Saðlýk Bakaný Memiþoðlu canlý yayýnda açýkladý: Yenidoðan çetesine operasyon 5,5 ay önce yapýldý
ABONE OL

Bakan Memiþoðlu, CNN Türk canlý yayýnýnda gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulundu, sorularý yanýtladý.

"Yenidoðan çetesi"nin faaliyetlerinin ortaya çýkarýlmasýna deðinen Memiþoðlu, bebeklere bakmamýþ, bakamamýþ veya kötü bakmýþ, onlarýn ölümüne sebebiyet vermiþ insanlýk dýþý canice bir çeteden bahsettiklerini söyledi.

AK Parti'den 'Yenidoðan çetesi' açýklamasý: Hak ettikleri cezayý alacaklar

ÝLK ÝHBAR 2023'TE

Bakan Memiþoðlu, çeteye karþý inanýlmaz bir iþbirliðiyle çok gizli operasyonlar yürütüldüðünü belirterek, "Maalesef bebeklerin canlarýný hiçe sayan, canice ve kötü bir çeteden bahsediyoruz ve bu çeteye maalesef saðlýkçý demiyorum ben onlara, insanlýktan ders almamýþ, nimet almamýþ insanlar olarak görüyoruz." dedi.

10 hastanenin ruhsatý iptal edildi

Sadece Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðünün özel hastanelere son bir senede 4 bin denetim gerçekleþtirdiðine vurgu yapan Memiþoðlu, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Ancak bu yenidoðanla ilgili bize 2023 Mart sonu itibariyle bir ihbar geliyor bu hastanelerle ilgili önce CÝMER'e, CÝMER'den bakanlýða, bakanlýktan bize Ýl Saðlýk Müdürlüðüne gidiyor ve bizim saðlýk hizmetlerimizi denetleme elemanlarý ilgili hastanelere giderek denetliyorlar. Denetliyorlar ama ele geçer delil anlamýnda bir þey bulamýyorlar. Birkaç küçük eksiklik buluyorlar ama þunu fark ediyorlar, -onlara da çok teþekkür ediyorum- 'Ya burada bir sýkýntý var ama çok da hani biz delil bulamadýk ama burada bir sýkýntý var.' diye bana geliyorlar denetim ekibi. Biz de bu sefer oturuyoruz çünkü gidiyorsunuz, bir þey bulamýyorsunuz ama yani þüphelenmiþler ama bununla ilgili bir delil bulacak bir mahkemeye veya bunlarý cezalandýracak bir þey elde edemiyorlar Mart'taki ilk þikayete istinaden. Tabii biz burada ne yaptýk? Daha önce denetlemelerde de çok fazla bir þey bulunamadýðý için biz burada ne yaptýk? Sað olsun Ýstanbul Emniyeti Mali Büro ekiplerinden bir amir arkadaþýmýz -daha önce de çalýþmýþtýk bunlarý kaçakçýlýk þubesine, vesaireden- bunu çaðýrdýk, ben bizzat kendim çaðýrdým. Kendi avukatým, hukuk müþavirimiz vardý Ýl Saðlýk Müdürlüðünde, o ve ben, bir de bu mali þubeden amir arkadaþýmýz Mustafa Bey ve rahmetli oldu benim yardýmcým dört kiþi oturduk dedik ki 'Bununla ilgili bir þüphemiz var.' Bu þüpheyle ilgili -denetleme ekibinden de arkadaþýmýz vardý- 'Biz bunu çok gizli bir teknik takiple anca bulabiliriz.' dedik. Bu 5 Mayýs 2023'te."

"ÇOK GÝZLÝ VE OPERASYONEL YAPTIK"

Bakan Memiþoðlu, ilk þüphelerin SGK'nýn dolandýrýldýðýna yönelik baþladýðýný aktararak, "5 Mayýs'ta gizli olarak, kimsenin bilgisi olmadan, kayýttan geçirerek Ýstanbul Mali Þubeye yazý yazýyoruz biz Ýl Saðlýk Müdürlüðü olarak. Ama bu yazýyý sadece 4 kiþi biliyor Ýl Saðlýk Müdürlüðünde. Neden? Çünkü bizim içimizde de kimin ne olduðunu bilmediðimiz için bunu çok gizli ve operasyonel yaptýk. Ýçiþleri Bakanlýðý, biz ve Adalet Bakanlýðý bu konuda gerçekten büyük bir uyum içinde çalýþtý." diye konuþtu.

