Öðretmenlik Mesleði Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eðitim Komisyonunda kabul edildi! Ýþte tüm detaylar
ABONE OL

Teklifle, eðitim öðretim hizmetlerini yürüten öðretmenlerin seçilmeleri, yetiþtirilmeleri, atanmalarý, haklarý, ödev ve sorumluluklarý, ödül ve cezalarý, kariyer basamaklarýnda ilerlemeleri ve öðretmenlik mesleðine iliþkin diðer hususlar ile Milli Eðitim Akademisinin kurulmasý, görevleri, teþkilat yapýsý ve personeline iliþkin konular düzenleniyor.

Düzenlemeyle, öðretmenlerin hak, ödev ve sorumluluklarý da hüküm altýna alýnýyor.

Buna göre, öðretmenler, öðrencilerini Anayasa'da ifadesini bulan temel ilkelere baðlý, Türk milletinin milli, manevi, ahlaki ve kültürel deðerlerini benimsemiþ, ülkesine, içinde yaþadýðý topluma ve insanlýða karþý sorumluluk hisseden, erdemli insanlar olarak yetiþtirecek, öðrencilerin bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlaki bakýmdan geliþimi için çaba gösterecek, bu doðrultuda meslektaþlarý, aile ve veli ile iþbirliði yapacak.

Öðretmenler, öðrencilerin öðrenme biçimleri ile ilgi ve yeteneklerini dikkate alacak ve kiþilik haklarýna saygý gösterecek, öðrencilerin, eðitim öðretim ortamýnda her türlü olumsuz söz, tavýr ve davranýþlardan korunmalarý için çaba gösterecek.

Öðretmenler, derse girmek, nöbet tutmak, merkezi veya mahalli yapýlan sýnavlarda görev almak, kurul ve komisyonlara, tören ve toplantýlara, öðrencilere yönelik etkinlikler ile kulüp faaliyetlerine katýlmak, öðrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek, uygulama gerektiren eðitimleri koordine etmek ve eðitim öðretim süreçlerine iliþkin diðer iþ ve iþlemleri yürütmekle görevli olacak.

Öðretmenler, mevzuatta açýkça belirlenen hususlar ile olaðanüstü hal, genel afet ve salgýn hastalýk durumlarý haricinde meslekleriyle ilgili olmayan iþ ve faaliyetlerde rýzalarý dýþýnda görevlendirilemeyecek.

Teklifle yöneticilerin ödev ve sorumluluklarý da düzenleniyor.

Öðretmenlerin hak, ödev ve sorumluluklarýna iliþkin usul ve esaslar ile eðitim öðretim süreçlerindeki diðer görevleri okul tür ve kademelerine göre ayrýca yöneticilerin de ödev ve sorumluluklarýna iliþkin hususlar, okul tür ve kademelerine göre Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

- ÖÐRETMENLERÝN NÝTELÝKLERÝ VE SEÇÝMÝ

Teklifle öðretmenlik, genel kültür, özel alan eðitimi ve öðretmenlik meslek bilgisi bakýmýndan hazýrlýðý gerektiren özel bir ihtisas mesleði olarak tanýmlanýyor.

Öðretmen olarak istihdam edilecekler, öðretmenlik mesleðine kaynak teþkil eden en az lisans düzeyinde yükseköðretim programlarýndan veya bunlara denkliði kabul edilen yurt dýþý yükseköðretim programlarýndan mezun olan ve hazýrlýk eðitiminde baþarýlý olanlar arasýndan seçilecek.

Öðretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eðitimi ve öðretmenlik meslek bilgisi bakýmýndan aranacak nitelikler ile öðretmenlik alanlarýna kaynak teþkil edecek yükseköðretim programlarý, söz konusu nitelikler esas alýnarak Bakanlýkça belirlenecek.

- HAZIRLIK EÐÝTÝMÝ

Öðretmenlik mesleði yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalý derslerden oluþan hazýrlýk eðitimi, Milli Eðitim Akademisi tarafýndan verilecek. Öðretmenlik mesleðinin gerektirdiði bilgi, beceri, tutum ve deðerleri içeren öðretmenlik mesleði yeterlikleri Bakanlýkça belirlenecek.

Hazýrlýk eðitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öðretmen adayýnýn mezun olduðu yükseköðretim programýna göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazýrlýk eðitiminin içeriði, süresi ve hazýrlýk eðitimine iliþkin diðer hususlar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

- HAZIRLIK EÐÝTÝMÝNE ALINACAKLARIN BELÝRLENMESÝ

Teklife göre, hazýrlýk eðitimine alýnacaklarda, aranacak þartlar þöyle:

"Türk vatandaþý olmak, kamu haklarýndan mahrum bulunmamak, Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen süreler geçmiþ olsa bile, kasten iþlenen bir suçtan dolayý bir yýl veya daha fazla süreyle hapis cezasýna ya da affa uðramýþ olsa bile devletin güvenliðine karþý suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin iþleyiþine karþý suçlar, zimmet, irtikap, rüþvet, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karýþtýrma, edimin ifasýna fesat karýþtýrma, suçtan kaynaklanan mal varlýðý deðerlerini aklama, kaçakçýlýk, uyuþturucu veya uyarýcý madde imal ve ticareti, uyuþturucu veya uyarýcý madde kullanýlmasýný kolaylaþtýrma, kullanmak için uyuþturucu veya uyarýcý madde satýn almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuþturucu veya uyarýcý madde kullanmak, hayasýzca hareketler, müstehcenlik ve fuhuþ suçlarý ile cinsel dokunulmazlýða karþý suçlardan mahkum olmamak, devlet memurluðundan çýkarýlmamýþ veya düzenlemeye göre öðretmenliði sona ermemiþ olmak, askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmýþ veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiþ ya da yedek sýnýfa geçirilmiþ olmak, öðretmenliðe atanacaðý alan için Bakanlýkça belirlenen yükseköðretim programlarýndan mezun olmak, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý tarafýndan yapýlan sýnavlardan alanlara göre Bakanlýkça belirlenecek sýnav puanýna sahip olmak, saðlýk durumu yönünden öðretmenlik görevini yapmasýna engel bir durumu olmamak."

