Doðu Akdeniz'de deniz alanlarýna Kýbrýs Türklerinin haklarýný hiçe sayarak tek taraflý adýmlar atan Rumlar yeni bir tahrike imza attý. Rum Yönetimi, Doðu Akdeniz’de Türkiye’nin kýta sahanlýðý içerisinde bulunan 7. Blok’ta, doðal gaz arama ve sondaj yapma konusunda Fransýz Total ve Ýtalyan Eni þirketlerine yeþil ýþýk yaktý. Önceki gün gerçekleþtirilen Rum Bakanlar Kurulu'nda konu karara baðlandý.
RUMLAR ÝHTÝLAFLI BÖLGELERÝ KAÞIYOR
Rum Enerji Bakaný Yorgos Lakkotripis de iki þirketle anlaþmanýn hukuki ve teknik þartnamesinin hazýrlandýðýný duyurdu. Rumlarýn tahriki bununla da sýnýrlý kalmadý. Ada basýnýna göre Rum yönetimi, Türkiye’nin hak iddia ettiði 5, 6 ve 12. blokta denizaltý araþtýrmalarý için Navtex yayýmladý.
Rum Yönetiminin aldýðý karar bölge için büyük risk taþýyor. 15 Mayýs’ta Rum Yönetimi ile savunma konusunda anlaþma imzalayan Fransa, ihtilaflý bölgelerde yapýlacak çalýþmalara Türkiye’nin müdahalesi durumunda askeri koruma saðlayacaðý taahhüdünde bulunmuþtu. Ada’nýn güneyinde deniz üssü kuran Fransýz donanmasýnýn Türkiye’ye yönelik olasý bir adýmýn sýcak çatýþma riski doðurabileceði ifade ediliyor.
Türkiye’nin Akdeniz’de kýta sahanlýðýný koruma konusunda kararlý olduðunu ifade eden Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, "Eðer iddialar gerçeðe dönüþür ve Türkiye'nin 'benim alaným' dediði yerde TOTAL gemileri çalýþma yapmak isterse, Fransa Donanmasý da eþlik etse bir þey deðiþmez ve ülkemiz 'mavi vatanda' haklarýný en üst þekilde korur" dedi. GKRY yönetimi 1,4,5,6,7, sayýlý parsellerde kanunsuz bir þekilde 'kýta sahanlýðý' ilan ederek Türkiye'den pay çaldýðýný belirten Gürdeniz, "Bu pay çalma iþlemi aslýnda Türkiye'nin ilan ettiði 'Mavi Vatan' sýnýrlarýný delmek anlamýna gelir. Eðer TOTAL, Türkiye'nin deklare ettiði hattýn içinde bir delme iþlemi yaparsa ülkemizin bu konuda adým atmamasý ve savunma yapmamasý gibi bir þey söz konusu olamaz" ifadesini kullandý.
Gürdeniz açýklamalarýna þu þekilde devam etti: "Ancak bu hattýn dýþýnda bir çalýþma yapýlýr ve kazý-delme faaliyetleri icra edilirse, bunun 6 ve 10 numaralý parsellerdeki iþlemlerden bir farký olmaz ve Türkiye de buna göre davranýr. Hatýrlanacaðý üzere Türkiye bu alanlarda yapýlan çalýþmalara askeri olarak müdahale etmedi. Önce 'ikaz' mekanizmalarý çalýþtýrýlýr ardýndan askeri seçenekleri de içinde barýndýran önleme hakkýný kullanýr. Burada önemli olan bu sürecin silahlý bir çatýþmaya dönüþmeden yönetilebilmesidir. GKRY'nin Türkiye’yi bu þekilde kýþkýrtacaðýný düþünmüyorum" Fransa Donanmasý þuan için henüz bir iddia. Ancak tekrar ediyorum: Türkiye kendi alanýnda bu tarz bir faaliyete kim olursa izin vermez. Fransýz Donanmasý da eþlik etse kararlýlýðýmýzda deðiþiklik olmaz."
2002’DEN BERÝ ÝZÝN VERMÝYORUZ
Kýbrýs Türklerinin hak ve menfaatlerini göz ardý eden Güney Kýbrýs’ýn attýðý bütün adýmlarýn yasal olmadýðýnýn altýný çizen Bahçeþehir Kýbrýs Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama Ve Araþtýrma Merkezi Baþkaný Emete Gözügüzelli “Güney Kýbrýs, 1960 düzeninde ortaya koyulan Kýbrýs Türklerinin bu ada üzerindeki hak ve menfaatleri eþitliðinin halen ýsrarlý bir þekilde reddi üzerine bir tutum sergiliyor. Bu reddediþ son görüþmede de konuþulan ‘Helenizm’ amacý doðrultusunda hareket ettiklerini göstermektedir” þeklinde konuþtu. “Bu tutum zaten hukuken 1960 düzenine aykýrý olmakla birlikte adanýn hali hazýrda gerçekliðine ayrý bir otorite olarak Kýbrýs Türkleri olarak eþit bir ortaðý olduðunun inkarýdýr” diyen Gözügüzelli, “Türkiye 2002’den beri kendi kýta sahanlýðý üzerinde hiçbir yabancý þirketin yer almasýna, izinsiz bulunmasýna rýza göstermemiþtir. 7. blokta da izinsiz bir faaliyet gösterilmesine izin vermez” dedi.
(Yeni Þafak)