Savunma sanayi ve ekonomiye iliþkin düzenlemeler içeren teklif TBMM'de
ABONE OL

Teklifle Vergi Usul Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre, düzenleme kapsamýndaki muhasebe standartlarý uyarýnca "yapýlmakta olan yatýrýmlar" hesabýnda takip edilen tutarlarýn enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasý sonucunda oluþan ve bu hesabýn alt hesabýnda izlenen düzeltme farklarý, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabýnda gösterilecek ve dönem kazancýnýn tespitinde dikkate alýnmayacak.

Özel fon hesabýnda bulunan bu tutarlar, yatýrýmýn tamamlanarak ilgili iktisadi kýymetin aktifleþtirilmesi gereken dönemle bu dönemi takip eden 4 hesap dönemi içerisinde eþit taksitler halinde dönem kazancýnýn tespitinde dikkate alýnacak. Bu düzenleme uyarýnca özel fon hesabýnda izlenen ve dönem kazancýnýn tespitinde dikkate alýnmayan tutarlar, her yýl bir önceki yýla iliþkin olarak Kanun uyarýnca belirlenen yeniden deðerleme oranýnda artýrýlacak. Bu hesaplarda izlenen tutarlara ayrýca enflasyon düzeltmesi uygulanmayacak.

Yatýrým döneminde veya iktisadi kýymetin aktifleþtirilmesinden sonra iþin býrakýlmasý veya özel fon hesabýnda izlenen söz konusu tutarlarýn bir kýsmýnýn veya tamamýnýn baþka bir hesaba nakledilmesi ya da iþletmeden çekilmesi hallerinde, bu düzenleme uyarýnca dönem kazancýnda dikkate alýnmayan tutarlar; iþin býrakýldýðý veya özel fon hesabýnýn kýsmen veya tamamen bu bent hükümlerine aykýrý þekilde kullanýldýðý dönemin kurum kazancýnýn tespitinde dikkate alýnacak.

Düzenlemeyle ayrýca halihazýrda geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapýlan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farkýnýn vergiye tabi kazancýn tespitinde dikkate alýnmayacaðý mükellef grubuna; tasfiye ve iflas hallerindeki þirketler ile Kamu Ýktisadi Teþebbüsleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname kapsamýndaki iktisadi devlet teþekkülleri ve kamu iktisadi kuruluþlarý da dahil ediliyor. Kapsama dahil edilen mükelleflerin hangi dönemden itibaren enflasyon düzeltmesinden kaynaklý kar/zarar farklarýný vergiye tabi dönem kazancýnýn tespitinde dikkate almayacaklarý, hangi durumlarda ise söz konusu düzeltme farklarýnýn vergi matrahýnýn tespitinde dikkate alýnacaðýna yönelik hüküm altýna alýnýyor.

Bu hükümler, 1 Ocak 2024 tarihinden özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yýlýnda baþlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere düzenlemenin yayýmý tarihinde yürürlüðe girecek.

Motorlu Taþýtlar Vergisi Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altýnda olan motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altýnda olan motosikletler, motorlu taþýtlar vergisi kapsamýna alýnarak tarifesi belirleniyor. Bu hüküm, düzenlemenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa kayýt ve tescil edilecek taþýtlara uygulanmak üzere yayýmý tarihinde geçerli olacak.

- SSDF ÝÇÝN KATILMA PAYI

Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarýnýn artýrýlmasý amacýyla Savunma Sanayii ile Ýlgili Bazý Düzenlemeler Hakkýnda Kanun'da deðiþikliðe gidiliyor.

Buna göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarýna verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylýk prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleþtirilerek verilmesiyle oluþturulan beyannamelerden alýnan damga vergisi tutarý kadar, yýllýk gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarýnýn yarýsý kadar katký payý alýnacak.

Öte yandan ayný amaçla tapu ve kadastro iþlemlerinden taþýnmaz satýþlarýnda alýcý ve satýcýdan ayrý ayrý 750 lira, diðer iþlemlerde adýna iþlem yapýlandan 375 lira olarak katýlma payý alýnacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarýnýn hamilleri her bir kart baþýna yýllýk 750 lira katýlma payý ödeyecek.

Noterlerde ise taþýnmaz satýþlarýnýn noterler tarafýndan yapýlmasý halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapýlacak olan araçlarýn tescil iþlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiþ araçlarýn her çeþit satýþ ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alýnan diðer iþlemlerde iþlem baþýna 75 lira katýlma payý alýnacak.

Tahsil edilen paylarýn tamamýnýn SSDF'ye aktarýlmasý amacýyla düzenlemede yer alan hükümlerin yaný sýra noterlerde yapýlan iþlemlerden alýnacak katýlma paylarýndan noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecek.

Söz konusu tutarlar, her yýl bir önceki yýla iliþkin olarak yeniden deðerleme oranýnda takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere artýrýlarak uygulanacak.

- TAHAKKUK VE TAHSÝL

Teklifle söz konusu gelirlerin tahakkuk ve tahsiline iliþkin hükümler, tahsilatý yapan kurumlarýn sorumluluklarý, tahsil edilen tutarlarýn Fon'a aktarýlma zamanlarýna iliþkin düzenlemeler de hüküm altýna alýnýyor.

Buna göre, beyannamelerden alýnan katýlma payý, beyannamelerden alýnan damga vergisi ile birlikte tahakkuk ettirilecek ve tahsilatý takip eden ay sonuna kadar Fon hesabýna aktarýlacak.

Tapu ve kadastro iþlemlerinden alýnan tutarlar iþlemden önce vergi dairesine ödenecek. Söz konusu pay ödenmeden iþlem yapýlmayacak. Pay ödenmeden iþlem yapýlmasý durumunda iþlemi yapan memurlar, payý ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacak.

Kredi kartlarýna yönelik katýlma payý, kartý çýkaran kuruluþlar tarafýndan her yýlýn ocak ayýnýn 5'inci günü itibarýyla kart hamilinin hesabýna yansýtýlacak, ilgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek, kart hamilinden tahsil edilen tutar tahsilatý izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesiyle beyan edilecek ve bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek. Yýl içinde alýnan veya limiti anýlan bent kapsamýna giren kartlara ait katýlma payý, kartýn kullanýma açýldýðý veya limit artýþýnýn yapýldýðý ayýn hesabýna yansýtýlacak, bu bent kapsamýnda ödenecek.

Noterlerde yapýlan iþlemlerden alýnan katýlma paylarý satýþ, devir, tescil iþlemleri esnasýnda, diðer iþlemlerde noterlik ücreti ile birlikte noterler tarafýndan tahsil edilecek ve Noterlik Kanunu'nun ilgili maddesi uyarýnca beyan edilerek ödenecek. Söz konusu pay ödenmeden iþlem yapýlmayacak. Pay ödenmeden iþlem yapýlmasý durumunda iþlemi yapan noterler, payý ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacak.

Katýlma payý ödemekle yükümlü olanlar tarafýndan ödenmesi gereken Fon'a ait meblað hakkýnda Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun hükümleri uygulanacak.

Katýlma payýna iliþkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüðe girecek.

- SAMSUN'DA YENÝ OSB KURULABÝLMESÝ ÝÇÝN DÜZENLEME

Kýyý Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle Samsun'da sýnýr ve koordinatlarý belirlenen alanda, yer seçim kararýna uygun olarak imar planý kararýyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulabilmesine imkan saðlanýyor.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre, insansýz hava taþýtlarý (dron), matrahý 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile yalnýzca eðlence amacýyla tasarlanmýþ motorlu uçan oyuncaklar (dron) için yüzde 20 ÖTV uygulanacak.