Bakanlýktan, aþýrý sýcak havalarda hipertansiyon ve kalp-damar hastalarýnýn dikkat etmesi gerekenlere iliþkin bilgilendirmede bulunuldu. Buna göre aþýrý sýcaklar, gün içerisinde damarlarýn geniþlemesine ve sývý kaybýna yol açarak tansiyonun düþmesine, gece saatlerinde ise tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor.
Aþýrý terlemeyle birlikte vücutta su ve mineral kaybý yaþanýrken, kanýn akýþkanlýðý da azalabiliyor. Yüksek sýcaklýk, bacak ve kollardaki damarlarýn geniþlemesine, dolaþýmýn yavaþlamasýna ve kalp hýzýnda artýþa neden olduðu için kalp krizi, aritmi (düzensiz kalp atýþý) ve kalp yetmezliði riski artýyor.
Kalp ve damar hastalýklarýnýn tedavisinde kullanýlan ilaçlarýn etkileri sýcak havalarda deðiþebilirken, bu ilaçlar ýsý toleransýný ve vücudun kendi sýcaklýðýný düzenleme yeteneðini bozabiliyor.
Bu nedenle hastalarýn, hekimlerine danýþmadan ilaçlarýný kullanmayý býrakmamasý ve dozunu deðiþtirmemesi gerekiyor. Özellikle hipertansiyon hastalarýnýn idrar söktürücü ilaç dozlarýný hekimlerine yeniden danýþmasý önem taþýyor.
Sigara ve alkol, birçok hastalýkta olduðu gibi hipertansiyon, kalp-damar hastalarý açýsýndan da ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Sigara, damar duvarýnýn esnekliðini kaybetmesine neden olarak hipertansiyonda tedaviyi zorlaþtýrýyor, alkol ise ciddi tansiyon düþüklüðüne ve karaciðer yetmezliðine yol açabiliyor.
Hipertansiyon, kalp-damar hastalarýna, yeteri kadar su içmeleri, çay ve kahve gibi kafeinli ve þekerli içeceklerin tüketimini sýnýrlandýrmalarý öneriliyor.
Bunun yanýnda yeterli ve dengeli beslenilmesi, tavuk, balýk ve hindi gibi yaðsýz protein türleri, tam buðday veya tahýl ekmeði, meyve ve sebze gibi lif açýsýndan zengin besinlerinin tüketilmesi, þeker oraný yüksek ve iþlenmiþ gýdalardan uzak durulmasý ve tuz kullanýmýnýn günlük bir çay kaþýðýný geçmemesi tavsiye ediliyor.
Bakanlýðýn bilgilendirmesinde, aþýrý sýcak havalarda dikkat edilmesi önem taþýyan diðer uyarýlar ise þöyle:
"Mecbur kalmadýkça güneþ etkisinin en güçlü olduðu 10.00-16.00 saatleri arasýnda dýþarýya çýkmayýn. Dýþarýda bulunduðunuz zamanlarda ise serin ve gölge alanlarý tercih edin. Açýk renkli, rahat giysiler giyin ve güneþten koruyan uygun bir þapka takýn. Hava alabilen rahat ayakkabýlar kullanýn. Aþýrý nemli ortamlardan kaçýnýn.
Düzenli yürüyüþ veya egzersiz yapýn. Ancak yorucu fiziksel aktivitelerde bulunmayýn. Yürüyüþ öncesi ve sonrasý mutlaka sývý alýn, molalarda gölge ve serin yerlerde dinlenin. Egzersiz için sabah erken saatleri ve akþam saatlerini tercih edin. Yemekten hemen sonra egzersiz yapmayýn ve aðýr egzersizlerden kaçýnýn. Hekiminizden sizin için uygun olabilecek fiziksel aktiviteler konusunda bilgi alýn. Ilýk duþ alýn, yaz aylarýnda soðuk veya sýcak duþ almayýn. Tansiyonunuzda ani yükselme veya ani düþüþ, ani baþlangýçlý baþ aðrýsý yaþamanýz halinde mutlaka hekiminize baþvurun."