Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr: Milli Teknoloji Hamlesi'nin öznesi Türk gençliðidir, TEKNOFEST kuþaðýdýr
ABONE OL

Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Ankara Üniversitesi Týp Fakültesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonu'nda düzenlenen "Alper Gezeravcý Astronomi ve Uzay Bilimleri Yerleþkesi Açýlýþ Töreni" ve "Gençlik Buluþmasý" programýnda yaptýðý konuþmada, Ankara Üniversitesinde 70 yýl önce uzay bilimleri alanýndaki çalýþmalarýn temellerinin atýldýðýný söyledi.

Türk gençlerinin alanlarýnda en iyi iþleri adým adým gerçekleþtirdiklerini belirten Kacýr, "Milli Teknoloji Hamlesi'nin öznesi, sahibi Türk gençliðidir, TEKNOFEST kuþaðýdýr. Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde hangi programlarý, projeleri gerçekleþtiriyorsak iþin merkezinde Türk gençliðini görüyoruz. Türk gençliði kendini ispat etti. Türkiye bugün savunma sanayinde, havacýlýkta elde ettiði baþarýlarý genç insan kaynaðýna borçlu. Gençlerin kurduðu teknoloji takýmlarý ve giriþimleri, Türkiye'yi savunma sanayinde, havacýlýkta tam baðýmsýzlýk yolunda güçlendirdi, küresel ligde en üst seviyeye çýkarmayý baþardý." ifadesini kullandý.

Kacýr, Türkiye'nin baþka ülkelerle karþýlaþtýrýldýðýnda en önemli avantajýnýn genç nüfusu olduðuna iþaret ederek, dünyayý genç insanlarýn geliþtirdiði teknolojilerin dönüþtürdüðünü dile getirdi.

Türkiye'nin teknoloji takýmlarýnýn yaþ ortalamasýnýn 27-28 olduðunu belirten Kacýr, "Türkiye için bu muazzam bir güç kaynaðý. Bu anlayýþla gençlerimizin önünü açmayý, onlarýn önündeki engelleri kaldýrmayý en önemli hedefimiz olarak görüyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, Cumhuriyet'in 100. yýlýnda 3 TEKNOFEST düzenlediklerini anýmsatarak, Türkiye'nin 3 büyük þehrindeki bu festivale 4,5 milyon ziyaretçinin katýldýðýna dikkati çekti.

Cumhuriyet'in ilk yýllarýndan itibaren Türkiye'nin havacýlýk alanýnda yaptýðý çalýþmalara deðinen Kacýr, þöyle devam etti:

"Sanayileþme tarihimiz kesintiye, akamete uðratýlmýþ hikayelere dönüþmüþ. Nihayetinde 2000'li yýllarda bir saðlam irade 'Türkiye'nin neye ihtiyacý varsa onu yerli ve milli olarak geliþtireceðiz, üreteceðiz. Kendi öz evlatlarýmýzýn alýn ve akýl terine güveneceðiz, onlarýn önündeki engelleri kaldýracaðýz' dediði andan itibaren bakýn sizler gibi gencecik insanlar Türkiye'de ne iþler yaptýlar. Bayraktar'larla, ANKA'larla, AKINCI'larla, AKSUNGUR'larla, HÜRKUÞ'larla, HÜRJET'lerle, KAAN'larla Türk'ün imzasýný gökyüzüne attýlar. Yeter ki onlarýn önündeki engelleri kaldýralým, devletin güçlü iradesi onlarýn yanýnda olsun. Türk gençliðinin daha yapacak çok iþi var."

- "KÜRESEL UZAY EKONOMÝSÝ 600 MÝLYAR DOLAR"

Kacýr, uzayýn kendileri ve dünya için kýymetli bir alan olduðunu, uzay alanýndaki araþtýrmalarýn 60 yýldan uzun süredir yeryüzündeki pek çok teknolojik geliþmenin tetikleyicisi olduðunu söyledi.

Uzay ekonomisinin yýldan yýla büyüdüðüne iþaret eden Kacýr, "Bugün küresel uzay ekonomisi 600 milyar dolar. Ýnsanoðlu, yýlda 600 milyar dolarý uzay alanýndaki yatýrýmlara harcýyor, bu daha da artacak. Ayný zamanda çok stratejik bir alan. Bu alanlardaki teknolojik geliþmeler, Türkiye'ye muazzam bir stratejik kazaným da getiriyor." dedi.

Bakan Kacýr, Türkiye'de uzun zamandýr uzay alanýnda bir çaba olduðunu dile getirdi. Türksat 6A projesini tamamladýklarýný belirten Kacýr, Türkiye'nin, ilk milli haberleþme uydusunu 8 Temmuz haftasýnda uzaya göndereceðini ve dünyada bunu baþarabilen 11 ülkeden biri olacaðýný ifade etti.

Milli hibrit roket motorunu uzayda ateþleyeceklerini söyleyen Kacýr, Türkiye'nin, bu alanda çalýþan dünyada en ileri 4 ülkeden biri olduðunu dile getirdi.

