlu geliþmeleri vurguladý. Asmalý, konuþmasýnda MÜSÝAD'ýn 34 yýllýk köklü geçmiþine deðinerek, "Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji" prensibiyle Türk iþ dünyasýnda yerli ve milli bir güç olma vizyonunun altýný çizdi. Zirvenin, iþ dünyasýnda kadýnýn rolünü daha da güçlendirmek adýna önemli bir platform olduðunu belirtti.

Asmalý, kadýnlarýn iþ gücüne katýlýmýndaki önemli artýþlara dikkat çekti. 2024 yýlýnýn ikinci çeyreðinde kadýn istihdamýnýn 10,9 milyona yükseldiðini ve iþsizlik oranýnýn %10,8'e gerilediðini ifade etti. Ayrýca, 12. Kalkýnma Planý kapsamýnda, 2028 yýlýna kadar kadýn iþ gücüne katýlým oranýnýn %40,1'e çýkarýlmasý hedefleniyor. Bu baðlamda, kýrsalda kadýn giriþimciliði, teknoloji okuryazarlýðý ve bakým hizmetlerinin geliþtirilmesi gibi stratejik adýmlarýn atýlacaðý vurgulandý.

Zirvenin ana temasý olan "Bize Fark Etmez" mottosuyla, iþ dünyasýnda kadýnýn karþýlaþtýðý zorluklarýn aþýlmasý, aile-iþ dengesi ve sürdürülebilir aile þirketlerinin önemi konuþulurken, Asmalý, bu tür zirvelerin kadýn giriþimciliði ve istihdamýndaki artýþta önemli bir rol oynayacaðýna inandýðýný belirtti.

GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ TÜRKÝYE

Programa iþtirak eden, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ konuþmalarýnda, kadýnlarýn iþ dünyasýndaki yerinin güçlendirilmesinin ekonomik büyüme ve toplumsal kalkýnma açýsýndan kritik önem taþýdýðýný belirtti. "Bize Fark Etmez" mottosuna atýfta bulunan Göktaþ, kadýnlarýn karþýlaþtýklarý zorluklarýn onlarý daha da güçlendirdiðini ve engeller karþýsýnda asla yýlmadýklarýný vurguladý.

Göktaþ, Bakanlýk olarak kadýnlarýn iþ gücüne katýlýmýný artýrmak ve giriþimcilik ekosisteminde aktif rol almalarýný saðlamak için çeþitli teþvikler sunduklarýný ve projeler geliþtirdiklerini ifade etti. Kadýn istihdam oranýný %32,9'a, iþ gücüne katýlým oranýný %37,3'e çýkardýklarýný belirten Bakan, 12. Kalkýnma Planý kapsamýnda bu oranlarý 2028 yýlýna kadar daha da artýrmayý hedeflediklerini söyledi.

Konuþmasýnda kadýnlarýn toplumsal hayatta güçlenmesinin, þiddetle mücadelede de önemli bir rol oynadýðýný dile getiren Göktaþ, kadýna yönelik þiddetin önlenmesi için risklerin erken tespiti amacýyla 81 ilde sosyal risk haritalarý oluþturulacaðýný duyurdu. Zirvenin kadýnlarýn potansiyellerini ortaya çýkarmak ve toplumsal farkýndalýðý artýrmak adýna önemli bir adým olduðunu belirten Göktaþ, "Güçlü Kadýn, Güçlü Türkiye" vizyonuyla çalýþmalarýný kararlýlýkla sürdüreceklerini ifade etti.

Programýn 1. Oturumunun baþlýðý, "Bir Yastýkta Bir Ömür : Baþarý ve Güven" oldu. Habertürk Genel Yayýn Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un moderatörlüðünde, TOBB Kadýn Giriþimciler Kurulu Baþkaný Nurten Öztürk ve eþi Opet Yönetim Kurulu Kurucu Baþkaný Fikret Öztürk'ün yaþamlarýna dair, Opet'in kuruluþ hikayesi ve iþ/aile dengelerini içeren paylaþýmlarý ile oturum tamamlandý.

