Sahte argümanlarla Ýzmirlileri kandýrmaya kalktý! Soyer'in algý operasyonu ayyuka çýktý
ABONE OL

CHP'li Ýzmir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, 31 Mart 2019'da göreve baþladý. Ancak seçim dönemindeki tüm vaatlerini rafa kaldýrdý. Sýrf Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði'ne baðlý meslek odalarý istemiyor diye Yamanlar Köyü yakýnlarýnda 198 hektarlýk alanda kurulmasý öngörülen Entegre Katý Atýk Deðerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin yapýmýný askýya aldý. Bir önceki baþkan Aziz Kocaoðlu döneminde 7 yýllýk hukuk mücadelesi sonrasý önünde hiçbir engel kalmayan Entegre Katý Atýk Deðerlendirme ve Bertaraf Tesisi projesi böylece rafa kaldýrýldý.

ALGI YARATMAYA ÇALIÞTI

Sabah'ýn haberine göre; Soyer'in Menderes'te kurmayý planladýðý tesis de Tarým Ýl Müdürlüðü'nden olumsuz görüþ aldý. Ýzmir 4. Ýdare Mahkemesi, geçtiðimiz haziran ayýnda Harmandalý Çöplüðüne çöp dökümünün durdurulmasý yönünde karar verince kentte çöp krizi patladý. Yamanlar'ý kendi isteði ile rafa kaldýran Soyer, bu sefer topu hükümete atarak "Çöp bertaraf tesisi kurmak için hükümet bize yer tahsis etmiyor" yalanýna baþvurdu.

AK Parti Ýzmir Milletvekili Atilla Kaya, ÝBB Baþkaný Tunç Soyer'in çöp tesisleri açýklamasýnýn safsata olduðunu kaydederek, Karþýyaka Yamanlarda katý atýk bertaraf tesisi kurmak için Büyükþehir'in önünde hiçbir engel olmadýðýný söyledi. Kaya: "Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in çöp tesislerine iliþkin açýklamasýnýn gerçek dýþý" diye konuþtu.

SAHTE ARGÜMANLAR

"Safsata, hileli bir akýl yürütme yöntemidir" diyen Kaya: "Tunç Soyer gibi popülist siyasetçilerin, iþ bilmezliklerini gizlemek, mazeret üretmek için kullandýklarý, ilk bakýþta geçerli ve ikna edici gibi görülebilen fakat rasyonel bir bakýþ açýsýyla bakýldýðýnda kendilerini ele veren sahte argümanlardýr. CHP'li Tunç Soyer'in, "Ýzmir'in çöpü siyasete alet ediliyor. Merkezi hükümet, çöpün bertaraf edilebileceði bir tesis kurmamýz için yer tahsis etmiyor" safsatasýný gelin hep birlikte çürütelim" dedi.

OLUMLU GÖRÜÞ VERÝLDÝ

Kaya þu açýklamayý yaptý: "Þöyle bir geçmiþe dönelim. Dünyada, vahþi depolama yöntemiyle çöp ve atýk bertarafý gibi ilkel bir yöntemi kullanan tek Büyükþehir Belediyesi, CHP'li Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'dir. Dönemin Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu da týpký Soyer gibi "Harmandalý'yý taþýmak için hükümet bana yer göstermiyor" mazeretine sarýlmýþtý. Baþbakanýmýz Sayýn Binali Yýldýrým ve Bakanýmýz Sayýn Veysel Eroðlu ile yapýlan görüþmelerle, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn onayýyla Karþýyaka Yamanlar Daðý'ndaki 198 hektarlýk alan Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin katý atýk bertaraf tesisi yapmasý için tahsislerle birlikte uygun görülmüþtür. Tarým ve Orman, Çevre ve Þehircilik, DSÝ, TEÝAÞ baþta olmak üzere ilgili tüm bakanlýk ve kamu kurumlarýnca olumlu görüþ verilmiþtir" dedi.