Kacýr, Türkiye'nin tüm bu hamlelerle uzay ekonomisinden pay almaya baþlayacaðýna iþaret ederek, uzay yolcuðunun Türkiye'yi teknolojinin en ileri alanlarýnda dünya sahnesine çýkaracaðýný söyledi.

Türkiye'nin uzay alanýnda yeni programlar baþlatacaðýný belirten Kacýr, yýllar içinde yeni astronotlarýn da gönderilebileceðini ifade etti.

Kacýr, önceliklerinin uzay alanýnda teknoloji geliþtirme kabiliyetini daha da artýrmak olduðunu vurgulayarak, "Uluslararasý Uzay Ýstasyonunun yenileme projelerine dahil olacaðýz. Kendi uydularýmýzý, roketlerimizle uzaya fýrlatabilen bir ülke haline geleceðiz. Bir uluslararasý uzay limaný kuracaðýz. Böylelikle uzaya baðýmsýz eriþim konusunda önemli bir altyapý kazanmýþ olacaðýz. Türkiye'nin Milli Uzay Programý'ndaki hedeflerinin tümünü Türk gençleriyle gerçekleþtireceðiz. Türkiye 10 yýl içinde savunma sanayinde, havacýlýkta neyi, nasýl baþarmýþsa benzer bir baþarý hikayesini uzay alanýnda ortaya koymuþ olacak. Bu, Türkiye Yüzyýlý için milletimize borcumuzdur. Uzay alanýnda güçlü olmayan, uzayda söz sahibi olmayan ülkenin bugünün dünyasýnda güçlü olmasý mümkün deðildir. Bu projelerin her birini baþarýyla gerçekleþtireceðiz." diye konuþtu.

Yürütülen bu çalýþmalarý toplumla paylaþmaya, gençleri, çocuklarý, TEKNOFEST kuþaðýný, bu projelerde yol arkadaþý yapmaya gayret göstereceklerini belirten Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Biz bu buluþmalarý geçen haftalarda yaptýk, medyada eleþtiriler olmuþ 'Türkiye'de yerel seçimler var, siz astronotla seçim çalýþmasý yapýyorsunuz' diye. O zaman da söyledim, þimdi de söyleyeyim, biz TEKNOFEST'leri de bu iþleri de milli meseleler olarak görüyoruz. Seçimden önce de sonra da her daim bu iþleri yapmaya devam ediyoruz. Bizim için aslolan Türk gençliðiyle yol arkadaþlýðý yapmaktýr. Biz bu misyonun baþýnda Türk gençliðine söz verdik. Türkiye'nin ilk astronotu döndükten sonra bütün bu hikayesini doðrudan Türk gençliðiyle paylaþacak dedik. Türkiye'de 208 üniversitenin tamamýnda bu buluþmalar yapýlacak. Ben katýlabildiklerime katýlýrým ama Alper Gezeravcý bütün üniversitelerimize gidecek ve gençlerimizle buluþacak. Bu çalýþmalarý ve bundan sonrasýný nasýl yapacaðýmýzý gençlerle konuþacak. Bu misyonlarýn bütün dünyada asýl amacý budur. Bizler her daim gençlerimizin, araþtýrmacýlarýmýzýn yanýnda olacaðýz."

- "DEVLETÝMÝZ VE MÝLLETÝMÝZÝN SUNDUÐU ÝMKANLARI MÝLLETÝN ÜSTÜN YARARI ÝÇÝN KULLANMAYI ÝLKE EDÝNDÝK"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn uzaya çýkmasýnýn ülke için gurur kaynaðý olduðunu dile getirerek, Gezeravcý'nýn Uluslararasý Uzay Ýstasyonunda yaptýðý bilimsel deneylerden birinin de Ankara Üniversitesine ait olduðunu söyledi.

Ankara'da astronominin bulunduðu tek bölümün Ankara Üniversitesinde olduðuna iþaret eden Ünüvar, "Ankara Üniversitesinin bu projenin bir parçasý olmasý tesadüf deðil. Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi süper yeni akýllý sistemlerin konuþulduðu bir çaðdayýz. Üniversite olarak bize de önemli görevler düþüyor. Bu görevleri yerine getirmek için çalýþýyoruz. Üniversite olarak devletimiz ve milletimizin bize sunduðu imkanlarý milletin üstün yararý için kullanmayý temel ilke edinmiþ durumdayýz. Bu baðlamda sorumluluklarýmýzýn ve avantajlarýmýzýn farkýndayýz. Genç ve üretken bir nüfusa sahibiz, bu nüfusu teknolojiyle buluþturduðumuz zaman Türkiye'nin hedeflerine kýsa zamanda ulaþacaðýna inanýyoruz. dedi.

Öðrencilerle söyleþi yapan Gezeravcý da gençlerle hatýra fotoðrafý çektirdi.

Konuþmalarýn ardýndan Ankara Üniversitesi Alper Gezeravcý Astronomi ve Uzay Bilimleri Yerleþkesi'nin açýlýþý yapýldý.