2.Oturumun baþlýðý, "Çýraklýktan Ustalýða Giden Yol: Bir Yolculuk Hikayesi" oldu. Ömer Ekinci'nin moderatörlüðünde, ORKA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kübra Orakçýoðlu Kazan, BEE'O Propolis Kurucusu Dr. Aslý Elif Tanuður Samancý ve Mapla Biyoteknoloji Kurucusu Merve Canpolat'ýn konuþmalarýyla gerçekleþti. Konuþmacýlar, iþ hayatlarýndaki tecrübeleriyle genç giriþimcilere yol gösterdi.

The Spirit of the Time: Gaza

Kanadalý iþaret dili ve Ýngilizce öðretmeni, Gazze baþta olmak üzere tüm mazlum coðrafyalarda yaþanan zulümler hakkýnda sosyal medya paylaþýmlarýnda sesini gür bir þekilde çýkaran, milyonlarca insana bölgeye dair bilgilerin aktarýlmasýný saðlayan Jenny Molendyk Divleli, Gazze'de yaþanan soykýrýmý bir kez daha tüm katýlýmcýlara hatýrlattý.

Programýn 3. Oturumu - Farklý Roller, Tek Bir Kadýn baþlýðýyla gerçekleþti. Habertürk Genel Yayýn Yönetmeni moderatörlüðünde, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiðitbaþý, TUBÝTAK Marmara Araþtýrma Merkezi Baþkaný Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Yýldýz Holding Kadýn Platformu Baþkaný Begüm Mutuþ, konuþmalarýnda, kadýnlarýn profesyonel kariyerlerinde, aile ve sosyal hayatý nasýl dengelendikleri, karþýlaþtýklarý güçlükler ve baþ etme yollarý üzerine paylaþýmlarýný gerçekleþtirdiler.

EMÝNE ERDOÐAN'DAN ÖNEMLÝ AÇIKLAMA

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan, MÜSÝAD Kadýn tarafýndan düzenlenen Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesinde yaptýðý konuþmada, son 20 yýlda Türkiye'de kadýn haklarýna yönelik birçok reform gerçekleþtirdiklerini belirtti. "Kadýnlarýmýzýn haklarýný güvence altýna alan, toplumsal hayattaki konumlarýný saðlamlaþtýran güçlü bir hukuksal altyapý oluþturduk ve bu temelin üzerine her gün yeni düzenlemeler ekleniyor," dedi.

Erdoðan, kadýnlarýn sosyal kalkýnmanýn temel gücü olduðunu vurgulayarak, saðlýklý ve güçlü bir toplumun kadýnlarýn saðlýðý, güvenliði ve ekonomik güçlenmesiyle mümkün olabileceðini söyledi. "Kadýnlar, aile yapýsýnýn temel taþý ve gelecek nesillerin yetiþtiricisidir," diyerek, onlarýn emeðinin sadece iþ unvanlarýyla deðil, aileden üretime her alanda deðerlendirilmesi gerektiðini ifade etti.

Emine Erdoðan, kadýnlarýn aklý, zekasý, þahsiyeti ve deðerleriyle üretim hayatýnda yer almasýnýn adalet ve hakkaniyetin gereði olduðunu anlattý.

Ayrýca, empati kurma, duygularý anlama ve yönetme becerisi yüksek kadýnlarýn çalýþma hayatýnda güçlendirilmesinin daha adil ve yaþanabilir bir dünyanýn anahtarý olduðunun altýný çizen Erdoðan, "Gerçek anlamda bir güçlendirme içinse kadýnýn hayattaki tüm rollerini kapsayan bütüncül ve denge odaklý bir yaklaþým gerekir. Kadýnlar, tabiatýndaki çok yönlülük ve hýzlý adapte olma becerisiyle elbette birçok sorumluluðu sýrtlanabilir, farklý durum ve þartlara hýzlý uyum saðlayabilir. Buradaki anahtar kelime, bu çeþitli roller arasýndaki dengedir." dedi.