Hazýrlýk eðitimine alýnacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayýsýný geçmemek üzere, sýnav puaný üstünlüðüne göre belirlenecek.

Terörle Mücadele Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu ve milli sporcu kapsamýndaki öðretmen adaylarýnýn hazýrlýk eðitimine alýnmasýnda, "sýnav puanýna sahip olmak" þartý dýþýndaki diðer þartlar aranacak.

Hazýrlýk eðitimine alýnacaklara güvenlik soruþturmasý ve arþiv araþtýrmasý yapýlacak.

- HAZIRLIK EÐÝTÝMÝNDE BAÞARI

Hazýrlýk eðitiminde her bir teorik dersten en az iki yazýlý sýnav yapýlacak. Her bir dersten not ortalamasý 100 üzerinden 60 ve üzerinde olanlar baþarýlý sayýlacak.

Teorik derslerden baþarýsýz olanlara, baþarýsýz olduklarý her bir ders için ek bir sýnav hakký verilecek. Ek sýnavdan 60 ve üzerinde puan alanlar ilgili dersten baþarýlý sayýlacak. Ek sýnavlar sonunda herhangi bir dersten baþarýsýz olanlarýn Akademiyle iliþiði kesilecek.

Hazýrlýk eðitiminde edinilen bilgi, beceri, tutum ve davranýþlarýn eðitim öðretim ortamýna yansýtýlmasýndaki baþarý düzeyini belirlemek amacýyla öðretmen adayý üç defa deðerlendirmeye tabi tutulacak.

Söz konusu deðerlendirme, uygulamadan sorumlu eðitim personeli, uygulamanýn yapýldýðý eðitim kurumunun müdürü ve uygulama öðretmeni tarafýndan, Bakanlýkça belirlenen öðretmenlik mesleði yeterlikleri esas alýnarak Akademi tarafýndan öðretmenlik atama alanlarýna göre oluþturulan deðerlendirme formu üzerinden yapýlacak.

Uygulamadan sorumlu eðitim personeli, eðitim kurumu müdürü ve uygulama öðretmeni tarafýndan ayrý ayrý doldurulan deðerlendirme formlarýnda verilen puanlarýn aritmetik ortalamasý alýnarak deðerlendirme puaný belirlenecek.

Birinci deðerlendirme puanýnýn yüzde 20'si, ikinci deðerlendirme puanýnýn yüzde 30'u, üçüncü deðerlendirme puanýnýn yüzde 50'si alýnarak uygulamalý ders baþarý puaný belirlenecek.

Öðretmen adaylarýndan uygulamalý ders baþarý puaný 100 üzerinden 70 ve üzerinde olanlar baþarýlý sayýlacak. Uygulamalý derslerde baþarýsýz olanlarýn Akademi ile iliþiði kesilecek.

Hazýrlýk eðitiminin sonunda, teorik derslerin baþarý notlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn yüzde 40'ý, uygulamalý derslerin baþarý notlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn yüzde 60'ý toplanarak atamaya esas baþarý puaný belirlenecek.

Hazýrlýk eðitimine devam zorunlu olacak. Öðretmen adaylarýndan belgeye dayalý saðlýk mazeretleri sebebiyle hazýrlýk eðitimi süresince toplam 20 gün ve üzeri hazýrlýk eðitimine katýlamayan veya katýlamayacak olanlarýn, mazeretlerinin ortadan kalkmasýný takip eden ilk hazýrlýk eðitimi programýna tekrar alýnmak üzere kayýtlarý dondurulacak. Belgeye dayalý saðlýk mazeretleri dýþýnda öðretmen adaylarýna mazeretlerine baðlý olarak hazýrlýk eðitimi süresince 10 güne kadar izin verilebilecek.

- AKADEMÝ ÝLE ÝLÝÞÝÐÝN KESÝLMESÝ

Öðretmen adaylarýndan, "hazýrlýk eðitimine alýnacaklarýn belirlenmesi"ni düzenleyen ilgili maddedeki þartlardan herhangi birini taþýmadýðý sonradan anlaþýlanlarýn veya hazýrlýk eðitimi sýrasýnda bu þartlardan herhangi birini kaybedenlerin, disiplin soruþturmasý sonucunda Akademiden çýkarma ile tecziye edilenlerin, hazýrlýk eðitiminde baþarýsýz olanlarýn Akademi ile iliþiði kesilecek.

- DÝSÝPLÝN CEZALARI VE DÝSÝPLÝN CEZASI GEREKTÝREN FÝÝL VE DAVRANIÞLAR

Teklifte, öðretmen adaylarýna uygulanacak disiplin cezalarý ile bu cezalara karþýlýk gelen fiil ve davranýþlar da belirlendi.

