''Nusret-2021 Davet Tatbikatý'' Saros Körfezi'nde baþladý
ABONE OL

Mayýn Filosu Komutaný Tuðamiral Refik Levent Tezcan, Çanakkale Askeri Müze Komutanlýðý Yüzbaþý Ahmet Saffet Konferans Salonu'nda verilen basýn brifinginde, tatbikatýn amacýnýn katýlan birlik ve komutanlýklarýn mayýn harbinin planlama, icra ve kýymetlendirme konularýnda eðitimini saðlamak, farklý ülkelerden mayýn harbi unsurlarýnýn birlikte çalýþabilirliðini geliþtirmek olduðunu bildirdi.

Tatbikat kapsamýnda mayýn harbi planlama, icra ve kýymetlendirme konularýnda eðitimler verileceðini belirten Tezcan, "Dost ve müttefik ülkelerin yakýn ilgisi ve yüksek oranda katýlýmý, tatbikatýn karþýlýklý iþ birliði ve birlikte çalýþabilirliðe katkýsýný ne kadar yüksek olduðunu göstermektedir." dedi.

Tuðamiral Tezcan, faaliyet sürecinde insansýz otonom su altý araçlarýnýn tespit ve teþhis amacýyla kullanýlacaðýný aktardý.

Tatbikatta yapýlacak çalýþmalar hakkýnda bilgi veren Tezcan, þöyle devam etti:

"Mayýn karþý tedbirleri harekatýnýn yaný sýra gemilerimize önemli bir tehdit teþkil eden asimetrik unsurlar ve hava tehditlerine karþý kuvvet koruma eðitimleri icra edilecektir. Bu harekat insansýz hava araçlarýmýz tarafýndan da desteklenecektir. Çanakkale Liman ziyareti kapsamýnda sosyal, kültürel faaliyetler icra edilecektir. Ayrýca Nara Askeri Limaný ile tarihi Nara Kalesi'nde mayýn harbi ve su altýna yönelik faaliyet yürüten savunma sanayi firmalarýn sergisi ve sunum gösterileri izlenebilecektir. Bir mayýn bile büyük bir gemiyi etkisiz hale getirecek kadar güçlüdür. Önemli olan mayýnýn nereye döküldüðü, ne tipte bir mayýn olduðu hususlarý burada devre giriyor. Mayýnlar etkilidir. Bu nedenle de tüm ülkeler bu mayýn silahýna yatýrýmlarýný sürdürmektedir. Bu kadar unsur hem mayýna yönelik faaliyetleri hem de mayýn karþý tedbirlerine yönelik faaliyetlerini icra etmektedir. Bu nedenlerden dolayý icra etmektedir. Dolayýsýyla mayýn silahý önemini hala korumaktadýr."

- DENÝZLERDE BÝRÝNCÝ DÜNYA SAVAÞI'NDAN KALMA MAYINLARIN DURUMU

Tezcan, NATO Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubunun 1999 yýlýnda kurulduðunu, o tarihten bu yana aktif olduðunu belirtti.

Her sene bu görev grubuna 3 periyot halinde tetkik ettiklerini anlatan Tezcan, þu bilgileri paylaþtý:

"Þu anda da TCG Edincik mayýn avlama gemimiz bu grubun içindedir. Her sene 3 periyot halinde faaliyet icra edilmektedir. Bu unsurlar herhangi bir NATO ülkesine karþý yapýlacak mayýn döküþ harekatýnda ani reaksiyon göstererek, bu mayýnlarýn tespit edilmesi ve toplanmasý faaliyetini yerine getirmek üzere sürekli hazýr halde beklemekte, liman ziyaretleri yapmakta, eðitimlerini pekiþtirmekte ve iþ birliði koordinasyon faaliyetlerine sürekli þekilde devam etmektedir. Burada önemli diðer bir konu da bu yaz, haziranýn sonunda NATO Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubunun komutasý Türkiye'ye geçecektir. Türkiye 1 sene boyunca NATO unsurlarýnýn mayýn gemilerinin, bu göreve kastedilen gemilerin komutanlýðýný icra edecektir."

Tuðamiral Tezcan, denizlerde Birinci Dünya Savaþý'ndan kalan mayýnlarýn çoðunun yerinin bilindiðini dile getirdi.

Bu mayýnlarýn, aradan 100 yýldan fazla zaman geçtiði için etkilerini kaybetmiþ olduklarýný deðerlendirdiklerini kaydeden Tezcan, "Bu mayýnlarýn yerleri denizcilere ilanlarla belirtilir. Biz tespit olmasý durumunda mayýnlar hakkýnda incelemeler yapmaktayýz ama þu ana kadar kimseye zararý olmamýþtýr." ifadesini kullandý.

Konuþmanýn ardýndan TCG-Nusret önünde hatýra fotoðrafý çektirildi.

Toplantýya, Çanakkale Boðaz ve Garnizon Komutaný Tuðamiral Mustafa Turhan Ecevit, 1'inci Arama Tarama Filotillasý Komodoru Deniz Kurmay Albay Cem Hasanoðlu, 2'nci Amfibi Gemiler Filotillasý Komodoru Deniz Albay Birol Tütüncü, SNMCMG-2 Komodoru Albay Javier Nunez De Prado ve SNMCMG-2 Kurmay Baþkaný Binbaþý Alesso Di Stefano ile NATO ve dost ülkelerin askerleri katýldý.

Daha sonra su altý faaliyetlerine yönelik faaliyet gösteren savunma sanayi firmalarý tarafýndan Nara Askeri Limaný ile tarihi Nara Kalesi'nde sergi ve sunum faaliyeti gerçekleþtirilecek.

28 Ekim'de sona erecek tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýndan Mayýn Filosu Komutanlýðý ve baðlýsý 6 mayýn avlama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, 1 korvet, 2 karakol botu, 1 helikopter, 1 su altý savunma görev timi, 1 hafif otonom su altý aracý timi, Hava Kuvvetleri Komutanlýðýndan 4 F-16 ve 1 C-130 ile Sahil Güvenlik Komutanlýðýndan 2 Sahil Güvenlik Botu, NATO Daimi Mayýn Karþý Tedbirleri Görev Grubu-2 bünyesinde Ýspanya'dan 1 komuta kontrol gemisi, Ýspanya, Ýtalya, Türkiye ve Yunanistan'dan birer mayýn avlama gemisi olmak üzere 5 gemi, Belçika ve Romanya'dan Patlayýcý Maddeleri Etkisiz Hale Getirme (EOD) ve Otonom Sualtý Aracý (AUV) Timleri, Almanya, Azerbaycan, Bangladeþ, Bulgaristan, Irak, Kore, Katar, Libya, Malezya, Pakistan, Romanya, Tanzanya, Ukrayna ve Umman'dan 57 gözlemci ve 3 karargah subayý katýlýyor.