Prof. Dr. Naci Görür açýkladý! Ýstanbul'un depreme en dayanýklý ilçesi hangisi?
ABONE OL

'Çekmeköy'ün Depremselliði ve Deprem Dirençli Çekmeköy' baþlýklý konferansa katýlan Türkiye'nin önde gelen jeolog ve deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, Ýstanbul depremi hakkýnda önemli açýklamalarda bulundu.

Konferansta, Ýstanbul'da beklenen büyük depremin Çekmeköy üzerindeki muhtemel etkilerini deðerlendiren Görür, Çekmeköy'ün zemin yapýsýnýn Ýstanbul'da diðer ilçelere göre daha güvenli olduðunu vurgulayarak, bölgenin depremden etkilenme riskinin daha düþük olduðunu belirtti. Çekmeköy'ün zemin yapýsýnýn, depremler sýrasýnda yapýsal hasarý azaltacak nitelikte olduðunu ifade eden Görür, bu durumun ilçenin deprem güvenliði açýsýndan önemli bir avantaj saðladýðýný söyledi.

GÖRÜR: HAZIRLIK YAPILMASI ÞART

Prof. Dr. Görür ayrýca, muhtemel bir Ýstanbul Depremi öncesinde hem belediyelerin hem de devletin gerçekleþtirmesi gereken hazýrlýklarýn önemine dikkat çekti. Görür, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumlarýn deprem öncesinde hazýrlýklarýný güçlendirmesi gerektiðini belirterek, deprem güvenliðini artýrmak için alýnmasý gereken tedbirler hakkýnda bilgiler verdi. Altyapý sorunlarý, ulaþým zorluklarý ve ekonomik sýkýntýlar gibi konulara da deðinen Görür, bu tür sorunlarýn etkilerini en aza indirmek için önceden planlama ve hazýrlýk yapýlmasýnýn þart olduðunu ifade etti.

"ÝSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMAMIZ GEREKÝYOR"

Prof. Dr. Naci Görür, "Þimdi Ýstanbul deprem bekliyor bunu biz 1999 depreminden sonra hemen ilan ettik. Aradan 25 sene geçti, siz bana bir bilim adamý olarak sorsanýz Ýstanbul depreme hazýr mý? Cevap hayýr ama Ýstanbul'da bir çalýþma yapýlmadý mý? Çok þey yapýldý ama yapýlanlar yapýlmasý gerekenlerin yanýnda yetersiz dolayýsýyla Ýstanbul bu depreme hazýr deðil. Ýstanbul'da bu deprem Marmara denizinin içerisinde olacak bu deprem muhakkak olacak sebebi þu 1912 yýlýnda Marmara'nýn batýsýnda Tekirdað Þarköy'de deprem oldu. 1999 yýlýnda da Kocaeli Deðirmendere depremi var. Ýkisinin arasý 160 KM de 1766 yýlýnda beri deprem yok. Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayý desek Marmara Fayý normal deprem üretme periyodu tekerrürü 250 sene, 1766'nýn üzerine 250 sene koyduðumuzda 2016 yapar. Fayýn deprem üretme, tekerrür etme zamaný da dolmuþ. Bir de burasý sismik boþluk batýsýnda 1912 de deprem olmuþ. Doðusunda deprem olmuþ Kocaeli depremi 1999 yýlýnda ikisinin arasý boþluk. Muhakkak kýrýlmasý gerekir, Bu durumda Ýstanbul'u depreme hazýrlamak lazým. Ýstanbul'u depreme hazýrlamak kavgayla gürültüyle olmaz. Vatandaþýn can güvenliði, çoluðu, çocuðu buna hiçbir zaman da cevaz vermez. Büyük zayiat vermememiz için hükümetiyle, muhalefetiyle, halkýyla kol kola gitmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak Ýstanbul'u depreme hazýrlarýz. Bunu yapmazsak da emin olun iþi beceremeyiz" diye konuþtu.