Operasyonun detaylarýna vurgu yapan Memiþoðlu, "Çünkü bir çeteyle uðraþýyorsunuz. Kimin olduðunu bilmiyorsunuz. Ýçeride de adam olabilir, dýþarýda da adam olabilir. Baþka yerlerde de olabilir. Bilmiyorsunuz. Bu operasyonu bu dört kiþiyle baþlatýyoruz. Baþlatýrken de bu gizli dinlemeler, teknik artýk onu iddianamede görür arkadaþlarýmýz ama ayný zamanda biz denetlemeye devam ediyoruz bu hastaneleri. Yani tarihlere baktýðýn zaman biz bu hastaneleri devamlý yine denetlemeye ve oraya mümkün olduðu kadar bebek naklini yaptýrtmamaya çalýþýyoruz. Çünkü o sýrada bebeklere kötü muamele edildiðini düþünüyoruz ama bebeklere bu þekilde teknik takibe takýlacak kadar maalesef cani olabileceklerini hesaba katmýyoruz. Ama yine de biz ne yapýyoruz? Bütün ekiplerimizle bunlarý denetliyoruz. O savcýlýk ve mali þube bu iþin takibine ve delilleri elde edinceye kadar." dedi.

"TEKNÝK DESTEK VERDÝK"

Memiþoðlu, bakanlýklar olarak birlikte çalýþtýklarýna dikkati çekerek, "Bu gereði yapýlacak þekilde de organize edildi. Ýddianameyi gördüðünüz zaman bunun çok ayrýntýlý çalýþýldýðýný görecek herkes. Ve ne oldu? Gizlilik kararý vardý çünkü savcýlýkta gizlilik kararý vermek zorundaydý ki bu çeteyi her türlü unsur ile yakalayabilelim. 26 Nisan 2024'te emniyet tarafýndan operasyon yapýldý bu çeteye ve þöyle bir þey oldu, 24 Kasým 2023 itibariyle de savcýlýk, bakanlýk teftiþ kurulumuza bununla ilgili bilgileri ve böyle bir soruþturma olduðunu bildirerek yani 23-24 Kasým'a kadar, 2023'ün Kasým'ýna kadar bakanlýða savcýlýk gizlilik olduðu için hiçbir þey söylemedi. Bize de söylemedi. Bize dedi ki 'Ben teknik bir destek istiyorum.' yazdý. Biz de ona teknik destek verdik. Ne sorulacak yoðun bakýmlarda? Ne sorulmasý gerekir? Bunu ama resmi vermedik çünkü Mali Büro Yenidoðan Yoðun Bakýma neler sorulmasý gerektiðini, onu nasýl araþtýrmasý gerektiðini, ne yapmasý gerektiðini hep bize sordu arkadan, sessizce. Biz de onlara hekimleri gönderdik ve hekimlerle bilgi verdik. Onlara ne soracaklarýnýn, neyi takip edeceklerinin ayrýntýlý dokümanýný verdik." ifadelerini kullandý.

"MAYISTA TAKÝBE ALIYORUZ"

Süreci anlatan Memiþoðlu, "2023 Eylül'ünde, Ekim'inde, Kasým'ýnda, 16 Kasým'da, 29 Kasým'da, 18 Ocak'ta bunlarý devamlý denetleyen haldeydik zaten. Artý bunlara 2024 yýlýnda da 112 sevki yapmadýk. Baþka bir þey söyleyeceðim, 1,5 yýl deðil esasýnda mayýsta baþlýyor. Mayýsta biz takibe alýyoruz bunlarý ama gizli takibe ayný zamanda denetleme yapýyoruz. Denetleme sonucunda da 5 Aralýk 2023'te bize geldiði anda teftiþten, bu iþle ilgili müfettiþ görevlendirmesi yapýlýyor." dedi.

Memiþoðlu müfettiþlerin takibiyle ilgili olarak, "Müfettiþlerin o hastanelere girmesiyle zaten esasýnda yerel olarak da kontrol altýna alýndý her þey.' dedi.

Çetenin baþka faaliyetleri olup olmadýðýyla ilgili konuþan Memiþoðlu, "Þimdi çok net söylüyorum, bir tane CÝMER baþvurusuyla bir çeteyi çökerttik, bakýn bir CÝMER baþvurusuyla. Ýnsanlarýmýz þunu bilsinler, biz Saðlýk Bakanlýðý olarak insanlarýmýzýn hayatý için her türlü denetimi, her türlü tetkiki yapýyoruz. Her türlü þikayeti de deðerlendiriyoruz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Özel hastaneler bu konuda bizim her zaman denetimimize tabilerdir. Çok iyi çalýþanlarý da var. Ama maalesef þikayet edildiði zaman da her türlü gidip onlarý denetliyoruz." dedi.