Buna göre, "öðretmen adayýna, fiil ve davranýþýnda kusurlu olduðunun bildirilmesi" olarak tanýmlanan kýnama cezasýný gerektiren fiil ve davranýþlar þöyle:

"Ders, seminer, sýnav, uygulama ve diðer eðitim öðretim ortamlarýnda yürütülen çalýþmalarýn düzenini bozmak, bu çalýþmalara geç gelmeyi veya erken ayrýlmayý alýþkanlýk haline getirmek. Sýnavlarda kopya çekmeye teþebbüs etmek. Hazýrlýk eðitimine mazeretsiz olarak toplam iki gün katýlmamak. Akademinin sunduðu imkanlardan hakký olmaksýzýn yararlanmak veya bu imkanlardan baþkasýný yararlandýrmak. Akademi personelini ya da öðretmen adaylarýný kaba veya yaralayýcý sözle rencide etmek. Akademinin düzen ve iþleyiþini olumsuz etkileyen davranýþlarda bulunmak. Akademide yürütülen eðitim faaliyetlerine iliþkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatýnda belirlenmiþ usuller dýþýnda paylaþmak."

Ýlgili madde ile düzenlenen ödemeden 10'da bir oranýnda kesinti yapýlmasýný gerektiren fiil ve davranýþlar ise þöyle:

"Akademi yetkililerince istenilen bilgileri kasýtlý olarak eksik veya gerçeðe aykýrý bildirmek. Akademiye ait alanlarda alkollü içki içmek veya Akademiye sarhoþ gelmek. Hazýrlýk eðitimine mazeretsiz olarak toplam 4 gün katýlmamak. Kasýtlý olarak Akademi bünyesinde mevcut bina, demirbaþ eþya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya biliþim sistemine zarar vermek. Kiþilerin þeref ve haysiyetini zedeleyen söz, davranýþ veya yazýlý eylemlerde bulunmak. Akademi personelini veya öðretmen adaylarýný tehdit etmek. Sýnavlarda kopya çekmek veya çektirmek."

Teklifle, öðretmen adayýný "Akademiden çýkarýlmasýný gerektiren fiil ve davranýþlar" da hüküm altýna alýnýyor.

Disiplin Kurulu, Akademi Baþkaný tarafýndan Akademik Kurul üyeleri arasýndan 3, Akademide görevli daire baþkanlarý arasýndan 2 üye olmak üzere her bir eðitim programý süresi için belirlenecek 5 üyeden oluþacak. Ayný usulle 5 yedek üye belirlenecek. Disiplin Kurulu ilk toplantýsýnda kendi üyeleri arasýndan bir üyeyi baþkan seçecek.

- ÖÐRETMEN ADAYLARINA ÝLÝÞKÝN MALÝ VE SOSYAL HÜKÜMLER

Öðretmen adaylarýna, hazýrlýk eðitimi sürecinde her ay (18 bin 650) gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarda ödeme yapýlacak. Bu ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Ýlgili madde kapsamýnda kaydý dondurulanlara bu süre boyunca ödeme yapýlmayacak.

Öðretmen adaylarýndan askerlik yükümlülüðü bulunanlarýn askerlik hizmetleri, Akademideki eðitimleri süresince ertelenecek.

Öðretmen adaylarý hazýrlýk eðitim sürelerinde Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu kapsamýnda genel saðlýk sigortalýsý sayýlacak. Bu kiþiler adýna Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek primler, öðretmen adaylarýna birinci fýkrada öngörülen ödemeden baðýmsýz olarak Bakanlýk bütçesinden karþýlanacak.

- SÖZLEÞMELÝ ÖÐRETMENLÝKTE ÝSTÝHDAM

Hazýrlýk eðitimini baþarýyla tamamlayanlar ve gerekli þartlarý taþýyanlar, Devlet Memurlarý Kanunu kapsamýnda sözleþmeli öðretmen olarak istihdam edilecek.

Sözleþmeli öðretmenlerin, eðitim kurumlarýna yerleþtirilmeleri atamaya esas baþarý puaný esas alýnarak tercihleri doðrultusunda yapýlacak. Tercihte bulunmayanlar ile tercihlerine yerleþemeyenlere boþ kalan eðitim kurumlarý için yeniden tercih hakký verilecek.

Ýkinci tercih döneminde tercihte bulunmayanlar ile tercihlerine yerleþtirilemeyenler Bakanlýkça kura ile yerleþtirilecek.

Yerleþtirildikleri eðitim kurumlarýnda mazeretsiz olarak göreve baþlamayanlar ile göreve baþladýðý halde mazeretsiz olarak görevlerinden ayrýlanlar, hazýrlýk eðitimi sonunda aldýklarý atamaya esas baþarý puanýyla sözleþmeli öðretmenlik için yeniden baþvuruda bulunamayacak ve yerleþtirildikleri tarih itibarýyla 3 yýl süreyle hazýrlýk eðitimine alýnmayacak.

Sözleþmeli öðretmenler, can güvenliði ve saðlýk mazeretleri hariç olmak üzere, 3 yýl süreyle baþka bir yere atanamayacak. Aile birliði mazeretine baðlý yer deðiþtirmelerde sözleþmeli olarak istihdam edilen öðretmenin eþi bu öðretmene tabi olacak.

Sözleþmeli öðretmenlikte istihdam ve bu maddenin uygulanmasýna iliþkin diðer hususlar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

- KADROLU ÖÐRETMENLÝÐE ATAMA

Üç yýllýk çalýþma süresini tamamlayan sözleþmeli öðretmenler talepleri halinde görev yaptýklarý yerde öðretmen kadrolarýna atanacak. Öðretmen kadrolarýna atananlar mazerete baðlý olarak yapýlacak yer deðiþtirmeler hariç olmak üzere 1 yýl süreyle yer deðiþtiremeyecek.

