Prof. Dr. Görür'den Adana açýklamasý: Deprem potansiyeli yüksek
ABONE OL

Prof. Dr. Naci Görür, 27 Haziran 1998 Ceyhan-Adana depreminin 24. yýldönümü nedeniyle bir panele katýlmak üzere bulunduðu Adana'da, CHP Adana Milletvekili, TBMM Deprem Araþtýrma Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Þevkin'le yaptýðý görüþmede Adana'nýn zemininin çürük olduðuna dikkat çekti. Özellikle sýfýr ila otuz metre derinliðinde, yapýlarýn oturduðu derinliklerdeki zeminin çürüklüðüne iþaret eden Prof. Dr. Görür, çürük yapýnýn deprem zararlarýný, deprem etkisini artýracaðýný belirtti.

Adana'nýn çok bilinçli olarak depreme hazýrlanmasýnýn önemine iþaret eden Prof. Dr. Naci Görür, "Depreme hazýrlanmanýn tek yolu; önce Adana'da ciddi bir mikro bölgeleme çalýþmasý yapýp ondan sonra Adana'nýn bütün bileþenlerini, halkýný, altyapýsýný, yapý stokunu, çevresini ve ekonomisini deprem güvenlikli hale getirecek önlemleri, hazýrlýklarý yapmak ve riski azaltacak eylemlerde bulunmaktan geçer" dedi.

Türkiye'deki bütün deprem kuþaklarýnda yer alan yerleþim alanlarýnýn çoðunlukla deprem güvenli olmadýðýný, fay hatlarýnda yaþayan milyonlarca insanýn can güvenliðinden yoksun yaþadýðýný ifade eden Prof. Dr. Görür, "Ama Adana için bir þeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasýnýn Anadolu levhasý üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasýna yakýn bir yerde. Dolayýsýyla Doðu Anadolu sýnýr fayýnýn yakýnýnda. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz. Depremin tekerrür periyodu, tekrarlanma, yenilenme alaný oldukça uzun. Çünkü Anadolu levhasýnýn hýzý da düþük. Dolayýsýyla 7 ve üzeri depremler 500 veya daha fazla senede bir gelir ama ne zaman gelirse gelsin halkýmýz için büyük bir tehlike oluþturuyor" diye konuþtu.

Prof. Dr. Naci Görür, Þevkin'in, "Ama deprem olacak diyorsunuz" çýkarýmýna þöyle cevap verdi:

"Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayý da asýl Doðu Anadolu fayýnýn küçük bir dalý. Asýl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalýk ile Osmaniye arasýnda uzanan Kahramanmaraþ Türkoðlu'na kadar giden fay uzunluðudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nýn zemini de maalesef çürük bir zemindir. Adana çok bilinçli olarak depreme hazýrlanmalýdýr. Önce Adana'da ciddi bir mikro bölgeleme çalýþmasý yapýp ondan sonra Adana'nýn bütün bileþenlerini, halkýný, altyapýsýný, yapý stokunu, çevresini ve ekonomisini deprem güvenlikli hale getirecek önlemleri, hazýrlýklarý yapmalý ve riski azaltacak eylemlerde bulunulmalýdýr. Bu iþ çok ciddi ve önemli. Hafife almamak lazým. Deprem olmadý diye 'bizi hiç bulmayacak' dememek lazým. Gerçekten Adana ciddi bir deprem kentidir."