10 HASTANENÝN KAPATILMASI

Bugün 10 hastanenin kapatýldýðýný aktaran Memiþoðlu, içlerindeki çürük elmalarý ayýrmaya güçlerinin yeteceðini ve böyle bir sistemlerinin de olduðunu söyledi.

Çeteyi çökertmenin inanýlmaz bir baþarý olduðunu dile getiren Memiþoðlu, "Bu, 6 ay evvel yapýlmýþ bir operasyon. Ýddianamesi bitmiþ, diðer soruþturmalarý tekamül etmiþ, artýk adli ve idari süreci olan bir soruþturma ve bunun sonucunda da bu insanlar her türlü cezayý göreceksiniz çekecekler." ifadesini kullandý.

Konunun, savcýnýn tehdit edilmesine iliþkin videonun ortaya çýkmasýyla yeniden gündeme geldiðini kaydeden Memiþoðlu, konunun esasýnda 5,5 ay evvel gündem olmasý gerektiðine dikkati çekti.

Saðlýk müdürlüklerinin denetimleriyle ilgili sorularý da yanýtlayan Memiþoðlu, "Den-Ýz diye bir sistemimiz var. Biz bu denetimleri en ufak bir hatayý dahi affetmeyecek þekilde yapýyoruz. Bu olay örnek bir olay. Bizim insanýmýzýn caný her þeyden deðerli. Bebeðimizin caný her þeyden deðerli. Bizim bu çürük elmalarý ayýklayabilecek altyapýmýz da var, irademiz de var. Ýnsanlar tedirgin olmasýnlar." dedi.

Bakan Memiþoðlu, olaydaki þüphelilerin saðlýk çalýþanlarýnýn hakkýný yemesinden duyduðu üzüntüyü de dile getirdi.

"CUMHURBAÞKANIMIZ NE GEREKÝYORSA YAPACAKSINIZ DEDÝ"

Memiþoðlu, 1 milyona yakýn saðlýk çalýþaný olduðunu hatýrlatarak, saðlýk çalýþanlarýna da morallerini bozmamalarý gerektiði çaðrýsýnda bulundu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'la bugünkü görüþmesine iliþkin Memiþoðlu, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz þunu söyledi; 'Ben sonuna kadar arkanýzdayým, benim insanlarýmýn en küçük canýna, malýna, herhangi bir þeyine zarar veren herkese gereðini yapýn.' diye bizi talimatlandýrmýþ durumdadýr. Biz kötülerle mücadele eden iyileriz. Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn talimatý, 'Ne gerekiyorsa yapacaksýnýz dedi." þeklinde konuþtu.

Dolmabahçe'de önemli görüþme

Ýnsanlarýn panik olmamasý gerektiðini, kendilerinin bütün insanlarýn saðlýðý için garanti olduklarýný söyleyen Memiþoðlu, saðlýkta Türkiye'nin gerçekten iyi bir yerde olduðunu ifade etti.

Dünyanýn Türkiye'ye saðlýk hizmeti almaya geldiðini vurgulayan Memiþoðlu, vatandaþlardan saðlýk çalýþanlarýna güvenmelerini istedi.

Olaya adý karýþan hastanelerde çalýþan ancak bu iþin içinde olmayan arkadaþlarýnýn deðerlendirileceðini söyleyen Memiþoðlu, "Ýlgili hastaneler, 10 hastanenin þu anda hastane kimlikleri ellerinden alýnmýþ durumda, artýk hastane deðiller. Ýçinde çalýþanlara da tabii ki devlet olarak elimizden gelen, iyi niyetli olanlara destek vereceðiz. Hasta kabulü yapmayacaðýz, içindeki hastalarý diðer hastanelerimize nakledip hastane fonksiyonlarýný durduracaðýz." diye konuþtu.

"ÞU ANDA HASTANELER ÇALIÞIYOR OLACAKTI"

Sürecin gizlilikle yürütüldüðünü anýmsatan Bakan Memiþoðlu, "Saðlýk gibi çok hassas bir alanda denetim mekanizmalarýný iyi kurmazsanýz sýkýntý olur, biz denetim mekanizmalarý olduðu için çeteyi yakaladýk. CÝMER olmasaydý, bu bilgiler gelmeseydi, biz bu gizli soruþturmayý yapmasaydýk, þu anda hastaneler çalýþýyor olacaktý." açýklamasýný yaptý.

Memiþoðlu, "Þu anda tutuklu sayýsý artmýþ durumda, 47 kiþiyle ilgili soruþturma ve iddianame oluþmuþ durumda. Ýlk baþta 41 kiþiydiler, þimdi 47 kiþi çünkü bu tehdit eden arkadaþlar da tutuklanmýþ durumda." bilgisini paylaþtý.

