PKK/YPG'nin Suriye'deki sözde seçim çaðrýsýna iliþkin MSB'den açýklama
ABONE OL

MSB Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, Ýzmir'de icra edilen EFES-2024 Tatbikatý'nda düzenlediði basýn bilgilendirme toplantýsýnda, Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) PKK/KCK/PYD-YPG, DEAÞ ve FETÖ terör örgütleri baþta olmak üzere bekaya yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karþý mücadelesini kararlýlýkla sürdürdüðünü belirtti.

Aktürk, baþarýyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil, 44'ü son bir haftada olmak üzere 1 Ocak'tan bugüne kadar 1092 teröristin etkisiz hale getirildiðini kaydetti.

Birliklerin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli geliþtirildiðini, hudutlarýn dünya standartlarýnda ve teknoloji yoðunluklu sistemlerle korunduðunu vurgulayan Aktürk, "316'sý son bir haftada olmak üzere, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan 4 bin 661 þahýs yakalanmýþtýr. Yakalanan þahýslardan 7'si terör örgütü mensubudur. Son bir haftada engellenen 1442 þahýs ile birlikte bu yýl içerisinde engellenen kiþi sayýsý 56 bin 949 olmuþtur." bilgisini verdi.

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Tuðamiral Aktürk, Ýspanya, Ýrlanda ve Norveç'in Filistin Devleti'ni tanýma kararlarýný hatýrlatarak, "Uluslararasý Adalet Divaný'nýn, Ýsrail'in Refah'a yönelik saldýrýlarýný durdurmasýna ve Refah sýnýr kapýsýnýn insani yardýmlara derhal açýlmasýna hükmeden ihtiyati tedbir kararýný memnuniyetle karþýladýðýmýzý bir kez daha vurguluyor, Ýsrail'in derhal Uluslararasý Adalet Divaný kararýna uymasýný, uluslararasý toplumun da bu konuda daha aktif bir tutum sergilemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandý.

Ýsrail'in, Refah'a saldýrýlarýný sürdürdüðünü ve çadýr kamplarda kalan yerlerinden edilmiþ Filistinlileri öldürdüðünü hatýrlatan Aktürk, "Çocuklarýn ve anne karnýndaki bebeklerin öldürülmesinin hiçbir meþru sebebi olamaz. Ýsrail, toplu katliamlarýna derhal son vermelidir. Bugüne kadar Ýsrail'in saldýrýlarýný durdurmasýna yönelik alýnan kararlar memnuniyet verici olsa da yeterli deðildir. Filistinliler için acý ve zulmün son bulmasý adýna bölgede kalýcý çözüme yönelik kararlarýn alýnmasý ve uygulanmasý gerekmektedir." diye konuþtu.

- EÐÝTÝM, TATBÝKAT VE FAALÝYETLER

Aktürk, Türk Silahlý Kuvvetlerinin, sayýsý ve kapsamý her geçen yýl artan tatbikatlarla karada, denizde ve havadaki etkinlik ve caydýrýcýlýðýný her geçen gün artýrdýðýna dikkati çekerek, bu kapsamda düzenlenen EFES-2024 Tatbikatý'nýn, Türkiye ev sahipliðinde, Ege Ordusu Komutanlýðýnýn sevk ve idaresinde, dost ve müttefik ülke unsurlarýnýn katýlýmýyla icra edildiðini bildirdi.

TSK'nýn en büyük birleþik, müþterek tatbikatlarýndan olan EFES-2024'e milli unsurlarla birlikte 45 ülkeden gözlemci, birlik ve unsurlarýn yer aldýðý yaklaþýk 11 bin personelin katýldýðýný aktaran Aktürk, þunlarý kaydetti:

"EFES-2024 Tatbikatý, Teröristle Mücadele Harekatý, Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý, Barýþ Pýnarý, Bahar Kalkaný Harekatlarý ile Pençe Serisi operasyonlardan elde edilen tecrübelerin muharebe sahasýna yansýtýlmasý, hibrit harekat ortamýnýn esas alýnmasý, meskun mahal muharebeleri, Özel Kuvvetler ile gece denizden ve havadan sýzma, baskýn ve kritik personelin kurtarýlmasý hususlarýnda geçtiðimiz yýllarda icra edilen tatbikatlardan farklýlýklar göstermektedir."

Tuðamiral Aktürk, tatbikatýn maksadýnýn, birleþik ve müþterek harekatta, karargah ve birliklerin askeri imkan ve kabiliyetleri, harbe hazýrlýk seviyeleri ve komuta kontrol usullerinin geliþtirilmesi gibi olgularý içerdiðini belirterek, þöyle devam etti:

"Tatbikatýn maksadý, katýlýmcý ülkelerin kara, deniz ve hava kuvvetleri envanterindeki harp silah ve araçlarýnýn birleþik ve müþterek bir harekatta denenmesi, siber savunma kapsamýnda farkýndalýk seviyesinin artýrýlmasý ve ortak siber güvenlik anlayýþý oluþturulmasý, asimetrik tehditlere müþterek olarak karþý koyma ve hibrit harekat icra etme imkan ve kabiliyetlerinin geliþtirilmesidir. Tatbikatta, jenerik bir senaryo kapsamýnda topçu atýþlarý ile desteklenen amfibi harekat icra edilmekte; hedefler kara ateþ destek vasýtalarý, savaþ uçaklarý ve taarruz helikopterleri ile vurulmaktadýr."

