KPSS Lisans sýnavýnýn Genel Yetenek- Genel Kültür sýnavýndan çýkan adaylar sýnavda çýkan sorularýn cevaplarýný araþtýrýyor. Sýnavýn Genel Kültür tarih alanýnda 'Mustafa Kemal Atatürk þerif takma adýný hangi savaþta kullanmýþtýr?' sorusu çýktý. Bilgiye dayalý olan sýnavda adaylar ter döktü. Peki Mustafa Kemal Atatürk þerif takma adýný hangi savaþta kullanmýþtýr? Ýþte KPSS'de çýkan o sorunun cevabý..
KPSS lisans oturumlarý 2020 yýlýnda genel yetenek genel kültür sýnavý ile baþladý. Adaylar memur olmak için ter döktüler. Sýnavdan çýkan adaylar Mustafa Kemal Atatürk þerif takma adýný hangi savaþta kullanmýþtýr? sorusuna yanýt arýyor. Ýþte detaylar...
MUSTAFA KEMAL, ÞERÝF TAKMA ADINI HANGÝ SAVAÞTA KULLANMIÞTIR?
Trablusgarp Savaþý veya diðer adýyla 1911-1912 Türk-Ýtalyan Savaþý, 1911-1912 yýllarý arasýnda Osmanlý Ýmparatorluðu ve Ýtalya Krallýðý arasýnda geçen bir savaþtýr. Adý, "Trablusgarp Savaþý" olmasýna raðmen çarpýþmalar Trablusgarp dýþýnda Adriyatik Denizi, Ege Adalarý, Çanakkale Boðazý ve Kýzýldeniz gibi farklý bölgelerde de sürmüþtür. Diðer büyük devletlerin ve I. Balkan Savaþý'nýn patlak vermesi sayesinde savaþý kazanan Ýtalya, Osmanlý Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne baðlý Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiþtir. Bu bölgeler hep beraber birleþip gelecekteki Libya devletini oluþturacaklardý.
Savaþ sürerken Rodos ve On Ýki Ada Ýtalyan kuvvetlerinin iþgaline uðramýþ, savaþ sonrasýnda imzalanan Uþi Antlaþmasý'yla birlikte On Ýki Ada Osmanlý Ýmparatorluðu'na geri verme sözünü vermiþ, ancak 2. cihan harbinden sonra Yunanistana hibe etmistir. Bununla birlikte, antlaþmanýn belirsizliði adalarý geçici Ýtalyan yönetimine býrakmýþ ve Türkiye, 1923'te imzalanan Lozan Antlaþmasý'nýn 15'inci maddesinde bu adalar üzerindeki bütün taleplerinden vazgeçmiþtir.
23 Ekim 1911'de Osmanlý topraklarý üzerinde uçan Ýtalyan Yüzbaþý Carlo Piazza, tarihteki ilk keþif uçuþunu gerçekleþtirmiþtir. Giulio Gavotti ise 1 Kasým günü Etrich Taube model bir uçakla Libya'daki Osmanlý kuvvetlerine karþý bir hava saldýrýsý düzenlemiþ ve bu saldýrý, ilk hava saldýrýsý olarak tarihe geçmiþtir. Herhangi bir hava taþýtý savunma silahý olmayan Osmanlý askerleri ise tüfek atýþýyla bir uçak düþürmeyi baþarmýþtýr.
Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki cumhurbaþkaný ve Kurtuluþ Savaþý'ndaki lideri Mustafa Kemal Atatürk, savaþ sýrasýnda sahip olduðu binbaþý rütbesiyle Tobruk Muharebesi'ni yöneterek kendini göstermiþtir.
MUSTAFA KEMAL 'ÞERÝF' TAKMA ADINI KULLANDI
Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta Tanin Gazetesi Muhabiri Þerif Bey takma adýný kullandý. Trablusgarp Savaþý nedeniyle Tobruk’a atanan M. Kemal bu görevine gitmek amacýyla 15 Ekim 1911’de Ýstanbul’dan ayrýlmýþ, 21 Ekim 1911’de Mýsýr’a varmýþtý.
Trablusgarp, sömürgeci emelleri yüzünden Ýtalya tarafýndan iþgal edilmiþti. Osmanlý ise bu iþgale karþý ordu gönderecek gücü elinde bulamayýnca gönüllü subaylarýný bu cepheye görevlendirdi. Bunlardan biri olan Mustafa Kemal, gizlice bulunduðu bu görevde Tanin gazetesi muhabiri Þerif Bey takma adý; yine bu ada çýkarýlmýþ pasaportla ve bir Rus vapuru ile yola çýktý. Arkadaþý Salih Bozok’a Ýskenderiye’den gönderdiði özel mektuplarda dahi bu adý kullanmaya özen gösterdi. Hatta bu gizli görevinin annesi Zübeyde Haným’dan bile saklanmasýný istedi.
KPSS'DE ÇIKAN DÝÐER SORULAR AÞAÐIDAKÝ GÝBÝDÝR