Nükleer radyasyon gizemi! Tüm Avrupa’yı etkisi altına aldı
ABONE OL
Ancak yetkililer bunun daha çözlülememiş bir kimyasal anormallik olduğu üzerinde duruyor.
Finlandiya ve Fransa'daki yetkililer, Ocak ayı boyunca yapılan araştırmada: Finlandiya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa ve İspanya'da bu radyasyonun görüldüğünü ancak daha resmi bir açıklama olmadığını belirttiler.
 
Norveçte'de tartışmaya sebep oldu
Norveç  Radyasyon Koruma Kurumu'na neden  konuyla alakalı  halka uyarı ve bilgilendirmede bulunulmadığı sorulduğundabilgi vermediğini sorduğunda şunları söyledi: Ocak ayında Svanhovd'daki ölçümler çok düşük, Finlandiya gibi komşu ülkelerde yapılan ölçümler de aynı seviyede ,insanlar ve çevre için herhangi bir endişe yaratmadığından bunun haber ve bilgilendirme değeri olduğunuı düşünüyoruz "dedi.
 
Fransa'nın nükleer güvenlik otoritesi olan IRSNg eçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada; "Ocak ayında Avrupa'nın atmosferdeki gerçek radyoaktif "Iodine-131 "sağlıkla ilgili endişeleri artırmadı ve o zamandan beri normale döndü" dedi.
 
Ancak olayla ilgili en çok endişe verici olan, Avrupa'da yayılmış radyasyon seviyesi değil, bu radyasyonun nereden ve kimler tarafından geldiğinin açıklanmaması!
 
İngiltere Radyasyondan Korunma Derneği'nden Brian Gornall, Anatolia Board'taki Ben Sullivan'a verdiği demeçte: 
Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda bir nükleer deneme yapıldığına dair iddialar da var. Ancak bunun gerçekleştiğine dair bir kanıt bulunmamakta, elimizdeki en net şey bu radyasyonun ve diğer radyoaktif maddelerin varlığının güçlü bir şekilde tespit edildiği gerçeğidir dedi.
 
Lille, Barents Gözlemevinin verdiği demeçte, "Ölçümlerin yapılacağı dönemde kaba hava koşulları vardı, bu yüzden salımı net bir şekilde ölçüp belirleyemedik" dedi ve "Avrupa'nın çeşitli yerlerinden alınan ölçümler Doğu Avrupa kaynaklı olduğunu netleştiriyor gibi" dedi.
 
Uzmanlar, belirli izotoplara dayanarak, radyoaktif salınımın birtakım özelliklerinin kimyevi fabrika sızıntısı olabileceği ya da bir ilaç fabrikasının da olabilme ihtimalinden bahsediyor. Sebebi ise radyoaktif yayılımın içinde bulunan "iyot-131" maddesinin kanser tedavisi için de  kullanıldığını belirtiyorlar.
 
Farklı ülke ve araştırmacılardan gelen açıklamalar Rusya, Doğu Avrupa ve kimyasal ilaç firmaları üzerinde yoğunlaşıyor. Ancak net bir kanı ve açıklama henüz görülmüyor, durum daha vahimleşir mi yoksa hafifler mi bunu zaman gösterecek.