SAHA EXPO, yeni rekorlar hedefliyor: Dronlar vitrine çýkacak
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý himayesinde, bakanlýklar, sivil toplum kuruluþlarý, askeri ve kamu kurumlarýnýn katýlýmý ve desteðiyle 22-26 Ekim'de Ýstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleþtirilecek SAHA EXPO 2024 hazýrlýklarýna iliþkin ODTÜ Teknokent'te basýn toplantýsý düzenlendi.

Uça, toplantýda yaptýðý konuþmada, fuarýn bölgede ve dünyada sayýlý etkinliklerden biri haline geldiðini söyledi.

2018 YILINDAN BERÝ DÜZENLENÝYOR

2018 yýlýndan bu yana düzenlenen fuarýn bu yýl 4'üncüsünü gerçekleþtireceklerini belirten Uça, savunma sanayisinin yaþadýðý dinamizmle süratli bir þekilde büyüdüðünü ifade etti. Uça, savunma sanayisine artan ilgiyle birlikte SAHA Ýstanbul'un sadece Türkiye'nin deðil, Avrupa'nýn da en büyük kümelenmesi haline geldiðini bildirdi.

Türkiye'nin "çýðýr açan teknolojiler" alanýnda kendi bilgileriyle geliþmeye ve bu teknolojileri ülkelere satmaya baþladýðýna dikkati çeken Uça, þöyle konuþtu:

"Bugün geldiðimiz noktada, Türkiye 2023 yýlýnda gerçekleþen 5,5 milyar dolarlýk savunma sanayisi ihracatýyla bu alanda dünyada söz sahibi ülkelerden biri haline geldi. Bu yöndeki çalýþma iradesi hala devam ediyor. Türk savunma sanayisi yüksek teknolojili yeni ürünleri dünya pazarýna sunmaya devam ediyor."

"YENÝ REKORLAR KIRILACAK"

SAHA EXPO'nun bu ihtiyaca hizmet etmek amacýyla Türk savunma sanayisinin yeni çýkan teknolojilerini dünyayla buluþturmak için düzenlenen bir fuar olduðunu dile getiren Uça, alanlarýn büyümesiyle katýlýmcý firmalarýn ve resmi heyetlerinin sayýsýnýn da arttýðýný vurguladý.

Hedeflere de deðinen Uça, þu deðerlendirmede bulundu:

"Ekim ayýnda gerçekleþtireceðimiz fuar, savunma sanayisinde yeni rekorlarýn kýrýldýðý, yeni zirvelerin görüldüðü bir fuar olacak. Etkinliði, küresel ekosistemin tüm paydaþlarýnýn bir araya geldiði, son teknolojilerle ilgili paylaþýmda bulunduðu, uzay gibi Türkiye'nin yeni girdiði ve süratle ilerlediði, dünyanýn 5 kýtasýndan askeri heyetlerin davet edildiði bir buluþma olarak görüyoruz. Türkiye'nin yerli ve milli olarak ürettiði ve yurt dýþýna ihraç etmeye baþladýðý deniz platformlarýnýn da fuarda kendine yer bulmasýný istedik."

Fuarda, son dönemde özellikle Rusya-Ukrayna Savaþý'nda etkili olan ve "oyun deðiþtirici" teknolojilerden biri olan 'FPV dron'larla ilgili de bir yarýþma alaný olacaðýný dile getiren Uça, yerli ve yabancý dron meraklýlarýnýn bu alanda yarýþacaklarýný ifade etti.

1200'DEN FAZLA ÜYESÝ VAR

SAHA EXPO Genel Müdürü Murad Çakýr da 2015'te kurulan SAHA Ýstanbul'un bugün 1200'den fazla üye ve 28 üniversitenin bulunduðu bir kümelenme konumuna geldiðini söyledi.

Çakýr, "2018'de 5 bin metrekare alanda baþladýk, bu yýl toplamda 90 bin metrekareye ulaþtýk. Ziyaretçi sayýmýz ilk fuarda 13 bindi. Bu yýl halk gününün de 2 güne çýkmasýyla 150 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz." dedi.

Fuar alanýnda ipek yolu konsepti uygulandýðý bilgisini veren Çakýr, bu yolun fuarýn arka bölümlerine de ulaþarak her firmanýn ziyaretçi alabilmesini saðladýðýný ifade etti.

Çakýr, KOBÝ'lere fuarda daha fazla yer açabilmek ve KOBÝ sayýsýný artýrmak için de çalýþmalar yürüttüklerini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlýðýnýn yerli ve milli imkanlarla üretilmiþ 26 aracý fuarda sergilemek için tahsis ettiðini belirten Çakýr, pavilyonlara iliþkin de þunlarý kaydetti:

"Sektör pavilyonlarýmýz var. 2022'de uzay, test ve sertifikasyon, yazýlým pavilyonumuz vardý. Bu 3 pavilyonu bu sene büyüttük. Ek olarak siber güvenlik ve yapay zeka pavilyonu ekledik. Bunlar oldukça gündemde olan sektörler. Toplamda 5 pavilyonumuz var, bunlara özel tasarým yapýyoruz."

TÜRKÝYE'NÝN AMÝRAL ETKÝNLÝKLERÝNDEN BÝRÝ

Ayný zamanda SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu üyesi olan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlýgil de SAHA EXPO'nun uzay ve havacýlýk alanýnda Türkiye'nin amiral etkinliklerinden biri olduðunu söyledi.

Etkinliðin ana odak noktalarýndan birinin uzay olduðuna dikkati çeken Yozgatlýgil, "Türkiye'nin savunma alanýnda geldiði nokta, bütün dünyada örnek alýnan ve hayranlýk uyandýran bir alan. Türkiye birçok alanda kendine yeter, hatta ihracat yapar noktaya geldi." ifadelerini kullandý.

Bu yýl gerçekleþecek etkinlikte de yoðun uluslararasý katýlým beklediklerini kaydeden Yozgatlýgil, giriþimcilik noktasýnda da üst düzey ziyaretçilerin olacaðýný sözlerine ekledi.