Belçika Kraliyet ailesi üyesi Prens Laurent, Türkiye'ye son dönemde yaptýðý ziyaretlerde edindiði izlenimi, Türkiye'nin savunma ve enerji baþta olmak üzere çeþitli alanlarda taþýdýðý potansiyeli AA muhabirine deðerlendirdi.
Prens Laurent; Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Türkiye'yi savunma sanayisinde dünyanýn en iyileri arasýna taþýdýðýný belirterek, Türkiye'nin bu alanda gösterdiði baþarý gibi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliði teknolojileri alanýnda da potansiyele sahip olduðunu söyledi.
Laurent, "Sayýn Erdoðan, þu anda dünyanýn en iyileri arasýnda yer alan bir silah sanayisi geliþtirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin ortaya koyduklarýný derin takdirle karþýladýðýný dile getirdi. Türkiye'nin büyük potansiyeli var. Türkiye ayný zamanda bize kendimizi nasýl geliþtirebileceðimizi de gösterebilecek bir ülke. Avrupa'nýn diðer ülkelerden öðreneceði þey olduðunu düþünüyorum." diye konuþtu.
Türkiye'yi 2013-2017 yýllarýnda Avrupa Bölgeler Meclisi (AER) Baþkanlýðýný yürüten, AER Onursal Baþkaný ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hande Özsan Bozatlý sayesinde daha yakýndan tanýdýðýný dile getiren Prens Laurent, "Son derece yetkin, vizyon sahibi bir týp doktoru olan Bozatlý ile tanýþtým ve anlattýklarýndan son derece etkilendim." dedi.
- "TÜRKÝYE'YE HER ZAMAN DERÝN BÝR ÝLGÝM VE SAYGIM VARDI"
Prens Laurent, Türkiye'yi daha önce çok kez ziyaret ettiðini vurgulayarak, "Asya ile Avrupa arasýnda köprü konumunda olmasý ve jeopolitik konumundan dolayý Türkiye'ye her zaman daha derin bir ilgim ve saygým vardý. Harika bir ulus." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin önemli jeopolitik konuma sahip ve geliþmeye açýk bir ülke olduðunu anlatan Prens Laurent, "Ýnsanlar çok çalýþkan, bunu herkes bilir. Türkiye'de çok donanýmlý mühendisleriniz var. Yollarýnýzýn durumuna bakarsanýz, bizim Avrupa'da sahip olduklarýmýzdan çok daha iyi yollara sahipsiniz." dedi.
- HÝBRÝT ENERJÝ SÝSTEMÝ PROJESÝ
Belçika Prensi Laurent, eþi Prenses Claire ve kendisine ait olan vakfla üzerinde çalýþtýklarý "enerji verimliliði teknolojileri ile yenilenebilir teknolojinin hibritleþmesi" olarak adlandýrdýðý projesini de anlattý.
Prens Laurent, hayata geçirmek istediði projeleri Kraliyet mensubu vasfýyla deðil, sürdürülebilirlik ve enerji alanýnda çalýþmalarý olan bir giriþimci olarak aktarmak istediðinin altýný çizdi.
Son Türkiye ziyaretine iliþkin ise Laurent, "Türkiye'ye uzun yýllardýr ilgi duyuyorum. Bu sefer Ýstanbul'a 'yenilenebilir teknoloji sisteminin hibridizasyonu' adýný verdiðim yenilenebilir enerji ile ilgili çok spesifik bir projeyi sunmaya gittim." diye konuþtu.
Prens Laurent, projesinin yenilenebilir teknolojinin verimlilikle bir araya geldiði çok faydalý bir kombinasyon olduðunu vurguladý.
Laurent, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasýnda inþa ettiði köprüleri "mimari açýdan birer þaheser" olarak niteleyerek, "Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ülkesinde yenilenebilir teknoloji kurmak ve geliþtirmek istediðini, ülkesinin yenilenebilir teknolojinin geliþtirildiði bir yer olduðundan emin olmak istediðini anlatan bir yazý okudum. Üniversite ile bu arzuyu gerçekleþtirebileceðimizi düþünüyorum." þeklinde konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn himayesinde yürütülen "Sýfýr Atýk Projesi"ne iþaret eden Prens Laurent, "Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan da sýfýr atýk konusunda çok iyi tanýnýyor. Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Emine Erdoðan'ýn þehirlerdeki sýfýr atýkla ilgili çalýþmalarýný tebrik ediyor." ifadelerini kullandý.
Geçen yýl Türkiye ziyaretinde Boðaziçi Üniversitesinde temaslarda bulunduðunu anlatan Laurent, "'Enerji verimliliði teknolojileri ile yenilenebilir teknolojinin hibritleþmesi' adýný verdiðim yeni teknoloji konseptimi sundum. Bu konsept aslýnda yenilenebilir teknoloji ve enerji verimliliðinin bir karýþýmý." dedi.
Prens Laurent, 20 yýlý aþkýn süredir çevre alanýnda çalýþmalar yürüttüðünü anýmsatarak, "'Yenilenebilir teknoloji ile enerji verimliliðinin melezleþtirilmesi' adýný verdiðim yeni bir teknoloji sisteminde öncü oldum." diye konuþtu.
