‘Paralel’ isyanı Yargıda Birlik Platformu getirdi
ABONE OL
HSYK’NIN yüksek yargıç ve ünvanlı atamaları başta olmak üzere paralel uygulamalarından rahatsızlık duyan hakim ve savcılar tek çatı altında toplandı. Sosyal demokrat, Ülkücü ve Alevi duyarlılığı olan hakim ve savcıların da içinde yer aldığı Yargıda Birlik Platformu oluşturuldu. 17 Aralık operasyonu öncesinde kuruluş çalışmaları başlatılan Platform, operasyondan sonra çalışmalarına hız verdi ve ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde Konya’da yaptı.
 
Her görüşten insan var
 
Yargıda Birlik Platformu, HSYK başta olmak üzere yargı bürokrasisine hakim olan paralel yapının uygulamalarından rahatsız olan hakim ve savcılar tarafından kuruldu. İlk toplantısını 19 Nisan’da Konya’da yapan Platform yoğun ilgi gördü. 142 hakim ve savcının görev yaptığı Konya’daki toplantıya yaklaşık 300 hakim ve savcı katıldı. Alevi duyarlılığı olan, Ülkücü, sosyal demokrat duruşlarıyla bilinen hakim ve savcılar bir araya gelerek, paralel yapıya adeta “dur” dedi.
 
Tankın topun yerini yargı aldı
 
Platform, “Eskiden, zaman zaman bu toplumun tankı, topu kendine yönelirken, şimdi de zaman zaman adaleti kendi milletine hatta yargı camiasına zulmeder hale dönüşmüştür” tespitiyle yola çıktı. İstiklal Mahkemeleri, Sıkıyönetim Mahkemeleri, DGM’ler, CMK 250.madde ile görevli, TMK 10.madde ile görevli mahkemelerin verdiği kimi kararların “toplum vicdanını kanattığı ve adalete olan güveni örselediği” tespiti yapan platform, bir araya gelme gerekçelerini özetle şöyle ifadelendirdi:
 
Tespih mi yoksa kafa mı çeker?
 
- 2010 yılı Ekim ayında oluşan HSYK umut ışığı olacakken, eskiye rahmet okutmuştur.
 
- Yeni HSYK döneminde liyakat sadece bir grubun uhdesinde kabul edilerek, Yargıtay’a seçilen 160 ve Danıştay’a seçilen 51 yüksek hakim 5 bin 503 hakim arasında yaklaşık birer dakikalık incelemeyle atandı.
 
- Hak eden hak ettiği yerde oturmalı.
 
- Yargıya güvenin yüzde 25’lere düştüğüne üzülen arkadaşlar emaneti ehline teslim etmek için yola çıktı.
 
- Yargıyı bir zümrenin, grubun, düşüncenin değil, ülkenin tüm renklerinin en liyakatlılarına tevdi etmek.
 
- Yüksek yargıya, taşra teşkilatındaki ünvanlı atamalarda insanların inancına, özel hayatına ve düşüncelerine saygı duyarak, evinde zikir mi, tespih mi, kafa mı çektiğiyle ilgilenmeksizin işinde ehil olup olmadığını esas alarak tasarrufta bulunmayı amaç edinmiş bir oluşumuz.
 
Kısa süreli bir oluşum olmadıklarını altını çizen platform kurucuları, yargının her türlü sorunu için mücadele vereceklerini  ifade etti. Yargıda Birlik Platformu, hakim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesi ve disiplin affı konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde çalışma başlattıklarını ve bu konuda önemli bir aşama kaydettiklerini de ifade etti. Platform, yargının sorunlarını iletmek üzere TBMM’de grubu bulunan partileri ziyaret etmeyi de gündemine aldı. 
 
Platformun kurucuları kimler?
 
İlk kurucuları içinde Ankara Başsavcı Vekilleri Ramazan Kaya ve Harun Kodalak, Ankara 5. İş Mahkemesi Hakimi Gülsün Mısır, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Yargıtay Tetkik Hakimi Erkan Özkaya, Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz bulunuyor. Platforma daha sonra HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Basri Bağcı, Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın da dahil oldu.