Santa Maria Kilisesi'ndeki saldýrýya iliþkin 43 sanýk hakkýnda hazýrlanan iddianame kabul edildi
ABONE OL

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Terör ve Örgütlü Suçlar Soruþturma Bürosu tarafýndan 31'i tutuklu 43 sanýk hakkýnda yürütülen soruþturma tamamlandý.

Soruþturma kapsamýnda daha önce hazýrlanan iddianame, eksikler olduðu nedeniyle Ýstanbul 26. Aðýr Ceza Mahkemesi tarafýndan reddedilmiþti. Eksiklerin giderilmesiyle tekrar hazýrlanan iddianame Ýstanbul 26. Aðýr Ceza Mahkemesi tarafýndan kabul edildi.

Sanýklarýn önümüzdeki aylarda hakim karþýsýna çýkmasý bekleniyor.

Saldýrýda hayatýný kaybeden Tuncer Cihan'ýn "maktul" sýfatýyla bulunduðu iddianamede, Santa Maria Kilisesi rahibi Anton Bulai'nin de aralarýnda bulunduðu 11 kiþi "müþteki" olarak yer aldý.

Ýddianamede, saldýrýyý gerçekleþtiren tutuklu þüpheliler David Tanduev ile Amirjon Kholiqov, bu þüphelilerle baðlantýlý olduklarý tespit edilen Edelkhan Inazhaev ve eþi Zharaidat Esmurzieva'nýn "cebir ve þiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasýnýn öngördüðü düzeni ortadan kaldýrmaya teþebbüs", DEAÞ kapsamýnda "silahlý terör örgütüne üye olmak", "tasarlayarak kasten öldürme", 11 kiþiye karþý "tasarlayarak kasten öldürmeye teþebbüs" ve "ateþli silah ve mermi bulundurmak" suçlarýndan toplam ikiþer kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet ile 218 yýl 7'þer aydan 349 yýl 6'þar aya kadar hapisle cezalandýrýlmalarý istendi.

20 þüphelinin de benzer suçlardan ikiþer kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet ile 217 yýl birer aydan 345 yýla kadar hapis cezasýna çarptýrýlmasý öngörülürken, þüpheli Inazhaev'in ayrýca "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 yýldan 7 yýl 6 aya kadar hapsi talep edildi.

Þüphelilerden 18'inin ise sadece DEAÞ kapsamýnda "silahlý terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yýl 6'þar aydan 15'er yýla kadar hapisleri istendi.

Ýddianamede, Santa Maria Kilisesi'ne saldýrý eylemini gerçekleþtirmek üzere toplantý yapan grup içerisinde yer aldýðý iddia edilen sanýk Viskhan Soltamatov'un "anayasal düzeni ortadan kaldýrmaya teþebbüs", "silahlý terör örgütüne üye olmak", "tasarlayarak kasten öldürme" ve "tasarlayarak kasten öldürmeye teþebbüs" suçlarýndan 1 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet, 1 kez müebbet ve 349 yýl 6 ay hapsi istendi.

  • santa maria kilisesi
  • sarýyer
  • kilise saldýrýsý