Sakarya'da DEAÞ'lý 26 sanýk hakkýndaki mütalaa açýklandý
ABONE OL

Sakarya 2. Aðýr Ceza Mahkemesindeki duruþmaya, tutuklu ve bazý tutuksuz sanýklar ile taraf avukatlarý katýldý.

Duruþmanýn üçüncü gününde esas hakkýndaki mütalaasýný açýklayan cumhuriyet savcýsý, 25 sanýðýn "silahlý terör örgütü üyeliði" suçundan 7 yýl 6 aydan 15'er yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasýný, 1 sanýðýn beraatini talep etti.

"Ateþli Silahlar ve Býçaklar ile Diðer Aletler Hakkýnda Kanuna muhalefet" suçundan ise bir sanýðýn 6 aydan 1 yýla, bir sanýðýn da 1 yýldan 3 yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasý talebinde bulunan cumhuriyet savcýsý, tutuklu sanýklarýn bu hallerinin devamýný istedi.

Tutuklu 11 sanýðýn adli kontrol þartýyla tahliyesine karar veren heyet, sanýk ve avukatlarýnýn esas hakkýndaki savunmalarýný hazýrlamalarý için duruþmayý erteledi.

ÝDDÝANAME

Sakarya Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan ve 2. Aðýr Ceza Mahkemesince kabul edilen 242 sayfalýk iddianamede, terör örgütü DEAÞ'ýn silahlý eylem ve faaliyet yürütmekte zorlandýðý ülkelerde dernek, kitapevleri, mescit ve çayevleri üzerinden örgüte organik baðý bulunan hücre yapýlanmalarýna temin ettiði elemanlarýn ideolojik ve silahlý eðitimi için gerekli finansmaný saðlayabildiði, propaganda faaliyetlerini sürdürebildiði anlatýlýyor.

Ýddianamede, DEAÞ'ýn sözde Marmara Bölgesi sorumlusu B.Ö'nün Sakarya'ya sanýklardan E.K'yi sözde "vali" olarak görevlendirdiði yönünde istihbari bilgilerin bulunduðu belirtilerek, E.K'ye ait Adapazarý ilçesindeki yasa dýþý mescide gelen, burayla ilgilenen ve sorumluluk üstlenen þahýslarýn tespiti amacýyla iletiþimin denetlenmesi ve fiziki takip çalýþmalarýna baþlanýldýðý kaydediliyor.

Sanýklarýn haftanýn bir günü az sayýda kiþiyle örgütsel toplantý gerçekleþtirdiði ifade edilen iddianamede, yapýlan aramalarda örgütsel dokümanlar ve toplama kararý bulunan kitap ele geçirildiði belirtiliyor.

Ýddianamede, sanýklardan Y.B'nin ikametinde yapýlan aramada sýrt çantasý içerisinde DEAÞ mensuplarýnca kullanýlan kýyafet, býçak ve benzeri yaþam malzemeleri ile sanýðýn el yazýsýyla yazýlmýþ vasiyetnamenin ele geçirildiði aktarýlýyor.

Ýddianamede, 26 sanýðýn "silahlý terör örgütü üyeliði" suçundan 7 yýl 6 aydan 15'er yýla, "Ateþli Silahlar ve Býçaklar ile Diðer Aletler Hakkýnda Kanuna muhalefet" suçundan ise bir sanýðýn 6 aydan 1 yýla, bir sanýðýn da 1 yýldan 3 yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasý talep ediliyor.