KADINLARIN KARÞILAÞTIÐI ZORLUKLARA ÇÖZÜM ARAYIÞI

Erdoðan, kadýnlarýn iþ ve aile hayatý arasýnda denge kurarken yaþadýðý sorunlara dikkat çekti: "Kadýnlarýn emeði iþgücüne katýlýmla sýnýrlý görülmemeli. Onlar tarlada, evde, sanatta da üretimin bir parçasýdýr." AK Parti döneminde saðlanan evde bakým desteði, doðum izni ve kreþ gibi düzenlemelerin bu çabalarýn bir parçasý olduðunu belirtti.

Ayrýca, ""Bugün iþ hayatýnda kadýnlarýn sorunlarý konuþulurken evi ve iþi arasýnda savrulan kadýnlarýn, týrnak içinde 'eþitlik' adý altýnda sarf ettikleri insanüstü efor ve yaþadýklarý çeliþkiler göz ardý ediliyor. Öte yandan, kadýn emeði yalnýzca ünvanlar ve iþgücüne katýlým üzerinden deðerlendiriliyor. Oysa kültürümüzde kadýn, tarlayý sürerken de, bir çocuðu yetiþtirirken de, aileyi idame ettirirken de üretendir. Önümüze gelen bir tas çorba, yemenideki oya, kilimdeki desen ve arkamýzdan okunan her bir duada kadýn emeði vardýr."

Erdoðan, kadýnlarýn hayatýn tüm alanlarýnda kendi tabiatlarýyla var olmalarý saðlandýðýnda, adalet ve denge ekseninde bir dünyanýn oluþacaðýný kaydederek, bu yüzden, kadýnlarýn aile hayatýna yönelik esnek uygulamalarýn tüm sektörlerde yaygýnlaþmasýnýn öncelikleri olmasý gerektiðini bildirdi.

KADINLARA ÖNEMLÝ TAVSÝYELER

Erdoðan, MÜSÝAD Kadýn'ýn kurulduðu günden bu yana, iþ hayatýnda kadýna dair tüm meseleleri hakkaniyet çerçevesinde ele aldýðýný ve bu amaçla birçok nitelikli projeyi hayata geçirdiðini dile getirerek, "Dönüþüm Evden, Eðitim Anneden" projesiyle Sýfýr Atýk Hareketi'ne sunduklarý katkýlar için MÜSÝAD Kadýn'a teþekkür etti.

Kadýnlarýn, geleceðin inþasý konusundaki önemine deðinen Erdoðan, "Elimizdeki dünya, insanlýðýn deðerleriyle birlikte parça parça daðýlýrken kadýn duyarlýlýðýna, sezgisine ve þefkatine hiç olmadýðý kadar ihtiyacýmýz var. Ýçinde çocuklarýmýzýn yaþamasýna razý olacaðýmýz geleceðin dünyasýný kadýn eli deðmeden inþa edemeyiz. Tüm yýkýmlara ve kayýplara raðmen, elindeki imkanlarla her gün yaþamý yeniden kuran Filistinli kadýnlar, daha yaþanabilir bir dünya umudumuzu ayakta tutuyor. Bu duygu ve düþüncelerle sözlerime son verirken, bugün dünyadaki bütün kadýnlarýn ayný fýrsatlara sahip olmasý için emek veren herkese þükranlarýmý sunuyorum." þeklinde konuþtu.

ÖDÜLLER TAKDÝM EDÝLDÝ

Zirve kapsamýnda Alev Alatlý'yý temsilen kýzý Funda Aktan'a, Prof. Dr. Ümit Meriç'e, Prof. Dr. Nurhan Ataso'a ve BAYKAR Finans Grubu Baþkaný Canan Bayraktar'a Farkýndalýk Ödülleri verildi. Erdoðan, gençlere bu isimlerin hayat hikayelerinden ilham almalarýný tavsiye etti.