Öðretmen kadrolarýna atananlarýn sözleþmeli öðretmen pozisyonlarýnda geçirdikleri hizmet süreleri, öðrenim durumlarýna göre yükselebilecekleri dereceleri aþmamak kaydýyla kazanýlmýþ hak aylýk derece ve kademelerinin tespiti ile hizmet puaný hesaplamasýnda dikkate alýnacak. Bunlar, atandýklarý kadronun mali ve sosyal haklarýna göreve baþladýðý tarihi takip eden ay baþýndan itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarýnda aldýklarý mali ve sosyal haklar hakkýnda herhangi bir mahsuplaþma yapýlmayacak.

Öðretmen ve yöneticilere, görev yaptýklarý her takvim yýlý karþýlýðýnda hizmet puaný verilecek.

- ÖÐRETMENLERÝN YER DEÐÝÞÝKLÝÐÝ

Öðretmenlerin mazeret durumlarýna ve isteðe baðlý yer deðiþtirmeleri, Bakanlýðýn öðretmen ihtiyacý ve öðretmenin tercihi dikkate alýnarak hizmet puaný üstünlüðüne göre yapýlacak.

Öðretmenlerin nitelikleri ve seçimi, hazýrlýk eðitimi, hazýrlýk eðitimine alýnacaklarýn belirlenmesi, hazýrlýk eðitiminde baþarý, Akademi ile iliþiðin kesilmesi, disiplin cezalarý ve disiplin cezasý gerektiren fiil ve davranýþlar, disiplin kurulu ve disiplin cezalarýnýn uygulanmasýna iliþkin hususlar, öðretmen adaylarýna iliþkin mali ve sosyal hükümler ile sözleþmeli öðretmenlikte istihdama iliþkin hükümler 1 Eylül 2025 itibarýyla yürürlüðe girecek.

TBMM Milli Eðitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen teklife göre, Milli Eðitim Bakanlýðýnca öðretmen ve yöneticilerin mesleki geliþimlerinde sürekliliði saðlamak üzere planlý, sürdürülebilir, izlenebilir ve mesleki uygulamalarla bütünleþik mesleki geliþim faaliyetleri düzenlenecek. Bu faaliyetler, merkezi veya mahalli olarak gerçekleþtirilebilecek.

Öðretmen ve yöneticilere yönelik mesleki geliþim faaliyetleri; talep ve ihtiyaçlara, eðitim alanýnda yaþanan deðiþim ve geliþmeler ile Bakanlýk politikalarýna uygun olarak belirlenecek. Bakanlýkça öðretmen ve yöneticilerin kiþisel ve mesleki geliþimleri için görev yaptýklarý okul türü ve kademesi ile atama alanlarý dikkate alýnarak beþer yýllýk dönemleri içeren bireysel mesleki geliþim planlarý hazýrlanacak.

Mesleki geliþim faaliyetleri düzenli olarak izlenecek, deðerlendirilecek ve deðerlendirme sonuçlarý planlanacak mesleki geliþim faaliyetlerinde dikkate alýnacak. Öðretmen ve yöneticilerin mesleki geliþimlerine iliþkin oluþturulacak planlar, programlar, uygulama ve uygulamalarýn deðerlendirilmesine iliþkin usul ve esaslar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

- KARÝYER BASAMAKLARI

Öðretmenlik mesleði; öðretmen, uzman öðretmen ve baþöðretmen olmak üzere üç kariyer basamaðýndan oluþacak. Öðretmenlerden; öðretmenlikte en az 10 yýl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulmasý cezasý bulunmayan ve Akademi tarafýndan uzman öðretmenlik için düzenlenen eðitimi tamamlayanlara uzman öðretmen ünvaný verilecek.

Uzman öðretmenlerden; uzman öðretmenlikte en az 10 yýl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulmasý cezasý bulunmayan ve Akademi tarafýndan baþöðretmenlik için düzenlenen eðitimi tamamlayanlara baþöðretmen ünvaný verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulmasý cezasý almýþ olanlar, cezalarý özlük dosyasýndan silindikten sonra uzman öðretmen veya baþöðretmen ünvaný için baþvuruda bulunabilecek.

Öðretmen ünvanýndan, bu göreve atanmanýn atamaya yetkili amir tarafýndan onaylandýðý tarihten, uzman öðretmen veya baþöðretmen ünvanýndan ise uzman öðretmen/baþöðretmen sertifikasýnýn düzenlendiði tarihten itibaren yararlanýlacak. Uzman öðretmen veya baþöðretmen ünvaný alanlara her ünvan için ayrý ayrý olmak üzere bir derece verilecek. Öðretmenlik mesleði kariyer basamaklarýnda ilerlemede baþvuru, sertifikalarýn düzenlenmesi ile uygulamaya iliþkin diðer hususlar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

- YÖNETÝCÝ GÖREVLENDÝRME

Eðitim kurumu müdürü veya müdür yardýmcýsý olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Milli Eðitim Akademisi tarafýndan düzenlenen yönetici yetiþtirme programýna alýnacak. Bu programa katýlacak yönetici adaylarý yazýlý ve/veya sözlü sýnavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasýndan puan üstünlüðüne göre belirlenecek. Yazýlý ve sözlü sýnavýn birlikte yapýlmasý halinde baþarý puaný, yazýlý ve sözlü sýnav puanýnýn aritmetik ortalamasý alýnarak tespit edilecek.

