Orman yangýnlarýyla mücadelede ''yapay zeka'' dönemi! Bakan Yumaklý: Orman kahramanlarýmýza hazýrýz
ABONE OL

Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ile Yangýn Yönetim Merkezi'nde düzenlenen 2024 Yýlý Orman Yangýnlarýyla Mücadele Hazýrlýk Toplantýsý'na katýlan Yumaklý, "yeþil vatanýnýn yeþiline yeþil katmak" için son 22 yýldýr büyük bir gayretle çalýþtýklarýný anlattý.

Bu süre içerisinde 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprakla buluþturduklarýný, orman alanýný 23,4 milyon hektara çýkardýklarýný belirten Yumaklý, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 30'unu ormanla kaplý hale getirdiklerine iþaret ederek, ormanlarý geliþtirmek kadar korumanýn da önemli olduðunun altýný çizdi.

Bu kapsamda yangýnlarla mücadelede deðiþen koþullarý göz önünde bulundurduklarýný dile getiren Yumaklý, her ne kadar iklimsel faktörler, yangýnlarý tetikleyen faktörleri oluþtursa da bireysel ve toplumsal olarak da üzerlerine düþeni yapmak zorunda olduklarýný belirtti.

Bakan Yumaklý, her 10 yangýndan 9'unun insan kaynaklý olduðuna iþaret ederek, bu nedenle orman yangýnlarýyla mücadelenin büyük ve önemli bir kýsmýný yangýn öncesi çalýþmalarýn oluþturduðunu aktardý.

Vatandaþlarýn bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine bu kapsamda çok önem verdiklerine dikkati çeken Yumaklý, ayrýca orman yangýnlarý öncesinde ormanlarýn bakýmý, yangýn kulelerinin, yangýn emniyet þerit ve yollarýnýn, yangýn ilk müdahale ekip binalarýnýn yapýmý gibi teknik detaylarýn da çok önemli olduðunu söyledi.

Yumaklý, bu noktada hava araçlarýnýn su almalarýnda havuz ve göletlerin de büyük kolaylýk saðladýðýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"Zira 22 yýl önce hiç olmayan bu imkan, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teþkilatýmýzýn hizmetinde. Bugün 184'ü akýllý olmak üzere 776 yangýn gözetleme kulesi ve 14 insansýz hava aracýmýzla ormanlarýmýzý 7 gün 24 saat gözetliyoruz. Yangýna ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düþürdük. Hedefimiz bu yýl 10 dakika."

- ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE "YAPAY ZEKA" DÖNEMÝ

Orman yangýnlarýyla mücadelenin dinamik bir yapýya sahip olduðunu, bu dinamizmin kendini baþta teknoloji olmak üzere her alanda gösterdiðini vurgulayan Yumaklý, özellikle yapay zeka tabanlý yazýlým ve uygulamalarý bu mücadelede aktif olarak kullandýklarýný ifade etti.

Yumaklý, "Akýllý kulelerimizden ve ÝHA'lardan aldýðýmýz görüntülerin analizi baþta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalanýyoruz. Yapay zekaya sahip 'Yangýn Karar Destek Sistemi' ile orman yangýnlarýný simüle edebiliyor, istediðimiz verileri kolayca analiz edip, deðerlendirme yapabiliyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

- YANGINLARLA MÜCADELEDE ÝÇÝÞLERÝ BAKANLIÐI ÝLE ORTAK HAREKET

Orman yangýnlarýyla mücadelede kamu kurumlarý, belediyeler, sivil toplum kuruluþlarý ve özel teþebbüslerin de üzerlerine düþeni yerine getirdiðini aktaran Yumaklý, orman yangýnlarýyla mücadelede Ýçiþleri Bakanlýðý ile yakýn ve ortak hareket ettiklerini bildirdi.

Ýbrahim Yumaklý, hava ve kara unsurlarýnýn, diðer kurumlarýn saðladýðý rezerv güçlerle daha kuvvetli hale geldiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 ÝHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracý, 2 bin 453 ilk müdahale aracý ve 821 iþ makinesi orman yangýnlarýyla 2024 yýlýnda mücadelemizin temelini oluþturacak. Biz, tarihimizin en güçlü filosuyla, bütün teknolojik imkanlarýmýzla, 25 bin orman kahramaný yangýn iþçimiz ve 122 bin gönüllümüzle yangýnlara hazýrýz."

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de yangýn yönetim merkezinin çalýþma sistemine iliþkin sunum yaptý.

Karacabey, sunumunun devamýnda, orman varlýðý, orman yangýnlarýný önlemeye yönelik yapýlan bilgilendirme çalýþmalarý, yangýn öncesi yapýlan hazýrlýklar, yangýna hassas bölgeler, yangýnlarýn çýkýþ nedenleri, yangýnlarda kullanýlan araçlar ve teknolojik sistemler hakkýnda katýlýmcýlarý bilgilendirdi.

Sunum sýrasýnda Antalya'nýn Döþemealtý ilçesinde tatbikat amacýyla kontrollü yangýn çýkarýldý. Bekir Karacabey, merkezde ÝHA'lardan alýnan sabit ve termal görüntüler üzerinden yangýnla mücadele süreci hakkýnda bilgi verdi.

  • tarým bakaný
  • uçak helikopter ÝHA
  • arazöz su ikmal iþ makinesi