Türkiye-Suriye normalleþmesinin Esed'in gerçekçi olmayan taleplerinden dolayý sonuç vermediðini yazan yabancý basýnda mülteciler konusunda dikkat çeken bir analiz yazýsý kaleme alýndý.
Türkiye'nin sýnýrlarýný terör saldýrýlarýna ve uyuþturucu kaçakçýlýðýna karþý savunmasýz býrakamayacaðý belirtilen yazýda, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn mültecileri güvenli bir þekilde ülkelerine göndermek istediði ancak Esed iktidardayken bunun gerçekleþmesinin zor olduðu kaydedildi.
Ülkenin yeniden inþasý yönünde Rusya'ya verdiði sözleri yerine getirmeyen Esed varlýðýnýn mültecilerin geri dönmesini engelleyeceði dile getirildi.
Esed'in mültecilerin temel ihtiyaçlarýný karþýlamaktan aciz olduðu vurgulanýrken yazýda "Ülke ekonomisinin içinde bulunduðu kötü durum nedeniyle sadýk kesimler bile Esed'in gitmesini talep eden protestolar düzenliyor. Herhangi bir müzakere baþlatýlmadan Esed'in talebiyle Türkiye'nin kendi isteðiyle toprak býrakmasý düþünülemez. Dolayýsýyla atýlacak en mantýklý adým Esed'i devre dýþý býrakýp Ýran ve Rusya ile pazarlýk yapmaktýr" denildi.
Türkiye'nin daha önceden Suriye'nin kuzeyine düzenlediði askeri hareketlerin Rusya ve ABD tarafýndan onaylandýðý belirtilen yazýda þu ifadeler yer aldý;
Ukrayna savaþý nedeniyle Türkiye'nin Rusya için önemi giderek artýyor. Türkiye Halep'i kontrol altýna almak için harekete geçerse bu Esed'e ölümcül bir darbe olur. Halep Suriye'nin ticari kalbidir. Þehri kaybetmek ülke çapýndaki protesto hareketini güçlendirecek ve sonuçta Ýran ile Esed'i uzlaþmaya zorlayacak. Dolayýsýyla "Halep modeli" BM'nin 2254 sayýlý kararý uyarýnca mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir þekilde geri dönüþü için uygun bir ortam yaratmanýn yaný sýra, statükoyu kýrmaya ve Suriye konusunda bir çözümü zorlamaya da yardýmcý olabilir. Rusya ve Türkiye'nin istikrar getirmesi, Katar'ýn yeniden inþayý finanse etmesi ve çok sayýda mültecinin geri dönmesiyle Halep modeli baþarýlý olursa, bu durum oyunun kurallarýný deðiþtirecek.
Rusya'nýn Ürdün'le Dera modeline benzer bir anlaþmayý Türkiye ile de yapmasýnýn mümkün olabileceðine dikkat çekilirken Arap ülkelerin Esed'in uzlaþmaz tutumu nedeniyle Halep modelini onaylayabileceðine iþaret edildi: Özetle Halep modelinin baþarýsý, Esed'in hem Arap ülkeleri hem de müttefikleri için bir yük olduðunu ve vazgeçilebilir olduðunu gösterecek