Yönetici yetiþtirme programýna alýnanlardan bu program sonunda yapýlan yazýlý sýnavda 60 ve üzerinde puan alanlar baþarýlý sayýlacak. Bunlar tercihleri de dikkate alýnarak bu fýkraya göre yapýlan yazýlý sýnavda alýnan puan üstünlüðüne göre vali onayý ile yönetici olarak görevlendirilecek. Yöneticiler 4 ders yýlý için görevlendirilecek, ayný eðitim kurumunda ayný ünvanla en fazla 8 ders yýlý görev yapabilecek.

Yöneticilerin ayný eðitim kurumunda veya bir baþka eðitim kurumuna yeniden yönetici olarak görevlendirilmelerinde Bakanlýkça belirlenecek baþarý ölçütleri dikkate alýnacak. Bu madde kapsamýndaki görevlendirmeler özlük haklarý, atama ve terfi yönünden kazanýlmýþ hak doðurmayacak.

Bu maddeye iliþkin diðer hususlar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek ve düzenleme 1 Eylül 2025'te yürürlüðe girecek.

Yurt içi veya yurt dýþýnda, yerli veya yabancý kurum ve kuruluþlarla veya baþka ülkelerle iþbirliði anlaþmasý çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararasý proje yürüten okul ve kurumlara, Bakan onayý ile özel program ve proje uygulayan okul ve kurum olarak seçilenler ile Bakan onayýyla doðrudan Bakanlýk merkez teþkilatýna baðlanan kurumlara yapýlacak öðretmen atamalarý ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafýndan yapýlacak.

Yükseköðretim Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamýnda üniversitelerde görev yapan öðretim elemanlarýna birinci fýkra kapsamýnda okul müdürlüðü görevi verilebilecek.

- ÖDÜL VE DÝSÝPLÝN HÜKÜMLERÝ

Öðretmen ve yöneticilere Devlet Memurlarý Kanunu kapsamýnda baþarý belgesi, üstün baþarý belgesi ve ödül verilebilecek.

Öðretmen ve yöneticiler hakkýnda Devlet Memurlarý Kanunu disiplin hükümleri uygulanacak. Ancak öðretmen ve yöneticilerden; öðrencilere ve eðitim süreçlerine iliþkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatýnda belirlenmiþ usuller dýþýnda paylaþanlara kýnama; ilgili mevzuatý gereði yapýlanlar dýþýnda öðrencilere menfaat karþýlýðýnda özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öðretmenlik mesleðiyle baðdaþmayacak þekilde öðrencilere olumsuz örnek teþkil edecek söz, davranýþ, hal ve hareketlerde bulunanlara, öðrencilerin ders baþarýlarýnýn deðerlendirilmesinde taraflý davrananlara, eðitim öðretim sürecinde Bakanlýkça onaylanan öðretim programýnýn belirlediði amaç ve hedeflere aykýrý faaliyet ve uygulamalar yapanlara aylýktan kesme cezasý verilecek.

Devlet Memurlarý Kanunu'nun ilgili hükümleri saklý kalmak kaydýyla, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen uyuþturucu veya uyarýcý madde imal ve ticareti, uyuþturucu veya uyarýcý madde kullanýlmasýný kolaylaþtýrma, kullanmak için uyuþturucu veya uyarýcý madde satýn almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuþturucu veya uyarýcý madde kullanmak, hayasýzca hareketler, müstehcenlik ve fuhuþ suçlarý ile cinsel dokunulmazlýða karþý suçlardan mahkum olanlarýn öðretmenliði sona erecek.

- MÝLLÝ EÐÝTÝM AKADEMÝSÝ

Öðretmen adaylarýnýn mesleðe hazýrlanmasý, öðretmen, yönetici ve diðer personelin mesleki geliþimi, kariyer basamaklarýnda ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eðitim programlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek üzere Bakanlýða baðlý Milli Eðitim Akademisi kurulacak. Gerekli görülen yerlerde Akademi bünyesinde eðitim ve uygulama merkezleri açýlabilecek.

Akademi'nin personel, denetim, bakým ve onarým, koruma ve güvenlik, taþýnýr ve taþýnmaz, araç, gereç, malzeme, demirbaþ ve taþýtlar ile benzeri ihtiyaçlarý için gerekli iþ ve iþlemler Bakanlýðýn ilgili birimleri tarafýndan yerine getirilecek. Akademinin giderleri için öngörülen ödenekler Bakanlýk bütçesinde yer alacak.

Teklifte Akademi'nin görevleri de hüküm altýna alýnýyor. Buna göre, Akademi, öðretmenlik mesleðine hazýrlýk eðitimi programlarý, yönetici yetiþtirme programlarý ile öðretmen, yönetici ve diðer personelin kariyer basamaklarýnda ilerlemeleri ve görevde yükselmelerine yönelik eðitim programlarýný hazýrlayýp uygulayacak.

Akademi, öðretmen, yönetici ve diðer personelin sahip olmasý gereken yeterliklerini belirleyecek ve geliþen þartlara göre güncelleyecek. Öðretmenlere; öðretmenlik mesleðinin gerektirdiði bilgi, beceri, tutum ve deðerler ile dijital yeterlikleri kazandýracak eðitim faaliyetleri planlayýp uygulayacak. Öðretmen, yönetici ve diðer personelin eðitim ihtiyaçlarýný belirleyecek, bu ihtiyacý karþýlayacak eðitim programlarýný hazýrlayacak, uygulayacak ve eðitimlerin etkinliðini izleyecek. Talepleri uygun görülmesi halinde, giderleri kurumlarýnca veya kendilerince karþýlanmak kaydýyla özel öðretim kurumlarýnda görev yapan personele eðitim verecek.

