Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný sonrasý normalleþme sürecinde alýnacak tedbirler doðrultusunda gýda satýþ yerlerindeki müþteri oturma alanlarý kaldýrýlacak.
Normalleþme sürecinde Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri doðrultusunda, Saðlýk Bakanlýðýnca "Kasap, Manav, Kuruyemiþçi, Balýkçý ve Diðer Gýda Satýþ Yerleri ile Ýlgili Alýnmasý Gereken Önlemler" baþlýklý rehber hazýrlandý.
Rehbere göre, gýda satýþ yerlerinde çalýþanlar Kovid-19 bulaþma yollarý ve korunma önlemleri konusunda bilgilendirilecek.
Ateþ, öksürük, nezle, nefes darlýðý gibi belirtileri olanlar çalýþtýrýlamayacak. Çalýþan personel maske takacak, maske deðiþimi öncesinde ve sonrasýnda el antiseptiði kullanýlacak.
Alýþveriþ sýrasýnda müþteriyle bir metreden daha uzak mesafede bulunulacak. Çalýþanlar el hijyenine dikkat edecek.
Et ve et ürünleri, paketlenmemiþ gýda maddeleri satýþýnda çalýþan personel
eldiven kullanacak.
Çalýþan personelin dinlenme alanlarýnda en az bir metrelik sosyal mesafe korunacak, maske kullanýmý sürecek. Gýda satýþ yerlerindeki müþteri oturma alanlarý kaldýrýlacak.
Müþteriler, diðer müþteriler ve çalýþanlar ile aralarýnda sosyal mesafeyi
saðlamalarý konusunda uyarýlacak. Müþteriler iþ yerlerine maskeyle girecek, maskesi olmayanlar için giriþ bölümlerinde maske bulundurulacak.
ÜRÜNLER ÇALIÞANLAR TARAFINDAN PAKETLENECEK
Ýþ yerlerine giriþte müþteriler, alkol bazlý el antiseptiði veya kolonya kullanacak. Müþteriler, iþ yeri içinde gýdalara dokunamayacak, bütün ürünler çalýþan personel tarafýndan paketlenecek ve müþteriye verilecek. Müþterilerin iþ yeri içinde mümkün olduðu kadar kýsa süre kalmasý saðlanacak.
Çalýþan ve müþteri dahil 4 metrekareye bir kiþi olacak þekilde içeriye müþteri alýnacak. Sýra beklenmesi gereken yerlerde mesafeler yer iþaretleriyle belirlenecek.
Müþterilerden iþ yerine tek baþlarýna girmeleri istenecek. Ýþ yeri giriþinde müþteriler tarafýndan kullanýlmak üzere alkol bazlý el antiseptiði veya yüzde 70 oranýnda alkol içeren kolonya bulundurulacak.
Ürünler cam veya tezgahlarýn arkasýnda korumaya alýnacak. Sebze ve meyve gibi ürünler daha önceden farklý miktarlarda paketlenip satýþa sunulacak.
Tek kullanýmlýk eldivenlerle müþterilere servis yapýlacak ve her müþteriden sonra eldivenler çýkarýlacak.
TEMÝZLÝK ÖNLEMLERÝ
Personel ile müþteri arasýnda direkt temas kurmalarýnýn önlenebilmesi ve damlacýk yoluyla bulaþýn engellenmesi amacýyla þeffaf bir bariyer yerleþtirilecek.
Müþterilerin ödemelerinde tercihen temassýz olmak üzere nakit olmayan ödeme
yapmalarý teþvik edilecek.
Gýda satýþ yerlerinde her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlik yapýlacak. Çalýþma tezgahlarý, ekipmanlarý ve aletleri düzenli olarak temizlenecek.
Temizlik yapan personelin maske ve eldiven kullanmasý saðlanacak. Ýþ yerleri, kapý ve pencereleri açýlarak sýk havalandýrýlacak.