OVP ile tarýmda verimlilik artýrýlacak
ABONE OL

AA muhabirinin 2025-2027 dönemine iliþkin OVP'den yaptýðý derlemeye göre, program döneminde, yapýsal reformlarla verimliliðe dayalý üretim ve istihdamýn artýrýlmasý amaçlanýyor.

Tarým sektöründe gerçekleþecek verimlilik artýþlarýnýn büyümenin kalitesinin artýþýna katký saðlamasý öngörülüyor. Bu kapsamda, tarým sektöründe sanayi sektörüyle etkileþim içerisinde, verimlilik artýþlarýyla büyümenin sürdürülebilirliði desteklenecek. Tarýmsal üretimde verim artýþý ve iþlenmeyen tarým arazilerinin üretime kazandýrýlmasý, ekilebilir ve sulanabilir alanlarýn geniþletilmesi yoluyla tarýmsal üretim artýrýlacak.

Bitkisel ürünlerin arz talep dengesi, tarým arazilerinin kabiliyet sýnýflarýna uygun kullanýmý ve stratejik ürünlerde yeterlilik seviyesi dikkate alýnarak üretim planlamasý yapýlacak.

Tarým ve sanayi etkileþiminin güçlendirilmesi amacýyla sözleþmeli üretim desteklenerek yaygýnlaþtýrýlacak.

- ORGANÝZE TARIM BÖLGELERÝNÝN SAYISI ARTIRILACAK

Doðal afetlere karþý korunmasý da dahil seralarýn doðru yerlerde ve doðru tekniklerle yapýlmasý saðlanacak ve sera alanlarý, verim ve kaliteyi artýrmak üzere rehabilite edilerek modernleþtirilecek.

Jeotermal kaynaklarýn yaný sýra rüzgar, güneþ ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn da kullanýlacaðý organize tarým bölgelerinin sayýsý artýrýlacak. Lojistik maliyetlerinin azaltýlarak tüketicilerin tarým ürünlerine uygun fiyatla ulaþabilmelerini temin etmek üzere önemli tüketim merkezi olan kentlerin çeperlerinde tarýmsal faaliyet desteklenecek. Bu konulara iliþkin idari düzenlemelerin, 2025 yýlýnýn 4. çeyreðinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

- TARIM VE HAYVANCILIÐIN ÖZENDÝRÝLMESÝ SAÐLANACAK

Kýrsal alanlarýn sosyo-ekonomik geliþimine katký saðlayacak baþta gençlere ve kadýnlara yönelik uygulanan programlarýn destekleme miktarlarý artýrýlacak. Bu kapsamda tarým ve hayvancýlýðýn özendirilmesi saðlanacak.

Tarým sektörünün iþletme bazýnda daha saðlýklý veriye dayalý olarak yönlendirilebilmesi için "Genel Tarým Sayýmý" yapýlacak, idari kayýtlarýn güncellenmesiyle kapsamlý tarým envanteri oluþturulacak ve mevcut bilgi sistemlerinin iyileþtirilmesine yönelik çalýþmalara hýz verilecek.

Etkin tarýmsal arazi yönetimi, rekolte tahmini ve üretim planlamasýnýn yapýlmasýnda tarým bilgi sistemlerinden en yüksek seviyede yararlanýlmasý amacýyla tarým bilgi sistemlerine iliþkin yazýlým ve donaným altyapýsý iyileþtirilecek.

Dijitalleþme, yapay zeka ve veriye dayalý iþ modelleriyle akýllý tarým uygulamalarý yaygýnlaþtýrýlacak.

Fiyat istikrarýný saðlamaya yönelik tarým sektöründe de adýmlar atýlacak. Stratejik tarým ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarý belirlenerek üretim planlamasý, gýda ve tarým ürünlerindeki kýsa ve uzun dönemli geliþmelerin fiyatlara olasý etkilerinin erken uyarý yaklaþýmýyla izlenmesi, belirli ürünlerde Gýda ve Tarým Ürünleri Stok Takip Sistemi oluþturulmasý, tarýmsal üretimin teþvik edilmesi, bu kapsamdaki adýmlar arasýnda sayýldý.