PKK/YPG cephesi yarýlýyor! Türkiye kâðýt üzerindeki sýnýr hattýný iþlevsel hale getirecek
ABONE OL

Irak- Suriye sýnýrý bölgesinde terör örgütleriyle yýllardýr süren mücadele hakkýnda çeþitli açýklamalarda bulunan Terör Uzmaný Dr. Eray Güçlüer, buna dair Irak'ta 25 maddelik bir anlaþma olacaðýný söyledi. Anlaþma hakkýnda konuþan Dr. Eray Güçlüer, "Türkiye sýnýrýndan itibaren daha derine inilerek kalekollar ve bu kalekollara giden yollar yapýlacak. Birlikler takviye edilecek. Þu anda zaten operasyonlar yapýlýyor. Kahraman ordumuz, derin kar ve þiddetli soðuklarda muharebe konseptini uyguluyor. Bu baðlamda da artýk on binlerce maðara, tek tek kontrol ediliyor, bunlarýn bir bölümü kapatýlýyor, bir bölümü ise imha ediliyor ya da teröristin yeniden kullanamayacaðý þekle dönüþtürülüyor. Bunlarýn mümkün olmadýðý yerde ise SÝHA'larla gözetlenerek istihbarat sistemlerimizle kontrol altýna alýnýyor. Gara ile Türkiye'nin Irak sýnýrý arasýndaki yaklaþýk 20 bin kilometrekare büyüklüðündeki böyle geniþ bir alaný kontrol edebilmek için kapsamlý bir sistem tesis ediliyor" açýklamasýnda bulundu.

"TÜRKÝYE'NÝN BU KONUDA ÞAKASI YOK"

Ýkinci safhada, Gara ile Süleymaniye arasýndaki bölgedeki düz alanda PKK'nýn þehir merkezlerinde ve kazmýþ olduðu mevzi ve yeraltý sýðýnaklar ile tünellerde yaþadýðýnýn altýný çizen Dr. Güçlüer, "Ýþte buranýn þimdi kontrol altýna alýnmasý, temizlenmesi lazým. Bunun için bölgedeki dört tane unsur; Barzani, Talabani, Arap güçleri ve Türkmenlerden oluþan Kuzey Irak yönetiminin güçlendirilmesi, takviye edilmesi ve böylece Kuzey Irak yönetimi bölgesindeki PKK'nýn tamamen yok edilmesine yönelik bir cephe hattý oluþturulmasý çalýþmalarý baþlatýldý. En önemli konulardan bir tanesi bölgedeki Talabani'ni yönetiminin PKK'ya angaje olmasýydý. Bu çok rahatsýz ediciydi. Bunun için Türkiye, Talabani'ye gerekli ayarý verdi. Dolayýsýyla artýk Talabani de bu saydýðým dört güçle birlikte Türkiye'nin oluþturduðu eksende yer almýþ oldu. Gerekli ikazlar yapýldý. Kýsa bir süre önce Milli Ýstihbarat Teþkilatý, Süleymaniye kýrsalýnda çok üst düzey bir teröristi etkisiz hale getirdi. Türkiye'nin Süleymaniye'deki bu operasyonlarý ayný zamanda; Ýran'a, Amerika'ya ve Talabani'ye mesajdýr. Türkiye'nin bu konuda þakasý yok. Her türlü söylem ve eylem yapýldý. Gerekirse daha fazla da yapýlabileceði ifade edildi" dedi.

"SÝNCAR, MAHMUR, KERKÜK, ERBÝL, SÜLEYMANÝYE HATTINDA CÝDDÝ BÝR SÜPÜRME OPERASYONU YAPILACAK"

Barzani, Talabani, Arap güçleri, Arap aþiretleri ve Türkmenlere ait silahlý güçlerin de olduðuna deðinen Dr. Güçlüer þunlarý söyledi:

