Ordu'da camide 1800 yýllýk trajikomik keþif! Cemaatin oturaðý Roma döneminden kalma
ABONE OL

Fatsa ilçesine baðlý Bolaman Mahallesi Laleli Merkez Cami yanýnda keþfedilen taþ, Fatsa Cahit Zarifoðlu Lisesi'nde edebiyat öðretmeni Aydýn Bal'ýn ihbarý sonucu fark edildi. Fatsa Belediyesi Kültür Müdürü Cevat Erbil ve Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim'in incelemeleri sonucunda taþýn Roma dönemine ait mil taþý olduðu tespit edildi. Romalýlar döneminde yollara dikilen, yolun yönünü ve merkeze uzaklýðýný gösteren bu taþlar mil taþý olarak adlandýrýlýyordu.

MÝLATTAN SONRA 239 YILINDA ROMA ÝMPARATORU 3. GORDIANUS DÖNEMÝNE AÝT

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk'ün yaptýðý çeviriye göre, taþýn M.S. 239 yýlýna ve Roma Ýmparatoru 3. Gordianus dönemine ait yaklaþýk 1800 yýllýk olduðu belirtildi. Çevirisi yapýlan taþ yazýtta, imparatorun adýnýn onurlandýrýldýðý ve bu yolun imparator tarafýndan yeniden yaptýrýldýðý ifadelerinin de yer aldýðý görüldü. Taþýn önemini ve keþif sürecini anlatan Doç. Dr. Evcim, "Bölgedeki vatandaþlarýn ilgisi bu önemli buluþun yapýlmasýna katký saðladý. Fatsa Cahit Zarifoðlu Lisesi'nde edebiyat öðretmeni olarak görev yapan Aydýn Bal, bu tarihi taþýn varlýðýný bizlere ihbar etti. Fatsa Belediyesi Kültür Müdürü Cevat Erbil ile bölgeye gidip ilk incelemelerimizi yaptýk. Ýlk tespitimize göre taþýn, Roma dönemine ait bir mil taþý olduðunu düþündük. Yazýtýn okunabilmesi için Marmara Üniversitesi'nden epigrafi ve dil bilim uzmaný Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk'e ulaþtýk. Kendisi, görüntüleri inceledikten sonra taþýn MS 239 yýlýna ait olduðunu ve Roma Ýmparatoru 3. Gordianus tarafýndan bir onurlandýrma yazýsýyla dikildiðini belirtti" dedi.

CAMÝ CEMAATÝ OTURMAK ÝÇÝN KULLANMIÞ

Evcim, taþýn Roma döneminde Bolaman ve Yalýköy arasýnda doðal bir liman yolunun yapýmý için dikildiðini düþündüklerini belirterek, "Bu yolun ikinci milinde bulunan taþ, Bolaman ve Yalýköy arasýnda doðal bir liman yolunun inþasý için dikilmiþ. Taþ, ne yazýk ki orijinal yerinde bulunmuyordu; 1970'lerde cami temeli atýlýrken bulunmuþ ve sonrasýnda yan yatýrýlarak oturma amacýyla kullanýlmýþ" ifadelerini kullandý.

Ordu'da ilk kez bir mil taþý keþfedildiðine dikkat çeken Doç. Dr. Evcim, taþýn müzeye kazandýrýlma sürecine de deðinerek, "Mil taþýnýn, kültürel mirasýmýz açýsýndan taþýdýðý önem ve dikildiði yerde olmamasý nedeniyle Ordu Müze Müdürlüðü'ne kaldýrýlmasý gerekti. Fatsa Belediyesi'nin de desteðiyle taþ, müzeye nakledildi. Bu önemli eserin, Ordu tarihine kazandýrýlmasýnda emeði geçen tüm kurumlara teþekkür ederiz" diye konuþtu.