Müslüman araþtýrmacýlardan dünyaya çaðrý: Gazze için acil eyleme geçin
ABONE OL

Ýlke Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Lütfi Sunar, yaptýðý konuþmada, dünyanýn dört bir yanýndan gelen entelektüellerle konferans tertip ettiklerini belirterek, "Bu konferansýn en önemli meselesinden biri olan Filistin ile ilgili de gündemimiz bulunuyor ve bu nedenle biz de burada görüþlerimizi paylaþmak istiyoruz." dedi.

Filistin mücadelesinin her cephede ve koþulda sürmesi gerektiðini vurgulayan Sunar, "Öncelikle Gazze'de þehit olanlara rahmet, yaralananlara þifa diliyoruz. Adil bir dünya için mücadelemizi sürdüreceðiz. Sadece protesto deðil, harekete geçerek eylemlerin sona ermesi için mücadele ediyoruz." diye konuþtu.

Sunar, Ýsrail'in Gazze'de yaptýklarýna karþý hükümetleri, insan haklarý aktivistlerini ve sivil toplum kuruluþlarýný acil eyleme geçmeye çaðýrdýklarýný aktardý.

"BU KONFERANS GAZZE'YE SALDIRILAR SONRASI DAHA ÖNEMLÝ HALE GELDÝ"

Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðý (YTB) Baþkaný Abdullah Eren, Müslüman Dünyada Çaðdaþ Düþünce baþlýklý konferansýn, Gazze'de yaþanan saldýrýlar sonrasý daha önemli ve kritik hale geldiðine dikkati çekti.

Eren, "Bu toplantý, Ýslam dünyasý olarak hem irademiz hem de dünyaya söyleyeceðimiz düþüncelerimiz açýsýndan önemli. Ýrade olarak çok þey inþa ettik ve bunun en önemli örneðini Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde son 20 yýldýr Türkiye'de yaþýyoruz. Ancak akademik ve entelektüel iddiamýz da var. Bu toplantý da bu iddianýn bir arayýþýdýr." þeklinde konuþtu.

Medeniyet Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Berdal Aral ise Ýslam dünyasýnýn daðýnýk olmasýnýn Gazze'deki katliamlara yeterli tepki verilememesine neden olduðunu vurguladý.

Aral, "Batýlý ülkeler Ýsrail'in arkasýnda dururken Ýslam dünyasý Filistinlilerin arkasýnda deðil. Gazze'de soykýrým suçu iþlenmiþ durumda. Dilerim bu savaþ suçlarý bize ders olur ve kendi deðerlerimizi hayata geçirmeye çalýþýrýz." ifadesini kullandý.

"ADALET ÝÇÝN BÝRLÝKTE MÜCADELE ETMEMÝZ GEREKÝYOR"

Beyrut Amerikan Üniversitesinden Sari Hanafi, "Bu konferans, Filistin baþta olmak üzere Ýslam coðrafyasýnda adalet arayýþý için önemli bir adým. Küresel anlamda Filistin için sesimizi nasýl yükseltmemiz gerektiði konusunda daha fazla entelektüel alanda düþünmemiz gerekiyor. Buradaki adým da buna yönelik bir çalýþmadýr." dedi.

Leeds Üniversitesinden Prof. Dr. Salman Sayyid ise tüm dünyanýn dini ve etnik kökeni ne olursa olsun Filistin için adalet çaðrýsý yaptýðýnýn altýný çizerek, "Gazze'de yaþananlar gösterdi ki tüm dünyada adalet için birlikte mücadele etmemiz gerekiyor ve geleceðe dair daha önemli adýmlar atýlmasý gerekiyor." diye konuþtu.

Sayyid, adalet çaðrýsýna katýlmayanlarýn ise zulümden baþka bir þey istemediðini ve ortaya bir þey sunamadýðýný kaydetti.

  • Müslüman akademisyenler
  • Ýnsan haklarý ihlalleri
  • Gazze Þeridi eylem