Nasrallah, dün gerçekleþtirilen, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakýnýn, Cumhurbaþkaný Miþel Avn'ýn partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile Baþbakan Saad Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi'ne karþý büyük ilerleme kaydettiði genel seçimlerle ilgili açýklamalarda bulundu.
Genel seçimlerin, Lübnan'ýn, Cumhurbaþkaný Avn, hükümet ve tüm siyasi güçlerin kaydettiði büyük ulusal bir baþarý olduðunu belirten Nasrallah, nispi temsil sisteminin uygulandýðý yeni seçim kanununda Hizbullah'ýn ötekileþtirilmesi imkaný bulunmadýðýný ifade etti.
Nasrallah, "Nispi temsilli seçim kanunu, siyasi güçlerin, gruplarýn ve kiþilerin meclise girmesine olanak saðladý." dedi.
Sonuçlara dair Nasrallah, "Ýlk sonuçlara göre seçim kampanyalarýnýn baþýndan bu yana beklediklerimizin gerçekleþtiðini söyleyebiliriz. Seçimler bitti. Eðer bir devlet istiyorsak birbirimizle iþ birliði yapmamýz gerek." diye konuþtu.
Ülkedeki güvenlik durumlarýnýn çok iyi olduðuna dikkati çeken Nasrallah, "Siyasiler ülkenin her tarafýnda dolaþabilir ve konuþma yapabilir." ifadelerini kullandý.
Lübnan halký dün 9 yýl aradan sonra genel seçimler için sandýk baþýna gitmiþti. Ýçiþleri Bakanlýðý, seçimlere katýlým oranýný yüzde 49,2 olarak açýklamýþtý.
Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakýnýn, Cumhurbaþkaný Miþel Avn'ýn partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile Baþbakan Saad Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketine karþý büyük ilerleme kaydettiði belirtilmiþti.
Bu sonuçlara göre, Hizbullah-Emel ittifaký 29 sandalye kazanýrken, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 26 sandalye kazandý. Saad Hariri de bugün yaptýðý açýklamada 21 sandalye kazandýklarýný söyledi.
- Lübnan genel seçimleri
Lübnan'da 5 yýlda bir yapýlmasý gereken genel seçimler en son 2009'da yapýlmýþ, 2014'te saðlanan ittifakla yeni cumhurbaþkaný seçildikten sonra genel seçimlere gidilmesi kararlaþtýrýlmýþtý. Ancak, meclis bu tarihten itibaren yaklaþýk 2,5 yýl boyunca, cumhurbaþkanýný seçememiþ ve bunun üzerine meclis görev süresini 3 kez uzatmak zorunda kalmýþtý.
Mecliste, 31 Ekim 2016'da düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alan Miþel Avn'ýn Lübnan'ýn 13. Cumhurbaþkaný olmasýnýn ardýndan, ülkenin en önemli sorunu yeni seçim yasasý olmuþtu.
"1960 yasasý" olarak bilinen seçim sisteminde deðiþikliðe gidilmesi ve seçime katýlan partiler ya da adaylar arasýnda en çok oyu alanýn seçimi kazandýðý "çoðunluk sistemi" yerine nispi temsilli seçim sisteminin getirilmesi tartýþmalarý, Lübnan'ý yeni bir siyasi krizin eþiðine getirmiþti.
Kýsa süreli siyasi krize neden olan nispi temsilli seçim sistemini getirecek yeni seçim yasasý, sorumlu Bakanlar Komisyonunun 13 Haziran 2017'deki toplantýsýnda saðlanan mutabakatla onaylanmýþtý.
Lübnan'daki farklý dinleri ve mezhepleri karþý karþýya getiren iç savaþý 1989 yýlýnda sonlandýran Taif Antlaþmasý gereðince, Lübnan meclisindeki 128 sandalye Müslümanlar ve Hristiyanlar arasýnda yarý yarýya paylaþtýrýlýyor.