Profil resimlerine caniyi koydular! Discord sapkýnlýðýn merkezi haline geldi
ABONE OL

Ýstanbul'da iki genç kadýný vahþice öldürüp intihar eden caninin profili gözleri bir kez daha sanal dünyadaki tehlikeye çevirdi. Anlýk mesajlaþma uygulamasý 'Discord' üzerinde bir araya gelen sapkýnlar, açtýklarý gruplarda çocuklarý aðýna düþürüp suça ve istismara sürüklüyor.

Ýstanbul'da 19 yaþýndaki Semih Çelik önce Eyüpsultan ilçesinde Ayþenur Halil'i, daha sonra da Fatih Edirnekapý Surlarý'nda Ýkbal Uzuner'i canice öldürüp intihar etti. Türkiye'yi dehþete düþüren sapkýn katilin profili yine tanýdýk çýktý. Semih Çelik'in ziyaret ettiði internet ve sosyal medya platformlarýndaki dehþet verici dünya çocuklarýmýzýn nasýl büyük bir tehdit altýnda olduðunu gösterdi.

PROFÝL RESMÝ CANÝ OLDU

Baþta Telegram ve Discord olmak üzere sosyal medya platformlarýnda bazý kullanýcýlarýn katil Semih Çelik'in fotoðrafýný profil resmi yapmasý ve kadýna yönelik þiddeti destekleyen mesajlarý kan dondurdu.

SÝBER POLÝS TAKÝPTE

Sosyal medya kullanýcýlarý tarafýndan cani Semih Çelik benzeri profiller deþifre edildi. 'Discord' platformundaki gruplarda küçük yaþta çocuklarýn önce kiþisel verilerinin ele geçirildiði ardýndan da tehdit ve þantajla cinsel içerikli fotoðraflarýnýn ele geçirildiði görüldü. Üye olmak için katý kurallar koyan gruplarýn yöneticilerinin küçük çocuklara kendilerini kanýtlamalarý için vücutlarýna zarar vermesi ya da hýrsýzlýk yapmasý gibi emirler verildiði iddia edildi. Platformlardaki gruplar siber polisi tarafýndan takibe alýndý.

Biruni Üniversite'nden Uzman Psikolog Melisa Mutlu, dijital medyanýn yaygýnlaþmasýyla gençler ve çocuklar arasýnda þiddet eðiliminin arttýðýný belirterek þu uyarýlarda bulundu:

'ÇOCUÐU TAKÝP EDÝN'

"Gençlerin sanal dünyanýn risklerine karþý bilinçlendirilmesi gerekir. Dijital okuryazarlýk eðitimine aðýrlýk vererek gençlere dijital ortamlarda nasýl daha bilinçli davranacaklarýný öðretmeliyiz. Aileler, çocuklarýnýn çevrimiçi dünyadaki aktivitelerini gözlemlemeli ve onlarla bu konuda açýk iletiþim kurmalýdýr. Siber zorbalýða maruz kalan çocuklarda intihar düþünceleri gibi ciddi sonuçlarla karþý karþýya kalabiliyoruz."

'VERÝLERÝ ELE GEÇÝRÝYORLAR'

Marmara Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Biliþim Teknolojileri Uzmaný Prof. Dr. Ali Murat Kýrýk, özellikle Discord gibi gruplara kolayca katýlým saðlayan ve anonim kalmayý mümkün kýlan yapýlar olduðuna dikkat çekerek, "Bireylerin kontrolsüzce örgütlenmesini saðlýyor. Bu tür ortamlarda, suçlu kiþiler hedef aldýklarý gençlerin fotoðraflarýný ve kiþisel bilgilerini ele geçirerek þantaj ve tehdit unsurlarýný kullanýyor. Pedofili eðilimli bireyler, çocuklarý cinsel istismara yönlendiren organizasyonlar kurabiliyor" dedi.

Semih Çelik'in katlettiði Ýkbal Uzuner'in vahþetten önce son görüntüleri ortaya çýktý. Çelik ve Uzuner'in olaydan önce surlarda yaklaþýk 2 saat kaldýðý tespit edildi.

300 MÝLYON KULLANICI

ABD merkezli Discord topluluk kurmak için tasarlanan ve yaklaþýk 300 milyon kullanýcýsý olan bir platform. Discord birden fazla kullanýcýnýn anlýk videolu iletiþim kurma imkaný tanýyor. Oluþturulan topluluklar kendi kurallarýný belirliyor. 'Özgür iletiþim' adý altýnda her türlü suç içeren eylem bu sanal dünyada gerçekleþiyor.

KURGU VÝDEOYU YAYAN GÖZALTINDA

Discord uygulamasý sosyal medyada gündem oldu. Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, E.N.B. isimli bir çocuðun, Discord isimli uygulamada tehdit edildiði görüntülere iliþkin açýklama yaptý. Siber Daire Baþkanlýðý tarafýndan söz konusu görüntünün incelendiðini belirten Bakan Yerlikaya, görüntünün kurgu olduðunun tespit edildiðini söyledi. Bakan Yerlikaya, kurgu görüntüyü yayan 18 yaþýndaki T.D. isimli þüphelinin gözaltýna alýndýðýný bildirdi.