Þehit mezarý üzerine villa skandalý sonrasý  bakanlýk harekete geçti
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Büyükçekmece'deki 144 villalýk inþaatta Osmanlý askerlerine ait kemiklerin çýkmasýna raðmen inþaatýn devam etmesine göz yuman CHP'li Büyükçekmece Belediyesi ile ilgili harekete geçti.

CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'nin temelsiz 144 villadan oluþan 8.5 milyar liralýk ölüm sitesinin bulunduðu bölgede 2 yýl önce 4 cesede ait kemik bulunduðu, Ýstanbul 1 Numaralý Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu Müdürlüðü'nce inþaatýn durdurma kararý verildiði ortaya çýktý.

Ýnþaatý durdurma kararý verildiðine iliþkin yapýlan 2022 yýlý kasým ayýnda yapýlan toplantýya Büyükçekmece Belediye temsilcisinin de katýldýðý ancak tüm uyarýlara raðmen inþaata devam edilmesine göz yumulduðu ortaya çýkmýþtý.

Söz konusu bu kararda, geçtiðimiz günlerde rüþvet operasyonunda tutuklanan CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'ni temsilen Ýmar ve Þehircilik Müdürü Abdürrehim Çakýr da imza atmýþtý.

Büyükçekmece Belediye Baþkaný Hasan Akgün

ÝSTANBUL ARKEOLOJÝ MÜDÜRLÜÐÜ ÇALIÞMA YAPTI

Ýstanbul Arkeoloji Müdürlüðü ekipleri tarafýndan bölgede yapýlan detaylý inceleme sonucunda inþaat alanýnýn, Balkan Savaþlarýnýn yaþandýðý Çatalca Savunma hattý etki alanýnda olduðu ortayaçýktý.

Ayrýca bu alanýn kuzeyindeki Çatalca'nýn Yazlýk Köyü sýnýrýnda yer alan Alaiye Þehitliði olarak adlandýrýlan yerde yapýlan kazýlarda da benzer nitelikte bulgular elde edildiði vurgulandý.

"ÞEHÝTLÝK OLABÝLÝR DURDURUN"U GÖRMEZDEN GELDÝLER

Kemiklerin, Osmanlý Ordusu'na ait askerlerden olma ihtimalinin yüksek olduðu ihtimali üzerinde durulduðu, bu nedenle sikkelerle beraber bulunan diðer objelerin askeri bulgu niteliði taþma ihtimalinin aðýr bastýðý kaydedildi.

Bu nedenle objelerin toplu bir þekilde müzede muhafaza altýna alýnmasý gerektiði kaydedildi.

Kararda, herhangi bir insana ait kemik, obje veya taþýnmaz kültür varlýðýna rastlanýlmasý durumunda kanalizasyon çalýþmalarýnýn durdurulmasý gerektiðine dikkat çekildi.

Ancak Büyükçekmece Belediyesi bu karara kulak týkayarak þehit Osmanlý askerlerinin kemiklerinin üstüne yapýlan inþaata göz yumdu.

BAKANLIK SUÇ DUYURUSUNA HAZIRLANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlýðý skandal üzerine harekete geçti.

Bakanlýk, Ýstanbul 1 Numaralý Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu Müdürlüðü'nden villa inþaatýnda çýkan kemiklerle ilgili ve inþaatýn durdurulmasý yönünde alýnan kurul kararýnýn bir örneðinin kendilerine gönderilmelerini istedi.

Sabah'ýn haberine göre, Bakanlýðýn, bölgenin Çatalca Savunma hattý ve þehitlik olabileceði deðerlendirmesine kulak týkayan ve þehitlerin kemikleri üzerine yapýlan inþaatýn devam etmesine göz yuman CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'yle ilgili savcýlýða suç duyurusunda bulunacaðý öðrenildi.