Olasý deprem sonrasý endiþelendiren senaryo: Deniz, Ýzmir'in içine girecek
ABONE OL

Türkiye'de deprem tehdidi en yüksek kentlerden olan Ýzmir'de deprem üretebilecek birçok fay hattý bulunuyor. Mevcut yapý stokunun eski olmasý, yerleþim yerlerinin yanlýþ bölgelere konumlandýrýlmasý gibi nedenlerle olasý depremde kentin birçok bölgesinde yýkýmlar yaþanacaðýndan endiþe ediliyor.

"DOÐA SORUNLU ALANLARI GÖSTERÝYOR"

Ýzmir'in yerleþim alanlarýnda sýkýntýlar olduðunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odasý Ýzmir Þubesi Baþkaný Koray Çetin Önalan, "Doða bize sorunlu alanlarý gösteriyor. Bunlardan biri olan Bayraklý, Meles Deltasý'nýn üzerine kurulmuþ. Meles, 'porsuk' demek. Porsuk da suyu seven bir hayvan. Dolayýsýyla biz hiç yerleþilmemesi gereken bir yere kent inþa etmiþiz. Ayný þey Ýzmir'in diðer yerlerinde de var. Alsancak sonradan dolgu ile oluþturmuþ. Kent planlamasýný bilmiyoruz. Yanlýþ kent planlamalarýyla afetlere davetiye çýkarýyoruz" diye konuþtu.

KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇAÐRISI

Ýzmir'i etkileyebilecek onlarca fay olduðuna dikkati çeken Önalan, "Bu faylardan herhangi birinin kýrýlmasý halinde Ýzmir'le ilgili çok büyük kaygýlarýmýz var. Ýzmir'de afet anýyla ilgili kaos planýnýn da gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Olasý depremde Ýzmir'e ulaþýmda sýkýntýlar yaþanabileceðini aktaran Önalan, "Ýzmir'in körfezi ve uzun kýyý þeridinin avantaj olduðuna inanýyoruz. Kýyý þeridi, vapurlar modifiye edilerek hem hastane hem arama kurtarma olarak kullanýlabilir. Bu deprem anýyla ilgili kaos planý. Deprem öncesinde de Ýzmir'de hýzlý þekilde kentsel dönüþüm yapýlmasý lazým. Bilhassa Alsancak'ta bulunan binalarýn birçoðu çok eski, temellerinde ciddi deformasyonlar ve korozyonlar var. Deniz suyu, kentin içine doðru girmiþ durumda. Herhangi bir depremi beklemeden þu anda bile bu binalarýn birçoðunda deformasyonlar yaþanýyor. Dolayýsýyla kentsel dönüþüm konusunda çok çabuk hareket etmek zorundayýz" dedi.

"DENÝZÝN ÝÇÝNE DOÐRU YÜRÜDÜÐÜNÜ GÖRECEÐÝZ"

"Ýzmir'de olasý bir depremde her semtin kendine göre yaþayacaðý sýkýntýlar var" diyen Önalan, "Konak, Alsancak, Bayraklý, Maviþehir ve Bostanlý'da sývýlaþma ve denizin kentin içine doðru yürüdüðünü göreceðiz. Kentin içerisinde mahallelerin arasýnda kum fýþkýrmalarý, su çýkýþlarýný göreceðiz. Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken þeylerdi ancak ne yazýk ki yapýlmadý" ifadelerini kullandý.

"ÝNSANLARIN HAZIRLANMASI LAZIM"

Ýzmir'de afet planlarýnýn güncellenmesi ve test edilmesi gerektiðini dile getiren Önalan, "Ýzmir afete uðradýðý zaman afette görev alacak insanlarýn da zarar göreceðini düþünüyorum. O nedenle afet planý çevre illerle birlikte hazýrlanmalý. Olabilecek afette, afetten zarar görmemiþ çevre illerden insanlarýn ulaþýmý, arama kurtarma çalýþmalarýndaki rolünün gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunlarýn test edilmesi, gözden geçirilmesi ve insanlarýn hazýrlanmasý lazým" diye konuþtu.