SAFSATA VE GERÇEK DIÞI

"Sürece iliþkin davalar açýlmýþ, ancak açýlan davalar reddedilmiþ ve hukuki süreç kesinleþmiþtir" diyen AK Parti Ýzmir Milletvekili Atilla Kaya, sözlerini þöyle sürdürdü: "Böylece, ÇED sürecinin tamamlanmasýnýn ve projenin uygulama sürecine devam edilmesinin önünde 18 Þubat 2019 tarihi itibariyle hiçbir hukuki ve teknik engel kalmamýþtýr. Yerel seçimin hemen öncesinde Ýzmir Büyükþehir Belediyesi bir basýn açýklamasý yapmýþ, "Büyükþehir, katý atýk dönüþüm tesisi mücadelesini kazandý. Hukuk zaferi bizim" baþlýðýyla bir bülten bile yayýnlamýþtýr. Yani, hükümet yer göstermiþ ve tüm bakanlýklar olumlu görüþ vermiþtir. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin 23 Þubat 2019 tarihli bülteninde de sabit olduðu üzere, CHP'li Soyer'in "Merkezi hükümet bize yer göstermiyor, bulduðumuz yerlere de bakanlýklar ve kamu kuruluþlarý uygun görüþ vermiyor" açýklamasý safsata ve gerçek dýþýdýr. CHP'li Büyükþehir Belediye Baþkaný'ný CHP'li Büyükþehir Belediyesi yalanlamýþtýr. Harmandalý'daki heyelan riski ve stabilite sorunlarýna iliþkin tespit ve teknik deðerlendirme raporlarý sonrasý, taþýnma tartýþmalarý yeniden baþlamýþ ve bu sefer tesis için CHP tarafýndan hukuki ve teknik engel bulunmayan Karþýyaka Yamanlar Daðý yerine baþka bir adres gösterilmiþtir" diye konuþtu.

SOYER SÖZLEÞME ÝMZALADI

"Her ne hikmetse, Harmandalý'ya kuþ uçumu 4,5 kilometre mesafede olan Karþýyaka Yamanlar Daðý'ndaki 198 hektar alanda hemen imalata baþlanýp tesis taþýnabilecekken, rota Harmandalý'ya 80 kilometre uzaktaki Menderes'e çevrilmiþtir." Diyen Kaya: "Ýzmir'imizin su kaynaðý olan Tahtalý Barajý Menderes'tedir.

Bugün Menderes'te, Tahtalý Barajý Havzasý Koruma Yönetmeliði çerçevesinde, köylülerimizin iki hayvanýný barýndýrabilecekleri bir damý dahi yapmalarýna içme suyumuza zarar verebilecekleri sebebiyle izin verilmemektedir. Menderes, Türkiye'nin organik tarým merkezlerinin en önemlilerinden birisidir. Ayrýca, Harmandalý'ya 80 km mesafedeki Menderes'e her gün 80 km gidiþ-80 km geliþ olmak üzere toplam 160 km yüzlerce kamyonla çöp sevk etmek, maliyet olarak ciddi bir yakýt sarfiyatýna sebebiyet verebileceði gibi karbon salýnýmý açýsýndan da çevreye büyük zarar verecektir.

Menderes'e bu tesisi taþýmak, doðayý katletmek, tarýmý mahvetmek, suyumuzu kirletmek, turizmi baltalamak demektir. Kimse, aklýn ve bilimin kabul etmediði bir uygulamayý Ýzmir'e ve Ýzmirlilere dayatamaz. Akýl ve bilim de zaten bu projeye onay vermemiþtir. Gerçek þu ki, Büyükþehir Belediyesi'nin Harmandalý'yý taþýmak gibi bir niyeti yok! Buradan açýklýyorum. CHP'li Soyer, göreve gelir gelmez 1 Ocak 2020 tarihinden baþlamak üzere, özel bir firmayla Harmandalý'daki çöpten elektrik üretmek üzere sözleþme imzalamýþtýr. Bu sözleþmenin bitiþ tarihi, 31 Aralýk 2029'dur. Yani, CHP'li Soyer Harmandalý'yý 2029'a kadar kapatmayacaðýný bu özel firmaya taahhüt etmiþtir" dedi.

ÝZMÝRLÝLERÝ KANDIRMAYIN

"Eðer vahþi depolamadan vazgeçerek modern katý atýk bertarafý yapma niyetiniz varsa, size tahsis edilen, her þeyi hazýr, hukuki ve teknik engeli bulunmayan, Karþýyaka Yamanlar Daðý'ndaki 198 hektarlýk alanda tesisin imalatýna hemen baþlayýn" diyen Kaya, sözlerine þöyle devam etti:

Kýymetli Ýzmirliler, CHP, sizin iradenizi çantada keklik görüyor. Sizin, kayýtsýz þartsýz onlarýn her beyanýna inanacaðýnýzý düþünerek, safsata üzerine safsata üretiyor. Cumhuriyet tarihinin en baþarýsýz Büyükþehir Belediye Baþkaný olan Soyer, aðlamaktan ve sýzlamaktan baþka bir iþ yapmayarak, safsatalarla dört buçuk yýlý doldurdu. Yerel seçime az bir süre kaldý. CHP'li Soyer de safsatalarýna hýz verdi. Ama Ýzmir bunu yutmaz! Sevgili Ýzmirliler, Ýzmir, çeyrek asýrdýr CHP'li yerel yönetimlerin yaþattýðý eziyeti çekiyor. Ýzmir, CHP'nin aklýmýzla alay eden bu anlayýþýný, bu kötü yönetimini hak etmiyor.