Akademi, talepleri uygun görülmesi halinde giderleri kurumlarýnca veya kendilerince karþýlanmak kaydýyla diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnýn personeline eðitim verecek. Eðitim öðretim alanýnda bilimsel ve teknolojik geliþmeleri takip edecek; görev alanýna giren konularda yayýn yapacak; araþtýrma, geliþtirme, proje faaliyetleri ve bilimsel çalýþmalar yürütecek. Görev alanýyla ilgili konularda yurt içi veya yurt dýþý üniversiteler ve diðer kurum ve kuruluþlarla iþbirliði gerçekleþtirecek; Bakan tarafýndan verilecek diðer görevleri yapacak.

- AKADEMÝ ÝZLEME VE YÖNLENDÝRME KURULU

Akademi Ýzleme ve Yönlendirme Kurulu; Bakanýn ya da Bakanýn görevlendireceði bir Bakan Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, Akademi Baþkaný, Özel Öðretim Kurumlarý Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, bir Yükseköðretim Kurulu üyesi, Bakan tarafýndan diðer kamu kurum ve kuruluþlarý ile üniversitelerden belirlenecek birer temsilciden olmak üzere 7 kiþiden oluþacak.

Kurul, Akademi'nin görev alanýna giren konularda politika ve stratejileri belirleyecek; gerçekleþtirilen çalýþmalarý izleyecek ve deðerlendirecek. Kurul, yýlda en az iki kez toplanacak ve Kurul'un sekretarya hizmetleri Akademi Baþkanlýðý tarafýndan yürütülecek.

Akademi Baþkanlýðý; Akademi Baþkaný, Akademik Kurul ve sayýsý 10'u geçmemek üzere hizmet birimlerinden oluþacak. Akademi Baþkaný, Akademi'nin en üst amiri olarak doðrudan Bakana baðlý olarak görev yapacak. Akademi Baþkaný, Akademi'nin temsil ve yönetiminden, Akademi faaliyetlerinin yürütülmesi ve denetiminden sorumlu olacak. Akademik Kurul'a, Akademi Baþkaný baþkanlýk edecek. Akademik Kurul bir baþkan ve 10 kurul üyesinden oluþacak.

Akademik Kurul, Akademi'nin görev alanýna giren konularda Akademi Ýzleme ve Yönlendirme Kurulu tarafýndan belirlenen politikalarýn uygulanmasýna iliþkin standartlarý, öðretmen, yönetici ve diðer personelin sahip olmasý gereken yeterlikleri, Akademi tarafýndan düzenlenecek eðitimlerin programlarýný ve Akademi'nin yýllýk çalýþma planýný hazýrlayacak ve Bakan onayýna sunacak. Akademik Kurul, Akademi'den çýkarma cezalarýna karþý yapýlan itirazlarý inceleyerek karara baðlayacak.

Teklifin, Milli Eðitim Akademisi ve Akademi Ýzleme ve Yönlendirme Kurulu'na iliþkin hükümleri, 1 Ocak 2025'te yürürlüðe girecek.

Teklife göre, Milli Eðitim Bakanlýðý, Milli Eðitim Akademisi hizmet birimlerinde görevlendirmek ve Akademi'nin eðitim faaliyetlerini yürütmek üzere Devlet Memurlarý Kanunu'nun ilgili maddesi çerçevesinde eðitim personeli istihdam edebilecek.

Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadrolarýnda söz konusu Kanun'a tabi kadrolar ile Yükseköðretim Personel Kanunu'na tabi öðretim elemaný kadrolarýnda bulunanlarýn bu düzenleme kapsamýnda sözleþmeli personel pozisyonlarýnda istihdam edilmesi halinde kadrolarýyla iliþikleri kesilecek.

Önceki kurumlarýna dönen kiþilerin Akademi'de geçen hizmetleri kazanýlmýþ hak aylýk derece ve kademelerinde deðerlendirilecek ve bunlarýn Akademi'de geçen süreleri diðer özlük iþlemleri bakýmýndan kendi kurumlarýnda geçmiþ sayýlacak. Bu personele sözleþmenin feshi durumunda iþ sonu tazminatý ödenmeyecek ve bunlarýn Akademi'de sözleþmeli personel pozisyonunda geçen süreleri emeklilik ikramiyesinin hesabýnda dikkate alýnacak. Bu kapsamda istihdam edilenlerden, sözleþmeli personel pozisyonunda iken emekliye ayrýlanlarýn veya vefat edenlerin sözleþmeli personel pozisyonuna atanmadan önceki kadrolarýnda ilgili düzenleme kapsamýnda geçen sürelerine emekli ikramiyesi ödenmeyecek ve bu süreler ödenecek iþ sonu tazminatýnýn hesabýnda dikkate alýnacak.

Düzenleme kapsamýnda sözleþmeli personel olarak istihdam edilecek kiþi ile Bakan veya yetkili kýlmasý halinde Akademi Baþkaný arasýnda hizmet sözleþmesi imzalanacak.