22 kiþinin tutukluluk halinin kalkmasý için savcýnýn tehdit edildiðini hatýrlatan Memiþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu insanlarýn 22'si cezaevinde, her türlü cezayý da alacak. Görecek kamuoyu. Bu kiþileri delilli ispatlý olarak yakalayýp hapse attýk. Bunlarýn hapisten çýkmasý için savcýyý 5,5 ay sonra tehdit eden arkadaþýn görüntüsü bugünkü görüntü. O ilgili kiþi de tutuklanmýþ durumda."

'Yenidoðan çetesi' soruþturmasý: 9 özel hastanenin yönetimine ruhsat iptal kararý teblið edildi

Eylül ayýnda bir komisyon da oluþturduklarýný, Ýstanbul'daki tüm yenidoðanlarý hocalara denetlemeye çýkarttýklarýný söyleyen Memiþoðlu, "Bu konuda Adalet Bakanlýðýmýz, Ýçiþleri Bakanlýðýmýz, Saðlýk Bakanlýðýmýz inanýlmaz bir operasyon yaptý. 5,5 ay önce televizyonlara çýkan, iddianamesiyle þu anda tekamüle varmýþ ve mahkeme süreci yakýnda baþlayacak büyük bir çeteyi çökertme operasyonu bu." dedi.

Memiþoðlu, sýký denetimlerin yaný sýra rutin denetimlerin de yapýldýðýný, süreçte hastaneleri kapatma aþamasýna geldiklerini ve bu dönemde video çýkýnca konunun kamuoyunun gündemine girdiðini söyledi.

"ÇÜRÜK ELMALAR SÝSTEMÝMÝZDE DURAMAZ"

Bakan Memiþoðlu, geriye dönük þikayetlerin sorulmasý üzerine þunlarý kaydetti:

"Tabii ki bu yürütüldü zaten, her türlü soruþturmayý geriye doðru yürüttük. Þüphelenenler þikayet ederlerse veya CÝMER'den baþvurursa biz bunlara da bakarýz. Ama þunu söyleyeceðim bakýn, komisyon (Yenidoðan Yoðun Bakým Komisyonu) var, bu komisyon hala devam ediyor. Biz gerektiði zaman zaten branþ bazlý komisyonlar oluþturup iþte kalp damar cerrahisinde, kadýn doðumda, dahiliyede, cerrahide bilimsel komisyonlar oluþturup, bu komisyonlarla bütün hastaneleri dolaþýyoruz. Yani gidip gerektiði zaman saðlýkla ilgili bilgi alýyoruz, 'Ne yapýyorsunuz?' diye sorguluyoruz. Biz gerçekten denetleme konusunda emin olun çok büyük bir organizasyon kapasitesine sahibiz."

Çetenin her türlü cezayý göreceðini dile getiren Memiþoðlu, kendilerinin bu tür insanlarý yakalamak ve cezalandýrmak için bu koltuklarda oturduklarýný söyledi.

Memiþoðlu, böyle bir çeteyi çökertmenin kendileri için en büyük teselli olduðunu belirterek, "Yapabileceðimiz her þeyi yapmaya da hazýrýz ama bir daha olmasýn, bu tür çeteler ortaya çýkmasýn diye uðraþan ve bir CÝMER þikayeti ile bu çeteleri çökertmek için gece gündüz çalýþan bir Bakanlýðýmýzýn, Ýçiþleri Bakanlýðýmýzýn, bir emniyet teþkilatýnýn, bir Adalet Bakanlýðýnýn olduðunu bütün toplumun bilmesini istiyorum." dedi.

Saðlýk Bakanlýðýnýn devamlý geliþen bir kurum olduðuna vurgu yapan Memiþoðlu, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Bu konuda teftiþimizi, denetleme mekanizmalarýmýzý kontrol ederiz bir daha. Þunu söyleyeyim, insanoðlu olduðu sürece kötülük olacak, bunu herkes bilsin. Biz kötülükle mücadele etmek için sistemimizi daha çok geliþtireceðiz. Sistemimizi daha saðlamlaþtýrýrýz ama þöyle bir þey var, bir zafiyet yoktur. Þu anda bir daha söylüyorum, saðlýk sistemi denetlememizde bir zafiyetimiz yoktur. Sadece bu adamlar ceza yesin diye, bu adamlar delilleri yok etmesinler diye özellikle gizli takip yapýlarak çete çökertilmiþtir. Biz yine çete þüphesi bulursak bir yerde çok net söylüyorum yine gizli takip yaparýz, bunlarý çökertiriz. Çürük elmalar sistemimizde duramaz."

  • Bakan Memiþoðlu
  • yenidoðan çetesi
  • bebek