Roketsan yerli uydu fýrlatma aracýnýn ilk görselini paylaþtý
ABONE OL
ROKETSAN'ýn kendi öz kaynaklarýyla bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sývý Yakýtlý Ýtki Sistemi bulunan bir UFA geliþtirilmesine yönelik kavramsal tasarým seviyesinde çalýþmalarý devam ediyor.
 
 
ROKETSAN'ýn daha önce kouyla ilgili yaptýðý yazýlý açýklamada þöyle denildi:
"Ýnsanoðlu tarih boyunca uzay ile ilgilenmiþ ve uzayý merak etmiþtir. 1950'li yýllarda uzay yarýþýnýn baþlamasýndan itibaren ülkeler arasýnda uzaya hâkim olmaya yönelik rekabet günümüzde de devam etmektedir. Bu kapsamda ilk zamanlarda sonda yollayarak uzayý keþfetmek daha sonra uzaya uydu ve insan göndermek, Ay'a insan indirmek þeklindeki çabalar; günümüzde yaþam kalitemizin artýrýlmasýna hizmet eden uydularýn fýrlatýlmasý, çok yönlü bilimsel uzay araþtýrmalarýnýn yürütülmesi, uzay turizmi ve alternatif yaþam alaný kurulabilecek gezegenlerin araþtýrýlmasý gibi birçok farklý alanlarda yürütülmektedir. Diðer taraftan uzayýn, hem harekât alaný olarak hem de savunma amaçlý kullanýlmasý gün geçtikçe yaygýnlaþmaktadýr. Uzay çalýþmalarý sýrasýnda geliþtirilen teknolojiler hepimizin yaþam kalitesine önemli katkýlar saðlamaktadýr"
 
"SIVI YAKITLI ÝTKÝ SÝSTEMÝ TEKNOLOJÝLERÝNÝN AÞAMALAR HALÝNDE TÜRK SANAYÝÝNE KAZANDIRILMASI HEDEFLENÝYOR"
 
ROKETSAN'ýn kendi öz kaynaklarýyla bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sývý Yakýtlý Ýtki Sistemi bulunan bir UFA geliþtirilmesine yönelik kavramsal tasarým seviyesinde çalýþmalar yürüttüðü belirtilen açýklama, þöyle sürdürüldü: 
 
"ROKETSAN, Türkiye'nin uzaya baðýmsýz eriþiminin saðlanmasý amacýyla Uydu Fýrlatma Sistemi (UFS) geliþtirilmesi kapsamýndaki çalýþmalarýný 2007 yýlýndan itibaren sürdürmektedir. 2008 yýlýnda kurulan Uydu Fýrlatma Sistemleri Tasarým Birimi, uydu fýrlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma sanayi þirketleri bünyesinde Türkiye'de oluþturulan ilk yapýlanmadýr. 2013 yýlýnda Uzay Projeleri Yönetim Birimi teþkil edilmiþtir. Günümüzde uzay ile ilgili faaliyetler bir bütün olarak 2015 yýlýnda kurulan Ýleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Baþkanlýðý altýnda teþkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüðü tarafýndan yürütülmektedir. Uzaya eriþim yeteneðinin kazanýlmasýna yönelik olarak Hv.K.K.lýðý'nýn ihtiyacýna istinaden UFS geliþtirilmesi amacýyla SSM ile ROKETSAN arasýnda 2013 yýlýnda baþlatýlan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarým Dönemi (Dönem-1) 31 Aralýk 2014'de tamamlanmýþtýr. Günümüzde, yüksek verimlilik, durdurma/baþlatma ve kontrol edilebilir itki miktarý imkâný sunmasý nedeniyle Uydu Fýrlatma Aracý (UFA) alt kademelerinde sývý yakýtlý itki sistemi teknolojileri yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Diðer taraftan, UFA üst kademesinde faydalý yükün (uydunun) yörüngeye yerleþtirilebilmesi amacýyla sývý yakýtlý itki sistemi kullanýlmasý bir zorunluluktur. Bu hususlar dikkate alýnarak, ROKETSAN, kendi öz kaynaklarý ile bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sývý Yakýtlý Ýtki Sistemi bulunan bir UFA geliþtirilmesine yönelik kavramsal tasarým seviyesinde çalýþmalar yürütmektedir. Bu sayede kritik olduðu deðerlendirilen sývý yakýtlý itki sistemi teknolojilerinin de aþamalar halinde Türk Sanayii'ne kazandýrýlmasý hedeflenmektedir"