Sözleþmeli personelin; görev yeri, görevi dahilinde yapacaðý iþlerin tanýmlarý, uyacaklarý mesleki ve etik kurallar, ödev, yetki ve sorumluluklarý ile diðer hususlar hizmet sözleþmesinde belirtilecek. Hizmet sözleþmesi yazýlý olarak bir yýllýk yapýlacak. Bu süre sonunda tekrar sözleþme imzalanabilecek. Sözleþme süresinin sona ermesi halinde yeni sözleþme yapýlýncaya kadar sözleþme süresi 3 aya kadar uzatýlabilecek.

- AKADEMÝ'DE ÖDENECEK DERS ÜCRETLERÝ

Milli Eðitim Akademisi'nde eðitim personeli olarak istihdam edilenlerden profesör, doçent ve doktor öðretim üyesi ünvanýna sahip olanlarýn haftada asgari 10 saat ders verme yükümlülüðü olacak. Bunlara, haftada 10 saati aþan ders görevleri için bu ders görevlerinin fiilen yapýlmasý þartýyla haftada en çok 20 saate kadar ek ders ücreti ödenecek.

Bu kapsamda bulunmayanlar haftada asgari 15 saat ders vermekle yükümlü olacak ve bu süreyi aþan ders görevleri için bunlarýn fiilen yapýlmasý þartýyla haftada en çok 15 saate kadar ek ders ücreti ödemesi yapýlacak.

Fiilen yapmýþ olduklarý ders görevleri karþýlýðýnda eðitim personelinden profesör ünvanýna sahip olanlara ders saati baþýna 320, doçent ünvanýna sahip olanlara ders saati baþýna 270, doktor öðretim üyesi ünvanýna sahip olanlara ders saati baþýna 220, bu kapsamda bulunmayanlara ise ders saati baþýna 160 gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsýyla çarpýmý sonucu bulunacak tutarda ek ders ücreti ödenecek.

Sözleþmeli personelden, araþtýrma, proje, yayýn ve benzeri bilimsel çalýþmalarda görevlendirilenlere haftada 5 saati geçmemek kaydýyla ayrýca ders ücreti ödemesi yapýlacak.

- GEÇÝCÝ ÖÐRETÝM ELEMANI GÖREVLENDÝRÝLMESÝ

Sözleþmeli personel kazanç getirici baþka bir iþ yapamayacak, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaþlý, ücretli veya sözleþmeli olarak görev alamayacak, Devlet Memurlarý Kanunu'nda devlet memurlarý için yasaklanan fiil ve eylemlerde bulunamayacak ve siyasi partilere üye olamayacak.

Sözleþmeli personel, istihdam edildiði hizmet biriminde, yönetici olarak görevlendirilebilecek. Bu görevleri yürüttükleri sürece kendilerine, bu görevlerinden dolayý ilave bir ücret ödenmeyecek.

Akademi'de, yükseköðretim kurumlarýyla iþbirliði yapýlarak geçici olarak öðretim elemaný görevlendirilebilecek. Bu þekilde istihdam edilen personelin Akademi'deki çalýþma süresi yükseköðretim kurumlarýnda geçmiþ sayýlacak.

Eðitim personeli dýþýnda, yüksek öðrenimli olmak koþuluyla Akademi'de ders vermek üzere görevlendirilenlere, haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilecek. Bu personele, fiilen yapmýþ olduklarý ders görevleri karþýlýðýnda ders saati baþýna ünvanlarý dikkate alýnarak düzenlemede belirlenmiþ gösterge rakamlarý üzerinden ek ders ücreti ödenecek.

Akademi'nin hizmet birimlerinin görev daðýlýmý, Akademik Kurul ve Akademi Ýzleme ve Yönlendirme Kurulunun çalýþma usul ve esaslarý ile bu bölümde düzenlenen diðer hususlara iliþkin usul ve esaslar Bakanlýkça çýkarýlacak yönetmeliklerle belirlenecek.

- EÐÝTÝM ÇALIÞANLARININ ÞÝDDETTEN KORUNMASI

Teklifle eðitim çalýþanlarýnýn þiddetten korunmasý da amaçlanýyor.

Buna göre, Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý resmi eðitim kurumlarýnda yönetici, öðretmen, usta öðretici, yabancý uyruklu öðrencilerin eðitimine yönelik Bakanlýk tarafýndan yürütülen projelerde öðretici/öðretmen veya rehber danýþman; özel öðretim kurumlarýnda yönetici, öðretmen, uzman öðretici ve usta öðretici olarak görev yapanlar ile Bakanlýða baðlý resmi eðitim kurumlarý ve özel öðretim kurumlarýnda ders ücreti karþýlýðý ders okutanlara ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnda görev yapan öðretmenlere karþý görevleri sebebiyle iþlenen Türk Ceza Kanunu kapsamýndaki kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptýrmamak için direnme suçlarýnda tayin edilecek cezalar yarý oranýnda artýrýlacak. Bu suçlarýn iþlenmesi halinde hapis cezasýnýn ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

- YETERSÝZLÝÐÝ TESPÝT EDÝLEN KADROLU ÖÐRETMENLER AKADEMÝ'DE EÐÝTÝME ALINACAK

Teklife göre, Bakanlýk müfettiþi veya eðitim müfettiþi tarafýndan haklarýnda yapýlan denetim ve inceleme sonucunda öðretmenlik mesleði yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliði tespit edilen kadrolu öðretmenler, Akademi tarafýndan eðitime alýnacak. Bunlar, düzenlenen eðitimin tamamlanmasýný takip eden eðitim öðretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlýk veya eðitim müfettiþlerince yeniden deðerlendirmeye tabi tutulacak. Ýkinci deðerlendirme sonucunda da yetersizliði tespit edilenler, genel idare hizmetleri sýnýfýnda durumlarýna uygun kadrolara atanacak.

