Onlarda da 'orta yaş krizi' var
ABONE OL
Bilim, orta yaş bunalımı çeken insanların bu konuda yalnız olmadıklarını ortaya koydu. Orangutan, şempanze ve goril gibi büyük insansı maymunların (primat), ortalama ömürlerinin yarısında olumsuz duygusal değişimler gösterdiği ifade edildi.

Proceedings of the National Academy of Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, primatların bu özelliği, tıpkı insanlar gibi U şeklinde bir hayat çizgisine sahip olduklarını gösterdi. Geçmişte yapılan araştırmalar, insanların 20 ve 70 yaşları arasında U şeklinde bir duygusal değişim gösterdiklerini, 40’lı yaşlarda duygusal bunalıma daha eğilimli olduklarını ortaya koymuştu.

İngiltere’nin Warwick Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Andrew Oswald ve ekibi, büyük insansı maymunların benzer bir duygusal yaşam çizgisine sahip olup olmadığını belirlemek için dünyanın farklı bölgelerindeki hayvanat bahçesinde gözlemler yaptı.

İngiliz araştırmacı, ABD, Avustralya, Kanada, Singapur ve Japonya’daki hayvanat bahçelerinde yaşayan 508 şempanze ve orangutanın ruh halini, sosyalleşmesi, yapmak istediği işlerde başarıya ulaşıp ulaşmadığını inceledi. Bilim insanları ve hayvanların bakıcıları, bir hafta boyunca maymunların hareketlerini tıpkı insanları izliyormuş gibi takip etti.

SONUÇLAR ŞAŞIRTICI

Araştırma ekibinde yer alan İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nden psikolog Alex Weiss, “Maymunları izlediğimiz üç farklı yaş grubunda, insanlara benzeyen bir duygusal hal sergilediklerini ve orta yaşlarda insanlar gibi bunalıma meyilli olduklarını fark ettik” dedi. Weiss, “Ortalama olarak bir büyük insansı maymunun 30’lu yaşlarda morali oldukça düşük görünüyor” dedi. Büyük insansı maymunların yaşama süresi, insanların yarısı kadar.

İngiliz araştırmacı Oswald ise Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Maymunlara bakarak, insanların neden hayatları boyunca U şeklinde bir duygusal hal sergilediklerini daha iyi anlamaya çalıştık. Bu durumun mortgage ödemeleri, boşanma, cep telefonları ve diğer yaşama ait sorunlardan olmayacağını anladık. Maymunlar da bizim gibi orta yaş bunalımı yaşıyor ama bahsettiğimiz şeylerin hiçbiri onlarda yok” dedi.

“SPOR ARABA ALMIYORLAR”

Maymunların depresyona benzer işaretler göstermelerine rağmen, insanlar gibi hayatlarında çok büyük değişimlere neden olacak farklılıklar sergilemedikleri ifade edildi. AP haber ajansı ise bu durumu, “maymunlar genç bir sevgili bulmak için eşlerini terk etmiyor, spor araba satın almıyorlar” şeklinde yorumladı.

Araştırmaya kuşkulu bakan akademisyenler de var. ABD’nin Atlanta Üniversitesi’nde primatolog olan Frans de Waal, “İnsanların mutlululuğunu yargılamak zaten yeterince zor. Buna rağmen maymunların mutluluğunu yargılamaya kalkıyoruz... Yapılan araştırma, maymunların mutluluğunu insanların anladığı şekilde yorumluyor, belki de bu da insan gözünden bir taraflılığa neden oluyor” dedi. / NTV