Üç aylarýn ilk ayý olan Recep ayý, 13 Þubat 2021 Cumartesi günü baþlamaktadýr. Peygamber Efendimizin Ramazan ayý dýþýnda Recep ve Þaban aylarýnda da oruç tuttuðu bilinmektedir. Bu nedenle Recep ayý orucu, fazileti açýsýndan kýymetlidir. 3 aylarda Müslümanlara Kur'an-ý Kerim okuma, oruç tutma ve sadaka verme gibi nafile ibadetlere yönelmeleri tavsiye edilir. Recep ayýnýn ilk günü oruç tutmanýn sevabý çok büyüktür. Peki Recep ayý orucunun fazileti nedir? Ýþte Recep ayýnýn ilk günü oruç tutmanýn sevabý
RECEP AYININ ÝLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN SEVABI
Ramazan ayýnýn habercisi olan bu ayda oruç günlerini tamamlamak büyük ibadetler arasýnda yer alýr. Allah'a yalvarýþ, yakarýþ, zikirle geçen bu ay ve dua ve tövbe kapýlarý açýktýr. Recep, þaban ve ramazan aylarý ibadet ve maneviyat olarak diðer aylara göre daha üstün bir fazilete sahiptir. Peki Recep ayýnda oruç tutmanýn faziletleri nelerdir?
Ýbni Abbar (R.A) rivayet ettiði bir hadisi þerifte Resullah (s.a.v) þöyle buyurmuþtur: 'Recebin ilk gününün orucu üç senenin, üçüncü gününki ise, bir senenin keffaretidir. Sonra her gün bir aylýk baðýþlamadýr."
RECEP AYI ORUCUNUN FAZÝLETÝ NEDÝR?
Peygamber Efendimiz, Recep ayýnda oruç tutmakla ilgili þöyle buyurmuþtur: "Kim bu ayda bir gün oruç tutarsa Kýyametin zorluklarýndan güvende olur."
Receb ayýnda iþlenen ibadet, edilen iyilik, yapýlan hizmetlerin manevî ecri ve sevabý bire yüz verilmektedir. Bunun için mü'minler bu aydaki nasiplerini arttýrmak maksadýyla daha çok gayret sarf ederler. Hayýr ve hasenata biraz daha aðýrlýk verirler.
Ýmam Musa Kazým'dan (a.s) þöyle rivayet edilir: "Kim recepten bir gün oruç tutarsa, cehennem ateþi bir yýllýk mesafe ondan uzaklaþýr. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur."
Hz. Resul-ü Ekrem'den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde þöyle buyurmaktadýr: "Recep Allah'ýn büyük ayýdýr. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaþamaz. Bu ayda kafirlerle savaþ haramdýr. Þunu bilin ki recep Allah'ýn ayý, þaban benim ayým, ve ramazan ümmetimin ayýdýr. Kim recep ayýnýn bir gününü oruç tutarsa, Allah'ýn rýzasýný kazanmýþ olur. Allah'ýn gazabý ondan uzaklaþýr ve cehennem kapýlarýndan birisi onun yüzüne kapanýr."
RECEP AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Her Müslüman'ýn üzerine vazife olan Ramazan ayý dýþýnda Recep ve Þaban ayýnýn Pazartesi ve Perþembe günleri oruç tutulmasý Peygamber Efendimiz (s.a.s) sünneti olduðundan çok sevaptýr.
Bu ayýn Perþembe, Cuma ve Cumartesi günü üç gün oruç tutmak çok faziletlidir. Rivayetlere göre her kim haram aylardan bu üç günü oruç tutarsa Hak Teâlâ onun için 900 yýllýk ibadet sevabý yazar.
Resul-i Ekrem (s.a.a): "Recep ayýndaki ilk Cuma gecesinden gaflet etmeyin. Hiç þüphesiz o geceye melekler "Ragâib Gecesi" derler. Zira gecenin üçte birisi geçtiðinde, göklerde ve yerde bulunan bütün melekler Kabe ve etrafýna toplanýrlar.
Allah-u Teâlâ onlara hitap ederek þöyle buyurur: "Ey benim meleklerim, istediðiniz þeyi benden dileyin." Onlar da þöyle arz ederler: "Ey Rabbimiz, bizim isteðimiz Recep ayýnýn oruçlularýný baðýþlamandýr." Allah Tebâreke ve Teâlâ da "Kabul ettim" diye cevap verir.
Üç aylarda devamlý olarak tutulmamasýný ama çoðunluðunun oruç ibadetiyle geçirilmesini tavsiye eden Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), üç aylarda oruç tutma durumu ile ilgili hadis-i þerifte þöyle buyurmaktadýr: "Haram aylarýndan bazýsýný tut, bazýsýný býrak, haram aylarda tut ve býrak, haram aylarda tut ve býrak." (Ebu Davut,Savm 54) hadis-i þerifin devamýnda ravi olan sahabi þunlarý söylediði bilinmektedir:
RECEP AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?
Recep ayýnýn baþlangýcýndan itibaren her gününde ya da belli günlerinde oruç tutmak Allah'ýn rýzasýný kazanmak için oruçla geçirilmesi uygun görülmektedir. Özellikle Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in doðduðu gün olan Pazartesi günleri oruç tutma yýlýn her ayýnda tavsiye edilirken Recep ayýnda Pazartesi günleri orucuna ayrýca özen gösterilmesi çok sevaptýr.
"Resulullah 'tut' dedikçe, üç parmaðýný yumdu, 'býrak' deyince de üç parmaðýný býraktý." Böylece Peygamberimizin o zata, "Üç gün tut, üç gün ara ver" dediði anlaþýlýyordu.
RECEP AYI ORUCUNA NASIL NÝYET EDÝLÝR?
Oruç tutacakken orucun kabul olmasý için niyet edilmesi gerekir. Kalben niyet etmek en önemlisidir. Kiþinin sahura kalkmasý da bir niyet olarak görülür. Kiþinin sahura kalkmama gibi düþüncesi varsa gece yatmadan niyet etmesi gerekmektedir. Recep ayý ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken 'Allah'ým niyet ettim senin rýzan için oruç tutmaya' þeklinde niyet edebilir.
REGAÝP KANDÝLÝ NE ZAMAN?
3 aylarýn ilk mübarek gecesi olan Regaip Kandili 18 Þubat Perþembe günü gerçekleþecektir.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý'nýn Recep ayýnda ve 3 aylarda oruç tutmakla ilgili açýklamasý þu þekildedir:
"Halk arasýnda üç aylar diye bilinen Recep, Þaban ve Ramazan aylarý mübarek aylardýr. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayý girdiðinde "Allah'ým! Recep ve Þaban'ý bize mübarek kýl ve bizi Ramazan'a ulaþtýr." diye dua etmiþtir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayýnda oruç tutmak farzdýr (Bakara, 2/184-185).
Recep ve Þaban aylarýnda ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diðer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuðu, ancak Ramazan'ýn dýþýnda hiçbir ayýn tamamýný oruçlu geçirmediði hadis kaynaklarýnda yer almaktadýr (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sýyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Þaban aylarýnýn aralýksýz olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanaðý yoktur. Kiþi, saðlýðý müsait olup güç yetirdiði takdirde bu aylarda dilediði kadar nafile oruç tutabilir."