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde tam baðýmsýz savunma sanayi hedefi doðrultusunda geliþtirilen yüksek teknoloji ürünü silah sistemlerinin de EFES-2024 Tatbikatý'nda baþarýyla kullanýldýðýna iþaret eden Aktürk, þunlarý aktardý:

"Tatbikat kapsamýnda, yeni nesil Fýrtýna-2 ve Boran Obüsü, PARS OMTAS kuleli tekerlekli araç, araca monteli mayýn tespit sistemi, KARGU hedefe yönlendirilebilen mühimmat sistemi, BAHA insansýz hava aracý, TOGAN otonom döner kanatlý gözcü ÝHA sistemi, füzyon silah gece görüþ dürbünü, MÝLKAR taarruz sistemleri, C-70 termal silah niþangahý E- 60 termal silah dürbünü, A-960 gündüz görüþ dürbünü, A-600 gece görüþ dürbünleri, silah tespit radarý, SERHAT ve ACAR radar sistemleri, ÝHTAR sistemi, þiþirilebilir sahte tank ve sistemler, TB-3 ÝHA, helikopterden havadan tahliye platformu, MÝKON mikro kamikaze dron, BOYGA havan mühimmatý taþýyan döner kanatlý ÝHA, MX-908 patlayýcý madde tespit cihazý, URGAN IP kamera sistemi, CADEX keskin niþancý tüfeði ve NIGHT FORCE ATACR silah üstü optik dürbün gibi muhtelif silah ve sistemler farklý þekillerde ve ilk defa atýþlý bir tatbikatta kullanýlmaktadýr."

- SAVUNMA SANAYÝSÝ

Tuðamiral Aktürk, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle TSK'nýn etkinlik ve caydýrýcýlýðýnýn artýrýlmasý faaliyetlerine devam edildiðini ifade etti.

Bu kapsamda, Hava Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Ziya Cemal Kadýoðlu'nun, 22 Mayýs'ta TUSAÞ tesislerini ziyaret ederek, ülkenin ilk insanlý jet motorlu uçaðý HÜRJET ile ilk uçuþunu gerçekleþtirdiðini hatýrlatan Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlýðýnca muhtelif miktarda T-70 genel maksat helikopterinin de muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandýðýný bildirdi.

- SORULAR

MSB kaynaklarý, basýn bilgilendirme toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný da yanýtladý.

Kaynaklar, terör örgütü PKK'nýn Suriye'de sözde yerel seçim hazýrlýklarýna iliþkin sorular üzerine þunlarý kaydetti:

"Terör örgütü, üçüncü taraflarýn verdiði cesaret ve destekle kendini meþrulaþtýrmaya çalýþmaktadýr. Sözde seçim çalýþmalarý Suriye'nin toprak bütünlüðü açýsýndan kabul edilemez bir durum olduðu gibi bölgede huzurun ve barýþýn sürdürülebilmesi açýsýndan olumsuz etkiler doðurabilecek potansiyele de sahiptir. Dün MGK bildirisinde ifade edildiði gibi Irak ve Suriye'de gasbettiði topraklarý terör yuvasý haline getiren PKK/KCK-PYD/YPG'nin ve ona saðlanan desteðin bölgemizdeki tüm unsurlarýyla birlikte bertaraf edileceðini, milli güvenliðimiz ve komþularýmýzýn toprak bütünlüðü hilafýna herhangi bir oldubittiye fýrsat verilmeyeceðini bir kez daha vurguluyoruz."

Milli Savunma Bakanlýðý kaynaklarý, Milli Savunma Komisyonunda görüþülen kanun deðiþiklik teklifi haberlerine yönelik olarak ise þu bilgileri paylaþtý:

"Taslak kanun maddelerinin görüþülmesi halen Mecliste Milli Savunma Komisyonunda devam etmektedir. Taslak kanun maddelerinde makam ve görevlere iliþkin unvanlar kullanýlarak yapýlan beyanlar dýþýnda beyanat verilmesi konusunda bir sýnýr yoktur. Mevcut düzenleme ile sadece geçici suretle ve görev nedeniyle sahip olunan makam ve görev unvanlarýnýn kullanýlmasýna sýnýrlama getirmek amaçlanmýþtýr. Söz konusu düzenleme henüz taslak aþamasýndadýr ve komisyonda görüþülmektedir. Komisyonda uygun bulunmasý halinde Meclis Genel Kurulunda da görüþülecektir. Henüz yasalaþmamýþ bir düzenleme üzerinden tartýþma yaratmanýn hiç kimseye faydasý yoktur."

  • Terör örgütü PKK/YPG
  • Suriye
  • sözde seçim