Kazlýçeþme Mahallesi'nde 1894'te inþa edilen Balýklý Rum Hastanesinin Ýhtiyarhane binasý, 4 Aðustos 2022'de meydana gelen yangýnda aðýr hasar gördü.
Özellikle ahþap olan çatý bölümü ile bir kýsmý büyük hasar alarak kullanýlamaz hale gelen binada, yangýnýn ardýndan Ýstanbul Valiliði, Zeytinburnu Belediyesi ve hastane yönetiminin koordinesinde restorasyon çalýþmasý baþlatýldý.
2 yýlý aþkýn süredir devam eden restorasyon kapsamýnda, binanýn dýþ cephesi ve çatýsýndaki çalýþmalar tarihi binanýn aslýna uygun þekilde tamamlanarak eski görünümüne kavuþturuldu.
Binanýn içinde yürütülen tadilat çalýþmalarý devam ederken, elektrik tesisatý yüzde 95, seramik kaplamasý yüzde 70 seviyesinde, sýhhi tesisatý da kýsmi olarak tamamlandý. Isýtma tesisatýnýn yapýmý için ise çalýþmalara baþlandý.
- TÜRKÝYE'NÝN EN ESKÝ HASTANELERÝNDEN
Restorasyon çalýþmasýna iliþkin AA muhabirine açýklamada bulunan Balýklý Rum Hastanesi Vakfý Baþkaný Konstantin Yuvanidis, yapýnýn Türkiye'nin en eski hastanelerinden olduðunu, Fatih Sultan Mehmet'in Ýstanbul'u fethinden bir sene sonra fermanla kurulduðunu, daha evvel Galata'da, Tekfur Sarayý tarafýnda olan hastanenin 1753 yýlýnda Zeytinburnu'na taþýndýðýný anlattý.
Hastanenin 1894'te de þu anki yerine taþýndýðýný aktaran Yuvanidis, 2022'de çýkan yangýnýn ardýndan geriatri servisi ile kronik ruh saðlýðý olanlarýn tedavi edildiði Ýhtiyarhane binasýndaki hastalarýn hastanenin diðer bölümlere sevk edildiðini anýmsattý.
Yangýndan hemen sonra devlet yetkililerinin konuyla ilgilendiðini, yangýnýn ertesi günü de Ýstanbul Valisi Davut Gül'ün baþkanlýðýnda toplantý yapýldýðýný aktaran Yuvanidis, "Reisimiz (Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan) her zaman yanýmýzdaydý. Devlet söz verdiði bütün þeyleri yerine getirdi. Binanýn dýþý tamamen bitmiþ durumda. Ýçeride daha çok masraflý tadilatlar var." dedi.
- RESTORASYONDA YANGIN ÖNLEYÝCÝ MALZEMELER KULLANILDI
Ýhtiyarhane binasýnýn hastanenin içindeki en eski yapý olduðunu belirten Yuvanidis, yangýnýn ardýndan çatý baþta olmak üzere binanýn kullanýlamaz duruma geldiðini, bunun için restore edilmesi gerektiðini kaydetti.
Yuvanidis, yangýndan bir ay sonra restorasyon çalýþmalarýnýn tam teçhizatlý olarak baþladýðýný ifade ederek, "Þubattaki deprem biraz etkiledi. Burada 50 kiþi çalýþýrken, bir günde 10 kiþiye düþtü. Fakat tamamýyla bitti. Devlet yapmasý gereken her þeyi yaptý. Þimdi bize kalan masraflar var. Onlar da ekonomik þartlar yüzünden gecikiyor. Maliyetler 3 katýna çýktý. O açýdan bekliyoruz. Yavaþ yavaþ tamamlamaya bakýyoruz." diye konuþtu.
Tarihi bir bina olduðu için restorasyonun alýnan izinler çerçevesinde yapýldýðýný aktaran Yuvanidis, "Çatý kýsmý ahþap olmasý nedeniyle yangýnda büyük hasar aldý. Restorasyonda alýnan önlemler kapsamýnda ahþap kýsmý tamamýyla kalktý, tuðlayla kaplandý. Yangýna karþý etkili maddeler kullanýldý." bilgisini paylaþtý.