Saðlýk Bakaný Memiþoðlu: Yeni bir mevzuat üzerinde çalýþýyoruz
ABONE OL

Bakan Memiþoðlu, Ankara Etlik Þehir Hastanesi 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni ve 2. Hizmet Yýlý Programý'na katýldý.

Türkiye'de saðlýðýn emin ellerde olduðunu vurgulayan Memiþoðlu, Etlik Þehir Hastanesi'nin hem insan gücü hem fiziki yapýsýyla Türkiye'nin saðlýkta geldiði önemli noktayý gösterdiðini, 4 bin 50 yataðý, dünyanýn en güzel saðlýk altyapýsýna sahip alanýyla adeta bir "saðlýk þehri" gibi hizmet sunduðunu ifade etti.

Türkiye'de tüm bunlarýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, hekimler ve saðlýk sisteminde yer alan tüm çalýþanlarla birlikte, büyük emek ve özverili çalýþmalar sonucu baþarýldýðýnýn altýný çizen Memiþoðlu, "Baktýðýnýzda her bir vatandaþýmýz 2002'de senede sadece 2 kez saðlýk hizmetlerinden faydalanýrken, bugün 11,7 kez faydalanýyor. Kamudaki yatak kapasitesine bakýldýðýnda, kaliteli odalarda olma imkaný yüzde 1-2'nin altýndaydý, bugün yüzde 80'in üzerine çýkmýþ durumda. Bu baþarýda binlerce insanýn emeði, çabasý, adanmýþlýðý var." diye konuþtu.

Saðlýk çalýþanlarýnýn özveriyle çalýþan, kendisini mesleðine adamýþ insanlar olduðuna dikkati çeken Memiþoðlu, þöyle devam etti:

"Biz sadece bu alanlarda saðlýk hizmeti vermek için bulunmuyoruz. Biz bu kadar mükemmel, her türlü altyapýsý olan yapýlarda ayný zamanda artýk saðlýk bilgisini ve teknolojisini üretmek zorundayýz. Bilime yenilikler kazandýrýp, yeni bir þeyler söylemek zorundayýz. Artýk bu bizim vebalimiz ve görevimiz. Yani sadece hastayý tedavi etmek deðil buradaki amacýmýz, esasýnda buralarý saðlýðýn bilgilerinin, teknolojilerinin üretildiði alanlar haline getirmek."

Memiþoðlu, hekimlerin iddialý, hedef odaklý insanlar olduðunu, onlara bilim üretebilmeleri için gerekli altyapý, ortam ve ekosistemleri oluþturmaya çalýþtýklarýný anlattý.

- BÜTÜNCÜL SAÐLIK HÝZMETÝNE ÝLÝÞKÝN MEVZUAT ÇALIÞMASI YAPILIYOR

Bakan Memiþoðlu, bu hastanelerde klinik çalýþmalara yönelik sadece Faz 3 deðil, Faz 1 ve Faz 0 çalýþmalarýnýn da yapýlabilmesini, bilginin üretilmesini beklediklerini anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bunu yapabilecek hem altyapýmýz hem insan gücümüz var. O nedenle bu yapýlarý hizmet yapýlarý deðil, týp biliminin merkezleri olarak kabul ediyoruz. Bunu da TÜSEB üzerinden bir ekosistem oluþturarak hem finansmanýný hem insan gücünü, bilim gücünü, hem bu fiziki yapýlarý kullanmak istiyoruz.

Þu anda yapmak istediðim en önemli þey, bu yapýlarý ve bununla beraber ikinci basamak, birinci basamak dediðimiz tedaviyle beraber koruyuculuðun olduðu alanlarý entegre bir þekilde çalýþtýrmak. Yani bütüncül saðlýk hizmeti vermek. Þu anda bu konuda mevzuat anlamýnda çalýþýyoruz. Saðlýk Bakanlýðý olarak hedefimiz, doðru yerde, doðru zamanda, etkin tedaviyi ve koruyuculuðu saðlamak. Yani buraya (üçüncü basamak hastaneler) gelmesi gereken hastanýn buraya gelmesini, ikinci basamak devlet hastanelerine gitmesi gereken hastanýn oraya, aile hekimliðine baþvurmasý gereken hastanýn da aile hekimlikleri veya temel saðlýk hizmetlerinde etkin tedaviyi veya koruyuculuðu alabilmesini saðlamak. Bu konuda hem mevzuat hem de iþlerlik, yönetsel anlamda çalýþmalar yapmaya devam ediyoruz."

- "DÜNYANIN BÝZÝM MEDENÝYETÝMÝZE, ÝYÝLÝKLERÝMÝZE ÝHTÝYACI VAR"

Bakan Memiþoðlu, konuþmasýnda, Ýsrail'in saldýrýlarýna da dikkati çekerek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bugün dünyada maalesef vahþet medeniyetinin gücüyle neler olduðunu görüyoruz. 40 binin üzerinde insanýn, çocuðun katledildiði bir dünyada yaþýyoruz ve bunu naklen televizyonlarda seyrediyoruz. Kötülük kötülüðünü yapacak, maalesef yapýyor. Ama biz iyilik tarafý olarak ne yaptýðýmýzý sorgulamalýyýz, dünyaya iyilik medeniyetinin, ki bizim medeniyetimiz böyle bir medeniyet, hakimiyetinin yeniden nasýl saðlanacaðýný düþünmemiz gerekir. Bu ortamlar, bilim, teknoloji ortamlarý, akademik dünya bunun merkezi. Çünkü yeni bir teknoloji, bilgi üretirseniz o kötülük dünyasýnýn hakimiyetinin üstesinden gelebiliriz."

