Nijeryalý çocuklar Türkçeyi Ýstiklal Marþý'yla öðreniyor
ABONE OL

Abuja YEE Koordinatörü Musa Erbaþ, AA muhabirine, Enstitünün 2021'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn katýlýmýyla düzenlenen törenle açýldýðýný belirtti.

Erbaþ, "Yunus Emre Enstitüsü olarak dünyanýn birçok bölgesinde 65 ülkede, 85'ten fazla kültür merkeziyle Türk dilinin, Türk kültürünün yayýlmasý için faaliyetlerde bulunuyoruz. Bunlardan biri de Nijerya Abuja'da. Abuja Yunus Emre Enstitümüz, faaliyetlerine Türkçe öðretmek ve Türk kültürünü Nijerya'ya da yaymak olarak devam ediyor. Þu an 4 yetiþkin sýnýfýmýz, 2 de çocuk grubumuz mevcut. Çocuk grubumuzda 36 öðrencimiz, yetiþkinlerde de 42 öðrencimiz var. Bu öðrencilerimize Türkçe dersi öðretiyoruz " diye konuþtu.

Öðrencilerin Türkçe ve Türk kültürüne ilgilerine dikkati çeken Erbaþ, "Her Nijeryalý bir gün Türkiye'ye gitmek, tatilini Türkiye'de yapmak istiyor. Bu yüzden hem Türkçe hem de Türk kültürüne ilgileri çok yoðun." ifadelerini kullandý.

Emine Erdoðan'ýn geçen haftaki Enstitü ziyaretinden duyduklarý memnuniyeti dile getiren Erbaþ, YEE'de eðitim alan çocuklarýn Emine Erdoðan'a Ýstiklal Marþý, Çanakkale ve Birlik þiirlerini okuduklarýný anlatarak, "Çocuklarýmýz da ziyaretten çok memnun kaldýlar. Çocuklarýmýzýn þiirlerimize, özellikle Ýstiklal Marþý'na, Çanakkale þehitleri þiirine inanýlmaz bir ilgileri var." dedi.

Erbaþ, Enstitüde geçen ay 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý'ný kutladýklarýný anýmsatarak, "Çok neþeli geçti. Barýþ Manço'nun þarkýsý eþliðinde eski 23 Nisan kutlamalarýndaki geleneksel oyunlarýmýzdan çuval, elma yeme, yumurta, ip çekme yarýþlarýný oynadýk çocuklarla. 23 Nisan þiirlerini þarkýlarýný okudular. Burada Nijerya'nýn da milli bayramlarýný kutluyoruz. Böylece çocuklarýmýz iki kültürle yetiþmiþ oluyor hem Türk kültürüyle hem de Nijerya kültürüyle." ifadelerini kullandý.

Enstitüde sanatsal, kültürel ve eðitim faaliyetlerinin devam ettiðini, 5. Asya Film Festivali'ni Abuja Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliðinde gerçekleþtirdiklerini, Türk kültürünü yaygýnlaþtýrmak için Türk film geceleri düzenlediklerini anlatan Erbaþ, yýl boyunca 10 film gösterisi olacaðý bilgisini verdi.

- NÝJERYALI ÇOCUKLAR ÝSTÝKLAL MARÞI'NI OKUDU, ÞARKILAR SÖYLEDÝ

Abuja YEE'de Türkçe eðitimi alan çocuklar, "Merhaba Türkiye" sözleriyle Türkiye'ye selamlarýný gönderdi. Nijeryalý öðrenciler, Ýstiklal Marþý ve Türkçe þiirler okudu, þarkýlar söyledi.

Türkiye'ye merak ve sevgilerini anlatan öðrenciler, Emine Erdoðan'ý gördükleri için de mutlu olduklarýný dile getirdi.