Çeþitli yenilenebilir ve enerji verimliliði teknolojilerini tek bir sistemde bir araya getirdiðini ve bunlarýn birlikte etkin biçimde çalýþmasýný saðladýðýný aktaran Prens Laurent, ekibinin bu alanda uzman olduðunu söyledi.
Prens Laurent, "bileþenleri hibritleme" projesini Boðaziçi Üniversitesine sunduðunu ifade ederek, projenin hem Boðaziçi Üniversitesi hem de Bakü'deki Azerbaycan Teknik Üniversitesinde çok olumlu karþýlandýðýný anlattý.
Bu alandaki çalýþmalara iliþkin Prens Laurent, "Genellikle insanlar yenilenebilir teknolojiden bahsederken güneþ panellerini ve rüzgar türbinlerini anlýyorlar. Ama aslýnda bu iki teknolojinin yaný sýra onlardan daha etkili çok fazla bilinmeyen teknolojiler de mevcut. Örneðin derin jeotermal teknolojisi veya hidrojen üretimi." þeklinde konuþtu.
Laurent, hidrojen üretimini örnek vererek, maliyetin normalde çok yüksek olduðunu ancak bunun yenilenebilir enerji ve enerji verimliliði ile üretilmesi halinde çok daha ucuza mal olacaðýný anlattý.
Prens Laurent, projesinin Avrupa'daki yenilenebilir teknolojiye iliþkin yeni mevzuatla da uyumlu olduðunun altýný çizdi.
- ÝLK PÝLOT PROJE HAZÝRAN AYINDA AÇIKLANABÝLÝR
Prens Laurent, hazýrladýðý proje kapsamýnda SOCAR ile iþbirliði yapmak üzere bir gizlilik anlaþmasý imzaladýklarýný, ilk pilot projeyi Boðaziçi Üniversitesi ile Türkiye'de haziran ayýnda düzenlenecek Uluslararasý Enerji Ekonomisi Birliði (IAEE) Konferansý'nda, ardýndan da Bakü'de kasým ayýnda yapýlacak Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'nda (COP29) sunabileceklerini ifade etti.
Kamuda ve özel sektörde tecrübeli olduðunu vurgulayan Prens Laurent, sürdürülebilir ve toplumsal bir proje hazýrladýklarýna dikkati çekti.
Prens Laurent, SOCAR projesinin amacýnýn, yenilenebilir teknoloji ile enerji verimliliði sisteminin hibritleþtirilmesinden oluþan bir elektrik santralini devreye almak ve rafinerinin kullandýðý enerji maliyetini düþürmek olduðunu anlattý.
"Hibridizasyon sistemiyle enerji maliyetini neredeyse sýfýra indirebiliyoruz." diyen Laurent, bu süreçte enerji faturasýnýn yüzlerce milyon dolar azalabileceðini ve bakým maliyetlerinin de çok düþük olacaðýný kaydetti.
Prens Laurent, SOCAR ile ilk sanayi kurulumunu geliþtirme imkanýný görüþmeyi umduðunu söyledi.
- "SAYIN ERDOÐAN, BU PROJENÝN SADECE AVRUPA'DA VE DÜNYADA DEÐÝL, TÜRK DEVLETLERÝNDE DE BÝLÝNMESÝNÝ SAÐLAYACAK KÝÞÝDÝR"
"Geleceðin yenilenebilir teknolojilerinin hibritleþtirme olacaðýný anlamak çok önemli." diye konuþan Prens Laurent, nükleer enerjiye karþý olmadýðýný ancak bu kaynaktan saðlanan elektrik fiyatýna tesis söküm maliyetinin de eklenmesi gerektiðini anlattý.
Prens Laurent, "Yenilenebilir teknolojinin hibritleþtirilmesine yönelik bu yeni proje, Türkiye için olduðu kadar tüm Türk devletleri bölgesi için de büyük bir fýrsattýr. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bölgedeki liderlerin çoðuyla çok iyi diyaloðu olduðunu, yenilenebilir teknoloji ve enerji verimliliði konusunda güçlü bir mükemmeliyet havuzu oluþturabileceðini duydum." diye konuþtu.
Bu yýl COP 29'un Bakü'de yapýlacak olmasýnýn, Türk devletlerinin yenilenebilir teknoloji konusunda büyük bir bilgi birikimine sahip olduðunu dünyanýn geri kalanýna göstermek açýsýndan çok güçlü bir nokta olduðuna iþaret eden Laurent, "Cumhurbaþkanýnýz Sayýn Erdoðan, bu projenin sadece Avrupa'da ve dünyada deðil, Türk devletlerinde de bilinmesini saðlayacak kiþidir." ifadesini kullandý.
Prens Laurent, "Ticari projelerden çok, toplumda istihdam yaratacak, bu ülkeye katký saðlayacak ve dünyanýn geri kalanýnda henüz geliþtirilmeyen yenilikçi yenilenebilir teknolojiler içeren bir yetkinlik havuzu sunabilmek istiyorum. Bu benim için çok ama çok önemli bir konu." deðerlendirmesinde bulundu.