Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi'ne yoðun ilgi
ABONE OL

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu, Türkiye Teknoloji Takýmý (T3) Vakfý ve Doðu Karadeniz Kalkýnma Ajansý iþ birliðinde inþa edilen Doðu Karadeniz bölgesinin tek, Türkiye'nin ise ikinci uzay temalý bilim merkezi, 21 Kasým 2023'te törenle açýldý.

Pazarkapý mevkisinde 2 bin 200 metrekare alanda kurulan merkeze, Türk savunma sanayisi bünyesinde geliþtirilen ve sýnýfýnýn en iyisi haline gelen yerli insansýz hava araçlarýnýn mimarý merhum Özdemir Bayraktar'ýn adý verildi.

Astronomi, havacýlýk ve uzay, teknoloji, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 5 alanda atölye, 80 kiþilik oturma kapasiteli, 12 metrelik kubbe çapýna sahip planetaryum (gezegen evi) ve 18 gezici ünite yer alan merkezde, matematik, fen bilgisi, fizik, kimya, biyoloji, robotik kodlama, resim öðretmenlerinin de aralarýnda bulunduðu 21 personel hizmet veriyor.

Dene-yap atölyeleriyle öðrencilere teorisi anlatýlan uzay mekiði gibi tasarýmlarýn maketinin yaptýrýldýðý Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezini, açýlýþýndan bugüne kadar 20 bin 500 kiþi ziyaret etti.

"ÇEVRE ÝLLERDEN OKUL GRUPLARI, DAHA ÇOK HAFTA SONLARI GELÝP ALANI ÜCRETSÝZ KULLANABÝLMEKTEDÝR"

Trabzon Büyükþehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Baþkaný Özgür Kara, AA muhabirine, bilim merkezinin Trabzon özelinde bütün Karadeniz'e hitap ettiðini, çevre illerdeki öðrencilerin de sýklýkla buraya geldiðini söyledi.

Ziyaretçilerin 15 bine yakýnýnýn milli eðitime baðlý öðrenciler olduðunu belirten Kara, "Bütün bölge vatandaþýna hizmet veren bir bilim merkezi. Artvin, Rize, Giresun, Ordu ve Gümüþhane milli eðitim müdürlükleriyle görüþtük. Buralara merkezimizin tanýtým materyallerini göndererek bilgilendirmelerimizi yaptýk ve nitekim geliyorlar da. Çevre illerden okul gruplarý, daha çok hafta sonlarý gelip alaný ücretsiz kullanabilmektedir." diye konuþtu.

Kara, buradaki eðitimin, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý'nýn (T3) eðitim modeliyle atölyelerde, sergi alanýnda ve Planetaryum'da sürdürüldüðünü aktardý.

Daha önce bölgede böyle bir eðitim alaný olmadýðý için çocuklarýn hem mutluluk hem de þaþkýnlýk içinde merkezi incelediðine dikkati çeken Kara, þunlarý kaydetti:

"Okulda gördükleri eðitimleri biraz da uygulamaya dökerek atölyelerde pekiþtirdikleri için çocuklar çok olumlu tepkiler veriyor. Buraya gelen 5-6 yaþýndaki bir çocuk 'Uzaya mý gidiyoruz?' diyebiliyor. Daha çok eðitim müfredatýmýz atölyelerde 7 ve 14 yaþ grubu ama biz burada her yaþ grubu öðrenciyi, her yaþ grubu vatandaþý aðýrlayabiliyoruz. Planetaryumda yetiþkinlere yönelik filmlerimiz, sergi alanýnda küçük yaþ gruplarýna hitap eden sergi ünitelerimiz olmasý hasebiyle birçok yaþ grubuna hizmet edebiliyoruz. Bölgede böyle bir eðitim faaliyetinin olmamasý, Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nin þu anda tek olmasý dolayýsýyla çok güzel dönüþler alýyoruz."

Özgür Kara, bilim merkezinin geliþtirilmesine devam edileceðini belirterek, sergi alanýnda þu an 18 gezici ünite bulunduðunu, yaza kadar bunun 42'ye çýkarýlacaðýný söyledi.

- "ASTRONOMÝYLE ÝLGÝLÝ ÞEYLER VAR, BURAYA BAYILDIM"

Merkeze çocuklarýyla gelen Pýnar Karaismailoðlu ise merkezin yapýmýnda emeði geçenlere teþekkür ederek, þöyle konuþtu:

"Gelmeden önce çok heyecanlýydý çocuklarým. Þu an heyecanlarý katbekat arttý. Deneyimlemek, eðlenmek çocuklarýn iþi, burasý da tam onlara göre bir yer. Onlar da mutlu, biz de mutluyuz. Çocuklar kendilerini uzayda hissettiler, kendilerini gerçekten bir uçak kullanýyor gibi hissettiler, birebir gözlem yaptýlar. Onlarýn heyecanýný biz de gözlerinde gördük. Onlarý bu þekilde görmek çok eðlenceli, çok güzel."

11 yaþýndaki 5. sýnýf öðrencisi Amina Alya Denizli de astronomiyi çok sevdiðini dile getirerek, "Astronomiyle ilgili þeyler var, buraya bayýldým. Bir teleskoptan baktýðýmýzda sanki uzayý görüyormuþuz gibi geldi. Çok güzel, o an sanki uzayda gibiydim. Buraya gelmenizi tavsiye ederiz. Devletimize böyle bir yer yaptýðý için çok teþekkür ederim." dedi.

  • planetaryum
  • bilim merkezi
  • trabzon ziyaret