Önce balýk ölümleri þimdi de bu! Ýzmir Körfezi'nde yeni tehlike
ABONE OL

Kötü koku ve balýk ölümleriyle gündeme gelen Ýzmir Körfezi'nde Karþýyaka ve Balçova'nýn sahil bandýnda görülen deniz yosunu tabakalarýnýn yeni çevre sorunlarýna neden olabileceði belirtildi.

Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi (ÝKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrýkul, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Karþýyaka ilçesi Maviþehir sahili ile Balçova ilçesi Ýnciraltý sahilinde kýyýdan 5-10 metre açýkta tabaka þeklinde yosun üremesinin gözlemlendiðini söyledi.

Bu türün, körfezde sýklýkla görülen ve halk arasýnda "deniz marulu" olarak bilinen yosunlardan farklý olduðuna dikkati çeken Tanrýkul, cladophora ve enteromorpha cinsi olan bu yosunlarýn sudaki nitrojen ve fosfor miktarýnýn artmasýyla meydana geldiðini kaydetti.

Körfezde yosun kitlesinin yayýldýðýna iþaret eden Tanrýkul, "Körfez'de nitrojen ve fosfor miktarýnýn fazla olmasý, yosunlarýn artmasýna neden oluyor. Denizdeki evsel ve sanayi atýklarýndan oluþan gübreleme, yosunlarýn üreyebilmesi, yayýlabilmesi için ortam oluþturuyor." dedi.

Tanrýkul, güneþli hava ve rüzgarýn az olmasýnýn yosunlarýn yayýlýmýný hýzlandýrdýðýný dile getirerek, sadece kýyý bölgelerinde deðil körfezin ortasýnda da yosunlardan oluþan yüzen adacýklarýn görüldüðünü aktardý.

Ýzmir Körfezi'nde görülen bu yosun türlerinin deniz ekosistemine zarar verdiðini anlatan Tanrýkul, þunlarý kaydetti:

"Bu yosun türlerinin zararlarý diðerlerinden çok farklý. Çünkü bu tür, akýntýyla birlikte etrafa yayýlýyor. Suyun yüzeyini kaplamasý nedeniyle de güneþ ýþýðýnýn geçmesini engelleyerek sudaki oksijenin azalmasýna neden oluyorlar. Bu yosunlar bir süre sonra suyun dibine çöküyor, bu kez de suyun altýndaki balýk yumurtalarý, yengeçler gibi ekosistemdeki canlýlarýn üzerine tabaka gibi serilerek bunlarý yok ediyor. Bununla beraber dipte de ürüyorlar, yani yukarýdan aþaðýya, aþaðýdan yukarýya sürekli transfer halinde ürüyorlar."

- "BÝR SÜRE SONRA KOKUYA NEDEN OLACAK"

Bu yosunun dokusunun deniz marulundan daha sert olduðuna ve kýsa sürede çürüyüp kaybolmadýðýna dikkati çeken Tanrýkul, çevresel þartlar devam ettiði sürece bu yosunlarýn yayýlýmýný sürdüreceðini dile getirdi.

Tanrýkul, yosunlarýn temizlenmesi gerektiðine iþaret ederek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Ýklim þartlarýnýn nasýl ilerleyeceðini bilmesek de körfezin kirliliði devam ediyor, her geçen gün artýyor. Þu an balýk ölümleri durdu ama bunun durmasýnýn nedeni sýcaklýklarýn düþmesine baðlý, baþka bir nedeni yok. Balýk ölümleri durdu, baþka çevre felaketlerine neden olabilecek yosunlarýn artmasý yaþanýyor. Bu yosunlar hem doðal yaþamý sýnýrlayacak, zarar verecek hem de bir süre sonra kokuya neden olacak, çünkü bunlar çürümeye baþlayacaklar. Bunlarýn temizlenmesi gerekiyor. Denizin üzerindeki, kýyýdaki yosunlarýn kesinlikle toparlanýp bölgelerden uzaklaþtýrýlmasý gerekiyor."

Bakan Kurum CHP'lilere seslendi

Tugay'ýn akýl tutulmasý çýkýþýna tepki

Ýzmir Körfezi 'kirlilikte' dünya rekoru kýrdý

  • izmit körfezi
  • yosun oluþumu
  • çevre felaketi