Öðretim yýlý uzatýlacak mý? Bakan Özer açýkladý
ABONE OL

Özer, Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar'ýn da katýlýmýyla Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin hem ölçeði hem þiddeti bakýmýndan çok büyük bir depremle, çok büyük bir meydan okumayla karþý karþýya olduðunu belirtti.

Devlet millet el ele vererek bu süreç içerisinde çok önemli mesafeler alýndýðýný ve alýnmaya da devam edileceðini belirten Özer, þunlarý kaydetti:

"Hayatýn normalleþmesindeki en önemli etmenlerden bir tanesi de eðitimin normal bir þekilde akýþýnýn saðlanmasý. Milli Eðitim Bakanlýðý olarak bu amaçla 6 Þubat'tan itibaren bölgedeki okullarý açmasak bile kurduðumuz çadýrlarla, konteynerlerle, prefabrik okullarla çocuklarýmýzýn bu travmayý atlatmasý için her türlü desteðimizi saðladýk. Müfredata dayalý bir eðitimden ziyade psikoeðitimi merkeze alarak o çocuklarýmýzýn normalleþmesine ve psikolojik saðlamlýklarýnýn güçlenmesinde her türlü desteði verdik."

Bakan Özer, bu çapta yaþanan afet nedeniyle 81 ilde 6 Þubat'ta baþlamasý gereken eðitim öðretimi 20 Þubat'a kadar ertelediklerini hatýrlattý.

Özer, 20 Þubat'ta Elazýð dahil olmak üzere 71 ilde gerekli önlemleri alýp eðitim öðretimi baþlattýklarýný aktararak, daha sonra da bölgedeki illerde afet ve eðitim binalarýnýn hasar durumuna göre illeri üç kategoriye ayýrdýklarýný anýmsattý.

Kilis, Diyarbakýr ve Þanlýurfa'da 1 Mart'ta, Gaziantep, Osmaniye ve Adana'da 13 Mart'ta eðitim öðretimin baþladýðýný belirten Özer, depremden en fazla etkilenen Malatya, Adýyaman, Kahramanmaraþ ve Hatay ile ilgili þu bilgileri paylaþtý:

"Buradaki illerimizde de artýk yekpare, diðer illerdeki gibi yekpare bir yaklaþýmla deðil de okul temelli, ilçe temelli bir þekilde eðitim öðretimi baþlatmak için tüm bakanlarýmýzla, komutanlarýmýzla, milletvekillerimiz, valilerimiz, kaymakamlarýmýz, il, ilçe milli eðitim müdürlüklerimizle kapsamlý bir çalýþma yaptýk ve bugün Malatya'da 8 ilçemizde, Adýyaman'da 5 ilçemizde, Kahramanmaraþ'ta 2 ilçemizde ve Hatay'da 7 ilçemizde eðitim öðretimi baþlattýk."

- "2022-2023 eðitim öðretim yýlý 16 Haziran'da bitiyor"

Mahmut Özer, hem öðretmenlerin hem çocuklarýn hem de toplum hayatýnýn akýþýnýn normalleþmesiyle ilgili "olmasý gerekenin olduðu" þeklinde geri dönüþler aldýklarýný bildirdi.

Bugün okullarýn açýldýðý 4 ildeki ilçelerde yaklaþýk 201 bin öðrencinin eðitim öðretimle buluþtuðunu aktaran Özer, sözlerini þöyle sürdürdü:

"6 Þubat tarihinden itibaren þu ana kadar 18,5 milyon öðrencimizi eðitim öðretimle buluþturduk. Geriye kalan öðrencilerimiz de artýk bundan sonra Milli Eðitim Bakanlýðý olarak açýklama yapmak yerine valilerimize bu yetkiyi verdik, illerindeki þartlarý olgunlaþmýþ olan ilçelerde, artýk eðitim öðretimi devreye alacaklar. 2022-2023 eðitim öðretim yýlý 16 Haziran'da sona eriyor. Herhangi bir uzatma yapmayacaðýz. Yani bu gecikmelere raðmen eðitim öðretimi 16 Haziran'da sona erdireceðiz. Ama yazýn daha sonra açýklayacaðýmýz kayýplarýn telafisiyle ilgili takviye edici eðitim programlarýyla öðrencilerimizi desteklemeye devam edeceðiz."