Son olarak, kadýnlarýn sosyal ve ekonomik alanda güçlendirilmesiyle adil ve dengeli bir dünya kurulabileceðini belirten Erdoðan, "Kadýnlarýn emeðine sahip çýkarak onlara destek sunmak, toplumsal kalkýnmanýn anahtarýdýr," diyerek konuþmasýný sonlandýrdý.

Ödüle layýk görülenlerin hayat hikayeleri

Alev Alatlý

Eserleriyle düþünce dünyasýna ýþýk tutan mütefekkir, yazar Alev Alatlý, yaþamý boyunca birçok ödüle deðer görüldü. Usta yazar Alatlý, 2006'da Rusya'da Mihail Aleksandroviç Þolohov 100. Yýl Edebiyat Ödülü'nü, 2014'te edebiyat alanýnda Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldý.

Filistin halkýna reva görülen zulme karþý duyarlýlýðýyla öne çýkan Alatlý'nýn Filistin davasýný duyurmak üzere yaptýðý çalýþmalarý, Yaser Arafat tarafýndan da fark edildi. Alatlý, bu nedenle "Özgürlük Madalyasý"yla onurlandýrýldý.

Nurhan Atasoy

Türk sanat tarihi alanýndaki çalýþmalarýyla önde gelen akademisyenlerden Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Ýstanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÜSAV ve Taç Vakfý'nýn kurucu üyesi, "Turkish Cultural Foundation" Bilimsel Danýþmaný ve daimi öðreticilik görevleri üstlendi. Atasoy, 1997 yýlýnda Maltepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlýðýnýn ardýndan Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlýðýna atandý.

Osmanlý sanatý ve Türk Ýslam sanatlarý üzerine uzmanlaþan Atasoy, 120'nin üzerinde konuda sayýsýz eser verdi. Atasoy, özellikle Türk kültür ve sanat tarihinin uluslararasý alanda tanýtýlmasýnda öncü olurken, emekliliðinden sonra da üretmeye devam etti.

"Kadýnlar, toplumsal deðiþimin öncüsü olabilir; her birimiz, kendi hikayemizi yazma gücüne sahibiz." sözleriyle kendi hikayesini yazmak isteyen tüm kadýnlara ilham kaynaðý oldu.

Ümit Meriç

Ýstanbul Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Prof. Dr. Ümit Meriç, Sosyoloji Tarihi, Kurumlar ve Aile Sosyolojisi dallarýnda tercüme ve telif üzerine birçok çalýþmaya imza attý.

Gençlere ve yeni nesil akademisyenlere mentorluk yaparak, ilham veren ve kariyer geliþimlerine destek olan öncü yazar ve düþünür Meriç, bir dönem baþörtüsü yasaðý sebebiyle 30 senelik hocalýk hayatýna veda etmek zorunda kaldý.

Meriç, babasý Cemil Meriç'in düþünce ve edebiyat mirasýný yaþatarak, fikirlerini bugünün toplumuna taþýmakta önemli bir rol oynadý.

Sosyal adalet, eðitim ve kültürel konularda yürüttüðü çalýþmalarla, toplumsal farkýndalýðý artýran Meriç, insanlarý bu konularda düþünmeye teþvik etti.

Canan Bayraktar

Özdemir Bayraktar ile 1978 yýlýnda hayatýný birleþtiren Canan Bayraktar, finans alanýndaki kariyerine 1985 yýlýna kadar devam etti, finans alanýndaki ilk kadýn yazýlýmcýlardan biri.

Bayraktar, annelik vazifesi nedeniyle çalýþma hayatýna bir süre ara verdikten sonra, Baykar'ýn finans yönetimine, Milli ÝHA serüvenine baþladýðý ilk yýllardan itibaren hem bir emekçi hem de uzmanlýðýyla destek verdi.

Yaklaþýk 20 yýldýr Baykar Yönetim Kurulu Üyesi olarak gece gündüz demeden ülkemizin IHA destanýna emek veren Bayraktar, baþarýlý iþ yaþamý ve aile hayatý arasýndaki dengeyi saðlama azmi sayesinde birçok insana örnek oldu.