Özgür Özel fena çuvalladý! ''Hodri meydan'' dedi! Ýþin aslý Ahmet Necdet Sezer'e dayandý
ABONE OL

CHP Genel Baþkaný Özgür Özel, önceki gün düzenledikleri Çare Eþitlikte Çalýþtayý'da, daha sonra sosyal medya hesabýnda, bugün de Ýl Baþkanlarý Toplantýsý'nda; iktidarýn CHP'li belediyelerin kreþlerini kapatma giriþiminde bulunduðunu iddia ederek "Milli Eðitim Bakanlýðý, Çevre ve Ýçiþleri bakanlýklarýna yazý yazmýþ, 'Kreþ, Milli Eðitimin iþidir, yenisini açtýrmayýn, eskilerini kapatýn.' Hadi gelin kapatýn, hodri meydan." diyerek MEB'i çok sert bir dille eleþtirdi.

ÝPTAL BAÞVURUSUNDA SEZER VE 114 CHP MÝLLETVEKÝLÝNÝN ÝMZASI ÇIKTI

Oysa Milli Eðitim Bakanlýðýnca, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýna "izinsiz eðitim faaliyetleri" konulu gönderilen resmi yazýnýn altýnda yine CHP çýktý.

"CHP'nin yaptýðý yüzsüzlüktür" Kurum, iddialarý 3 maddeyle yalanladý

Daha önce belediyeler tarafýndan okul öncesi eðitim kurumu açýlabilirken; 10. Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer ile CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Ankara Milletvekili Oya Araslý ve 112 milletvekili tarafýndan 2005 yýlýnda Anayasa Mahkemesi'ne açýlan davada AYM belediyelere kreþ adý altýnda okul öncesi, anaokulu gibi eðitim kurumu açma yetkisini iptal ettiði ortaya çýktý.

Buna göre Anayasa Mahkemesi'ne karþý açýlan davada; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayýlý Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan "Okul öncesi eðitim kurumlarý açabilir..." hükmünün iptali talep edilmiþ. Anayasa Mahkemesi iptal talebini deðerlendirdiði Kararýnda, "Okul öncesi eðitim kurumu kavramý, 222 sayýlý Ýlköðretim ve Eðitim Kanunu, 1739 sayýlý Milli Eðitim Temel Kanunu ve 5393 sayýlý Belediye Kanunu'nun birlikte yorumlanmasýndan hareketle, belediyelerin 657 sayýlý Yasanýn 191. maddesine göre açabilecekleri kreþ ve benzeri çocuk bakým ve koruma mekânlarýný kapsamamakta, yalnýzca "anasýnýfý" ve "anaokulu" olarak somutlaþtýrýlabilmektedir." ve "iptali istenen ibarenin, yalnýzca "anaokulu" biçiminde anlaþýlmasý gerektiði sonucuna ulaþýlmaktadýr" ifadelerini kullanmýþ.

Muhalefetin "Kreþ" iddiasýna DMM'den yalanlama

Belediyelerin görev ve yetkilerinin sýnýrýný Anayasa'nýn 127'nci maddesinde yer alan "mahalli müþterek ihtiyaç" ölçütünün oluþturduðunu belirten AYM, "Milli eðitim, program ve yöntem itibariyle ulusal nitelikte olduðundan, mahalli müþterek nitelikte bir ihtiyaç olarak görülemez." gerekçesiyle okul öncesi eðitim kurumlarýnýn faaliyetlerini mahalli deðil milli bir kamu hizmeti saymýþ ve belediyelerin bu faaliyeti sürdüremeyeceðini belirterek kuralý Anayasa'nýn 127. maddesine aykýrý bularak iptal etmiþ.

KREÞLERÝN RUHSATI AÝLE BAKANLIÐI VERÝYOR

Bilindiði üzere kreþ adýyla açýlan kurumlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýnca ruhsatlandýrýlýyor ve 0-24 aylýk çocuklarýn bakýmýna iliþkin hizmet sunuyor. Ayný þekilde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýna baðlý olarak çalýþan ve 25-66 ay arasýndaki çocuklara hizmet sunan kurumlarsa gündüz bakýmevi olarak isimlendiriliyor.

Okul öncesi eðitim kurumlarý ise 5580 sayýlý Özel Öðretim Kurumlar Kanunu kapsamýnda Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý olarak açýlýyor.

Bakan Tekin CHP'nin algý operasyonunu çürüttü 'Özel ve Ýmamoðlu yalan söylüyor'

Ýptal kararý sonrasýnda belediyeler tarafýndan doðrudan okul öncesi eðitim kurumu açýlmasýnýn Kanunen imkâný kalmadýðý için 5580 sayýlý Özel Öðretim Kurumlarý Kanununun 3'üncü maddesi gereði MEB'den izin alýnmadan eðitim faaliyeti gösteren yerlerin kapatýlmasý ve kamu idarelerince açýlmýþ olsa bile bu tür yerlerin Kanun gereði kapatýlmasý gerekiyor. Bu kapsamda Belediyelerin kreþ açmasý deðil, kreþlerde okul öncesi eðitim faaliyeti yürütmelerinin Kanunen mümkün olmadýðý için MEB tarafýndan Valiliklere yazý yazýldýðý öðrenildi.

ANAYASA MAHKEMESÝ KARARI NEYÝ DÜZENLÝYOR?

Anayasa Mahkemesi'nin 2005/95 esas ve 24.01.2007 tarihli kararý, yalnýzca belediyelerin anaokulu ve anasýnýfý açamayacaðýný hükme baðlýyor. Kreþler (0-3 yaþ) belediyeler tarafýndan açýlabiliyor. Ancak kreþler, eðitim müfredatý uygulamaz; yalnýzca çocuk bakýmý hizmeti verir. Sonuç olarak MEB'in genelgesi, kreþlerle ilgili hiçbir düzenleme içermiyor.

GENELGE KREÞLERÝ KAPSAMIYOR?

Genelge, kreþ adý altýnda anaokulu ve anasýnýfý gibi okul öncesi izinsiz eðitim faaliyeti yürüten belediyeleri kapsýyor. Bu faaliyetlerin MEB izni olmadan yürütülemeyeceði ve belirlenen mevzuata uyulmasý gerektiði hatýrlatýyor. Dolayýsýyla belediyelerin kreþ açma yetkisi söz konusu bu genelgenin konusu deðil, yalnýzca okul öncesi eðitim kurumlarýnýn düzenlenmesiyle ilgili.

Bütün bu gerçeklere raðmen CHP'li Özgür Özel, Ekrem Ýmamoðlu ile CHP medyasýnýn genelgeyi anlamadýðý veya bilerek konuyu çarpýttýðý anlaþýlýyor.