Olasý Marmara depremi uyarýsý: Ýstanbul'a yakýn iller de hazýrlýk yapmalý
ABONE OL

Prof. Dr. Sözbilir, bir konferans için geldiði Edirne'de, AA muhabirine, Türkiye'nin fay hatlarý üzerinde bulunan bir deprem ülkesi olduðunu hatýrlattý.

Marmara Denizi'nde deprem beklendiðini belirten Sözbilir, olasý depremin Marmara'ya kýyýsý olan 7 ili de etkileyeceðini vurguladý.

Ýstanbul'da alýnacak önlemlerin benzerlerinin diðer illerde de alýnmasý gerektiðine dikkati çeken Sözbilir, "Sadece Ýstanbul'u depreme hazýrlarsak diðer illerdeki insanlar can ve mal kayýplarý yaþar dolayýsýyla Marmara'ya komþu tüm illerde bu seferberliði yürütmek gerekiyor." dedi.

Sözbilir, Ýstanbul'da milyonlarca insanýn yaþadýðýný ve olasý bir depremin aðýr sonuçlar doðurmamasý için ciddi tedbirler alýnmasý gerektiðini dile getirdi.

- "ÖNLEMLERÝ HIZLANDIRMAK GEREKLÝ"

Yapýlarýn depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayýplarýný azaltacaðýný anlatan Sözbilir, þunlarý kaydetti:

"Gerek AFAD gerekse valilik ve belediyeler gereken çalýþmalarý yapýyorlar' diye düþünüyorum. O çalýþmalar çoðunlukla yapýlarýn saðlamlýðý açýsýndan deðerlendirilmeli. Ýstanbul'un aslýnda her tarafý riskli deðil. Bir þehir daðlýk ve tepelik alanlardan oluþuyorsa orada yýkým daha az olur. Çünkü altýnda saðlam kaya vardýr, binasý da belli ölçeklerde iyiyse yýkým daha düþük olacaktýr.

Ancak Ýstanbul'un deniz seviyesine yakýn kesimleri, Avcýlar ve Küçükçekmece gibi yerler daha çok etkilenecek. Bu yerlerde eðer yapý-zemin etkileþimine baðlý olarak gereken önlemler alýnmamýþsa orada ciddi hasar olacaktýr. Ýstanbul'da 2003 yýlýnda deprem master planlarý yapýldý. Arkasýndan ona baðlý olarak mikro bölgeleme çalýþmalarý ve kentsel dönüþüm çalýþmalarý yapýldý. Kurumlar ve vatandaþlar ellerinden gelen katkýyý vermeye çalýþýyor, bunu hýzlandýrmak lazým. Mademki fayýn deprem üretme zamaný gelmiþ, bu her an olabilir anlamýna geliyor. Ona göre de her türlü önlemi hýzlandýrmak gerekiyor."