Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr'dan 'hibrit roket motoru' açýklamasý
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Samsun Üniversitesi Ballýca Kampüsü'nde düzenlenen "Gençlik Buluþmasý"nda yaptýðý konuþmada, Samsun'da Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcý'yý gençlerle buluþturmaktan mutluluk duyduðunu söyledi.

Bütün projeleri genç insanlarýn sayesinde hayata geçirdiklerine iþaret eden Kacýr, "Önce BÝLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretim faaliyetlerine girdik. Sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik. Sonra GÖKTÜRK görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik. Nihayetinde 600 kilometrede metre altý çözünürlükle görüntü almamýzý saðlayan milli görüntüleme uydumuz ÝMECE'yi Cumhuriyet'imizin 100. yýlýnda 2023'te uzaya gönderdik. Bu, Türkiye için muazzam bir kabiliyet ama durmuyoruz. Önümüzde yeni hedefler var. Ýnþallah 8 Temmuz 2024 haftasý Türkiye, geliþtirdiði ilk milli haberleþme uygusu TÜRKSAT 6A'yý uzaya gönderecek ve böylelikle dünyada bunu baþarabilen 11 ülkeden biri olacaðýz." ifadelerini kullandý.

Hedefleri arasýndaki Ay Projesi'nin de gerçekleþtirileceðini aktaran Kacýr, þöyle devam etti:

"Hibrit roket motoru teknolojisinde þu anda dünyada en ileri düzeyde çalýþmalar yapan 4 ülkeden biri olan Türkiye, inþallah Ay Projesi sayesinde kendi geliþtirdiði hibrit roket motorunu uzayda ateþlemeyi baþaracak ve böylelikle bu teknolojiye uzayda tecrübe kazandýrmýþ, tarihçe kazandýrmýþ dünyadaki ilk ülke olacaðýz. Yýllýk 600 milyar dolara yakýn uzay ekonomisinin büyüklüðü var ve bu büyümeye devam edecek. Önümüzdeki yýllarda 1 trilyon dolara çýkmasý öngörülüyor. Teknolojide yaþanan paradigma deðiþimleri uzaya eriþimi çok daha mümkün hale getirir. 10 yýl evvel yýlda 100 uydu uzaya gönderilebilirken, þimdi yýlda 2 bin uydu uzaya gönderilebiliyor. Biz hibrit roket motoru teknolojisinde baþarýlý olabilirsek, hedefimiz uydularýn yörüngeler arasý transferlerini yapacak uzay araçlarýný Türkiye olarak geliþtirmek, üretmek ve küresel uzay ekonomisinden pay almayý baþarmak."

Bakan Kacýr, dünyayý yenilikçi teknolojilerin deðiþtirdiðini ve dönüþtürdüðünü vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Bütün dünyada yenilikçi teknolojilere, sizler gibi genç insanlarýn kurduðu giriþimler, teknoloji takýmlarý imza atýyor. Ýþte bu anlayýþla sürdürdüðümüz her iþle, gerçekleþtirdiðimiz her projede iþin sahibinin Türk gençliði, TEKNOFEST kuþaðý olduðu bilinciyle hareket ediyoruz. Türk gençliði, TEKNOFEST kuþaðý aslýnda kendini ispat etti. Savunma sanayisinde, havacýlýkta, dünyaya parmak ýsýrtan baþarý hikayelerinin sahibi Türk gençliði oldu. Sizler gibi gencecik insanlarýn kurduðu ekipler, yaþ ortalamasý 26-27 olan teknoloji þirketlerimizin, savunma sanayi kurumlarýmýzýn ekipleri dünyanýn gýpta ile izlediði baþarý hikayelerini imza atýyorlar þimdi."

Konuþmalarýn ardýndan öðrencilerle havacýlýk ve uzay konularýnda söyleþi yapan Gezeravcý, sorularýný yanýtladýðý gençlerle hatýra fotoðrafý çektirdi.

Programa Samsun Valisi Orhan Tavlý, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Samsun Milletvekili Çiðdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kýrcalý, Samsun Büyükþehir Belediye Baþkaný Mustafa Demir, Ondokuz Mayýs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydýn, Samsun Cumhuriyet Baþsavcýsý Mehmet Sabri Kýlýç, AK Parti Ýl Baþkaný Mehmet Köse, MHP Ýl Baþkaný Burhan Mucur, AK Parti Samsun Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Halit Doðan ile akademisyen ve öðrenciler katýldý.

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • samsun
  • Hibrit roket motoru