Açýk olmayan ilçelerde de kurmuþ olduklarý çadýrlarla, konteynerlerle çocuklarýn eðitimle buluþmasý için her türlü desteði verdiklerini dile getiren Özer, bu kapsamda bölgede 2 bin 26 çadýr konteyner okulunun, halen öðrencilere hizmete devam ettiðini vurguladý.

Özer, öðrencilerin eðitime ulaþmasýndaki ilk hamlelerden olan Mehmetçik Okullarýnýn önemini de anlattý.

- "45 bin öðretmen atamasýnda süreç baþladý"

Milli Eðitim Bakaný Özer, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn duyurduðu, 45 bin yeni öðretmen atamasýnýn, son yýllarda tek seferdeki en yüksek öðretmen atamasý olduðunu vurgulayarak, "Süreci baþlattýk, inþallah bu öðretmenlerin de büyük bir kýsmýný bölgedeki öðretmen ihtiyaçlarýmýzý karþýlamak, burayý tekrar ayaða kaldýrmak için kullanacaðýz." dedi.

Bakanlýðýn ilk kez 5 bine yakýn sözleþmeli personel alacaðýný ifade eden Özer, "4 bin 250 büro personeli, 100 mühendis, 500 hemþire, 125 diyetisyen ve 25 avukat alýnacak. Bununla ilgili süreç de baþladý. Ýnþallah nisan içerisinde bu süreç nihayete ermiþ olacak. Buradaki sözleþmeli personeli inþallah aðýrlýklý olarak bölgenin, Hatay'ýmýzýn, Malatya'mýzýn, Adýyaman'ýmýzýn, Kahramanmaraþ'ýmýzýn, bölge illerimizin ihtiyaçlarýný karþýlamak için kullanacaðýz." diye konuþtu.

- Deprem bölgesine 500 sabit çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul

Özer, bölgedeki eðitim yatýrýmlarýna ilave yapýlacaðýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"6 Þubat depreminden önce bölgede yaklaþýk 39 milyarlýk bir eðitim yatýrýmýmýz vardý. Bunu, hem mevcut yatýrýmlarý depremdeki durumu göz önüne alarak, hem de yeni ihtiyaçlarý önceleyerek, Ýnþaat ve Emlak Genel Müdürlüðümüz, valilerimiz ve ilçe milli eðitim müdürlerimizle bu süreci revize ederek yaklaþýk 40 milyarlýk yatýrýmý hýzlý bir þekilde bölgeye aktarmaya baþladýlar. Ýnþallah buradaki okullarýn, öðretmenevlerinin, uygulama otellerinin, lojistik destek saðlayan tüm binalarýn, müþtemilatýn da ihtiyaçlarý hýzlý þekilde giderilecek. Yine bu 40 milyarlýk yatýrýma ilave olarak bölgeye 500 sabit çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul yapýlmasýyla ilgili de yatýrým bütçemiz, Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkanlýðýmýz tarafýndan onaylandý. Ýnþallah bu 500 prefabrik okulu da 4 ay içerisinde bölgeye kazandýrmak için elimizden gelen çabayý sarf edeceðiz."

- Naklini baþka illere aldýran 11 bin 64 öðrenci bölgeye geri döndü

Bakanlýk olarak, deprem bölgesindeki öðrencilerin diðer illere gitmesiyle ilgili her türlü kolaylýðý saðladýklarýný anýmsatan Özer, þu deðerlendirmede bulundu:

"Þu ana kadar 254 bin öðrencimiz 71 ilde eðitim öðretime devam ediyor. Bakanlýk olarak bu öðrencilerimizin tüm kitaplarýný, yardýmcý kaynaklarýný tekrar bastýrdýk, tüm kýrtasiye ihtiyaçlarýný gidermek için her türlü desteði saðladýk. Bunda sevindirici olan þey þu; ilk kez artýk bu nakil alan öðrencilerin bölgeye geri dönmeye baþladýðýný gördük. Bugün itibarýyla 11 bin 64 öðrencimiz, nakillerini daha önce diðer illere aldýrmasýna raðmen, buradaki, bölgedeki hayatýn normalleþmesini, okullarýn açýldýðýný gördükten sonra bölgeye dönmeye baþladýlar. Eðer biz, eðitimi tüm illerimizde gerçekten her türlü önlemi alarak saðlýklý ve güvenli bir þekilde normalleþtirirsek ben inanýyorum ki bölgenin normalleþmesindeki en büyük katkýyý saðlamýþ olacaðýz."

  • Milli Eðitim Bakaný Mahmut Özer
  • Bakan Özer
  • öðretim yýlý