Daha çok çalýþmanýn, üretmenin ve bunu birlikteliði bozmadan, farklýlýklarý zenginlik olarak görerek gerçekleþtirmenin önemine vurgu yapan Memiþoðlu, "Bilim, bilgi, teknoloji üretmemiz lazým ve en önemlisi birbirimize empati duyup, sevmemiz lazým. Biz farklýlýklarýmýz olsa da birbirimizi sevmek, birlikte çalýþýp üretmek zorundayýz. Dünyanýn bizim medeniyetimize, iyiliklerimize ihtiyacý var." ifadelerini kullandý.

Özellikle bu konuda genç nesle seslendiðini, gençlerin önünü açmaya çalýþtýklarýný vurgulayan Memiþoðlu, son teknoloji altyapýlar, fiziki imkanlar ve ulaþýlabilir bilgiyi gençlere sunduklarýný, gençleri dünyanýn iyilik tarafýndaki güç olarak gördüklerini aktardý.

Gençlerin de bu medeniyeti gelecekte dünyaya hakim medeniyet haline getirme sorumluluklarýnýn bulunduðunu belirten Memiþoðlu, "Gençler, sizler bizim vebalimizsiniz. Bizlerden daha iyi olacaksýnýz, daha çok üreteceksiniz ki bugünkü vahþet medeniyetinin dünyadaki hükümdarlýðýný sizler yýkýp, iyilik medeniyetinin, iyiliðin yeniden hakim olmasýný saðlayacaksýnýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Memiþoðlu, törende bulunmaktan onur duyduðunu vurgulayarak, sözlerini þu ifadelerle sonlandýrdý:

"Elimizden geldiðince saðlýk sistemimizi, saðlýk sektörümüzü bir yere getirmeye çalýþacaðýz ama bunu hep beraber yapacaðýz. Ýdealizmi unutmayacaðýz. Adanmýþlýk, empati, idealizm olmasa ne 1453 olurdu ne 1919 olurdu. 21 yaþýnda, 38 yaþýnda adanmýþlýk olmasa o mücadeleler yapýlamazdý. Onun için bugün dünyaya baktýðýnýzda bu medeniyetin, milletin bu mücadeleyi yapacak hem gücü hem azmi hem de insani altyapýsý var. Yeter ki birlikte hareket edelim."

- ETLÝK ÞEHÝR HASTANESÝ GÜNDE 25 BÝN HASTAYA HÝZMET VERÝYOR

Törene katýlan Ankara Valisi Vasip Þahin de konuþmasýnda, baþkentin diðer özelliklerinin yanýnda saðlýk altyapýsýyla da çok önemli bir þehir konumunda olduðuna dikkati çekti.

Þahin, pandemi sürecinde, 6 Þubat 2023'teki Kahramanmaraþ merkezli depremlerde ve Filistinli kanser hastalarý ile yaralýlarýn tedavi sürecinde Ankara'nýn saðlýk sisteminin, hastanelerin çok önemli bir görev yürüttüðünü anýmsattý.

Ankara Ýl Saðlýk Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise Etlik Þehir Hastanesi'nin 2 yýl önce hizmete açýldýðýna iþaret ederek, þu an günde ortalama 25 bin hastaya hizmet verildiðini ve yaklaþýk 600 ameliyatýn gerçekleþtirildiðini bildirdi.

6 Þubat 2023 depremlerinde Ankara'ya yaklaþýk 50 bin baþvuru alýndýðýný, 4 binden fazla hastanýn hastanelere yatýþýnýn yapýldýðýný ve 2 binden fazla ameliyat gerçekleþtirildiðini anlatan Kurtcebe, tüm çalýþmalarýn, iyi eðitimli, donanýmlý, heyecanlý, özverili ve tecrübeli saðlýk çalýþanlarý sayesinde yapýlabildiðini kaydetti.

Etlik Þehir Hastanesi Koordinatör Baþhekimi Doç. Dr. Mustafa Sýrrý Kotanoðlu da konuþmasýnda, "Açýlýþtan günümüze hastanemizde 10 milyon 133 bin ayaktan baþvuru, 290 bin yatan hasta hizmeti ve 244 bin ameliyat gerçekleþti. 48 böbrek, 9 karaciðer ve 224 kornea nakli olmak üzere toplamda 281 hastamýza transplantasyon cerrahisi yapýldý. Ayrýca 'asrýn felaketi' olarak nitelendirilen 6 Þubat depremlerinde tüm imkanlarýmýzý seferber ederek bölgeden baþvuran 20 bin depremzede hastamýza hizmet verdik." bilgisini paylaþtý.

Konuþmalarýn ardýndan Bakan Memiþoðlu, Vali Þahin ve diðer yetkililer saðlýk çalýþanlarý tarafýndan oluþturulan resim sergisinin açýlýþýný yaptý.