"Þimdi bunlardan nitelikli askeri güç oluþturulmasý safhasý var. Bunun için hazýrlýklar yapýlýyor. Tam da bu iþin merkezinde, ortak harekât merkezi kurulacak. Ayný zamanda bölgede Türk Silahlý Kuvvetlerimizin üsleri var. Bunlar anladýðýmýz kadarýyla ateþ ve manevra gücü yüksek zýrhlý ve mekanize unsurlarla takviye edilecek. Bazý yeni üs bölgeleri açýlacak ve bu þekilde oluþturulacak ortak güç desteklenerek PKK'ya karþý; Gara ile Süleymaniye arasýndaki bölgede özellikle Sincar, Mahmur, Kerkük, Erbil, Süleymaniye hattýnda ciddi bir süpürme operasyonu yapýlacak. Zaten son nokta da budur. Hani bir Türk atasözü vardýr ya 'kekliði düz ovada avlarsýnýz.' Evet, daðda avlamak zordur. Bu iþi daðda Türk Silahlý Kuvvetleri yapacak. Irak'ýn kuzeyindeki daðlýk alanda bu temizliði ordumuz yapacak. Bunun için gerekli teçhizat, teknoloji, uzmanlýk ve tecrübe birikimi var. Ovada ise oluþturulacak ortak operasyon gücü yapacak."

"SURÝYE'DE TERÖRÝSTLERÝN LOJÝSTÝÐÝNÝN KESÝLMESÝ ANLAMINA GELÝR"

"Orta Doðu coðrafyasýnda terörün tutunabileceði, yaþayabileceði tek doðal alan Irak'ýn kuzeyidir" diyen Dr. Güçlüer, "Burasý temizlendikten sonra, Türkiye'nin yönetiminde oluþturulan cephede bir süpürme operasyonuyla Gara Süleymaniye arasýndaki bölge tamamen terörden temizlenecek. Bu çok önemli. Çünkü Irak, Suriye sýnýrýnýn da iþlevsel hale getirilmesiyle teröristlerin Irak'tan Suriye'ye geçiþleri ve lojistik destek almalarý da önlenecek. Yani Suriye'yle Irak arasýnda bir sýnýr hattý oluþturulacak. Irak-Suriye sýnýrý var ama sadece kâðýt üzerinde, gerçekte sýnýr filan yok. Ama bu hattýn iþlevsel hale getirilmesi bu bölgeden terörist geçiþlerinin önlenmesi, Suriye'de teröristlerin lojistiðinin kesilmesi anlamýna gelir" dedi.

"AYN EL-ARAP, MÜNBÝÇ VE TEL RIF'AT BÖLGELERÝNDEKÝ OPERASYONLARININ OLUÞMASI ÝÇÝN ÖNÜNÜ AÇAR"

Suriye'deki PKK terör örgütünün ve yandaþlarýnýn lojistiðinin tamamýnýn Irak'tan geldiðini belirten Dr. Güçlüer sözlerine þunlarý ekledi:

"Irak'tan gelen lojistik kesilirse Suriye'de PKK'nýn bulunduðu alanlarda güç boþluklarý ortaya çýkar. Bu güç boþluklarý da Türkiye'nin tamamlamayý istediði Kamýþlý, Ayn El-Arap, Münbiç ve Tel Rýf'at bölgelerindeki operasyonlarýnýn yapýlmasýnýn önünü açar. Bir de merkezi Irak yönetimi konusu var. Zaten Türkiye bu anlattýðým faaliyetlerin tamamýný merkezi Irak yönetimiyle koordine içerisinde yapýyor. Türkiye, Irak'ýn toprak bütünlüðünün saðlanmasý ve Irak'ta güçlü bir Irak devleti kurulmasýný istiyor. Böylece bölgede güçlü bir Irak devlet yönetimi oluþursa diðer terörist artýk ve aparatlar yani DEAÞ'ýndan tutun PKK gibi bu insanlýk düþmaný, cani terör örgütlerinin bölgede barýnmalarý ortadan kalkar. Böylece Türkiye, güneyden itibaren stratejik güvenliðini de saðlamýþ olur. Ýþte o yüzden Irak'ýn kalkýnma yolu projesini de bu sürece eklemliyor. Böylece Türkiye terörle mücadeleyi bu anlattýðým çerçevede oluþtururken ama ayný zamanda; enerji, ulaþým, iletiþim. Tarým, teknoloji ve daha pek çok konuda Irak'la Türkiye'yi entegre edecek projeleri de hayata geçirmek istiyor. Türkiye pek çok yönden güçlü altyapýlar oluþturarak artýk PKK temizlendikten sonra yeniden Irak'a dönmesini engelleyecek süreçleri de harekete geçirmiþ durumda."