- DÝÐER HÜKÜMLER

Düzenlemede hüküm bulunmayan hallerde hazýrlýk eðitimi alan öðretmen adaylarý hariç bu teklif kapsamýndaki personel bakýmýndan Devlet Memurlarý Kanunu ile ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan "tutuklama nedenleri"ne "Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý resmi eðitim kurumlarýnda yönetici, öðretmen, usta öðretici, yabancý uyruklu öðrencilerin eðitimine yönelik Millî Eðitim Bakanlýðý tarafýndan yürütülen projelerde öðretici/öðretmen veya rehber danýþman; özel öðretim kurumlarýnda yönetici, öðretmen, uzman öðretici ve usta öðretici olarak görev yapanlar ile Bakanlýða baðlý resmi eðitim kurumlarý ve özel öðretim kurumlarýnda ders ücreti karþýlýðý ders okutanlara ve diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnda görev yapan öðretmenlere karþý görevleri sýrasýnda veya görevleri sebebiyle iþlenen kasten yaralama suçu" ekleniyor.

Düzenlemeyle Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu'nda deðiþikliðe gidiliyor. Buna göre, Öðretmenlik Mesleði Kanunu kapsamýnda Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan Milli Eðitim Akademisi'nde hazýrlýk eðitimine alýnan öðretmen adaylarý, eðitim gördükleri süre içinde genel saðlýk sigortalýsý sayýlacak. Bu kiþilerin genel saðlýk sigortasý primleri, prime esas günlük kazanç alt sýnýrýnýn 30 günlük tutarý üzerinden Bakanlýk bütçesinden ödenecek. Bu kiþilerin tespit edilecek eþ ve çocuklarý ile ana ve babalarý da bakmakla yükümlü olunan kiþi sýfatýyla genel saðlýk sigortasýndan yararlandýrýlacak.

Askeralma Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre ise Öðretmenlik Mesleði Kanunu kapsamýnda Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan Milli Eðitim Akademisi'nde hazýrlýk eðitimine alýnan öðretmen adaylarýndan askerlik yükümlülüðü bulunanlarýn askerlik hizmetleri, Bakanlýðýn teklifi üzerine Akademi'deki eðitimleri süresince ertelenecek.

Öte yandan teklifle 3 Þubat 2022 tarihli Öðretmenlik Meslek Kanunu yürürlükten kaldýrýlýyor.

1 Eylül 2025 tarihine kadar yapýlacak sözleþmeli öðretmen istihdamýnda, kadrolu öðretmen atamalarýnda ve yönetici görevlendirilmelerinde, düzenlemeyle yürürlükten kaldýrýlan mevzuat hükümleri uygulanacak. Bu hükmün yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla Bakanlýk Öðretmen Yetiþtirme ve Geliþtirme Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülen ve teklifle Akademi'ye verilen görevler 1 Ocak 2025'e söz konusu Genel Müdürlükçe ilgili mevzuat hükümleri kapsamýnda yürütülmeye devam edilecek.

- ADAY ÖÐRETMEN YETÝÞTÝRME PROGRAMI

Teklife göre, düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihte aday öðretmen olarak görev yapanlar ile yürürlüðe girdiði tarihten 1 Eylül 2025'e kadar aday öðretmen olarak istihdam edilecek olanlar, mesleðe, memuriyete, görev yaptýðý kuruma ve içinde bulunduðu sosyal çevreye en iyi þekilde hazýrlanmalarý amacýyla; kiþisel ve mesleki geliþimlerine katký saðlayan, memuriyete ve mesleðe hazýrlýðý içeren ve en az 240 ders saati olacak þekilde planlanan hizmet içi eðitimden, görev alacaðý kurumun faaliyet alanlarý esas alýnarak belirlenecek temel görevleri gözlemleyeceði ve bir danýþman nezaretinde kendisinin de tatbik edeceði uygulamalardan oluþan Aday Öðretmen Yetiþtirme Programý'na tabi tutulacak.

Adaylýk süreci bir yýldan az 2 yýldan çok olamayacak. Programý tamamlayan ve bir yýllýk görev süresini dolduran aday öðretmenlerin adaylýklarý, adaylýk süreci sonunda kaldýrýlarak öðretmenliðe atamalarý yapýlacak.

Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihte sözleþmeli öðretmen olarak görev yapanlardan adaylýk sürecini tamamlamayanlar, aday öðretmenler için öngörülen adaylýk sürecine tabi tutulacak. Adaylýk sürecini tamamlayan sözleþmeli öðretmenlerden sözleþme gereði 3 yýllýk çalýþma süresini tamamlayarak öðretmen kadrosuna atananlar hakkýnda adaylýk hükümleri uygulanmayacak. Aday öðretmenlikte geçen süreler, uzman öðretmen ve baþöðretmen ünvanlarýnýn verilmesinde öðretmenlikte geçmiþ sayýlacak.

Teklifin yürürlüðe girdiði tarihte görevde olan öðretmen ve uzman öðretmenler, öðretmenlikte ve/veya uzman öðretmenlikte 20 yýllýk çalýþma süresini tamamlamalarý ve belirlenen þartlardan uzman öðretmenlikte en az 10 yýl hizmeti olma þartý hariç diðer þartlarý saðlamalarý kaydýyla baþöðretmen ünvaný için baþvuruda bulunabilecek.