'Semra Özal sanık olarak yargılansın' talebi
ABONE OL
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin olarak, Ergenekon davasından 22 yıl 6 ay hapis cezası alan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Söz konusu mahkemede 28 Şubat davasının görülmesi sebebiyle duruşma, 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya sanık Ersöz, sağlık durumunu gerekçe göstererek katılmadı, avukatı Hulusi Coşkun geldi. Suç tarihinin 17 Nisan 1993 olarak belirtildiği iddianamede, merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal, müşteki olarak yer alıyor. Özal ailesi duruşmaya katılmazken avukatları Hasan İşgüzar ve Hande Zeynep Dursun hazır bulundu.

Duruşmada iddianame özetlenerek okundu. Özal ailesinin avukatlarından İşgüzar, "Bu dava açıldıktan sonra posta kutusuna, isimsiz ve imzasız üç sayfa yazı bırakılmıştır. Bu yazının, Ahmet Özal'a iletilmek üzere tarafıma bırakıldığı yazılmıştır." dedi. İşgüzar, üç sayfalık yazıyı mahkeme heyetine sundu. Mahkeme, özetle yazıyı okudu. "Sayın Ahmet Özal" diye başlayan ve Turgut Özal'ın uluslararası komplodan değil, iç siyasetten dolayı öldürüldüğünün belirtildiği yazıda, tekrar siyasete dönmesinin bazı çevreleri tedirgin ettiği ve bu sebeple ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.

Sanık Ersöz'ün avukatı Coşkun ise JİTEM olarak bir dönem deneme amaçlı istihbarat birimi kurulmak istendiğini, daha sonra kötüye kullanıldığı için bu yapılanmadan 1995 yılında vazgeçildiğini ifade etti. Gizli tanığın beyanına göre Özal'ı öldürtenin Levent Ersöz, zehirleyerek öldüreninse Semra Özal olduğunun iddia edildiğini dile getiren Av. Coşkun, bu ifadeye itibar edildiğinde Semra Özal'ın da suç işleyen olarak yargılanması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca Semra Özal'ın, ifadesinde İlker Çınar ve Ersöz'ü tanımadığını, Turgut Özal'ın öldürülmesiyle ilgili şüphelendiği kimse bulunmadığını ve bununla ilgili delili de olmadığını söylediği aktarıldı.

SANIK ERSÖZ'ÜN SAĞLIK DURUMU ARAŞTIRILACAK

Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, sanık vekilinin CMK 193/1 maddesi uyarınca beraat talebinin reddine karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Başkanı Önder İrfan Yorgancılar, "Başka suçtan tutuklu sanık Levent Ersöz'e atılı suçun yasadaki alt sınırına göre CMK 196/2 maddesi uyarınca talimat yoluyla savunması alınamayacağından, soruşturma aşamasında ifadesinin hastane ortamında alınmış olduğu da gözetilerek sağlık yönünden mahkememizde hazır bulundurulup bulundurulmayacağı konusunda araştırma yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazının akıbetinin, Bakırköy Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'nden sorulmasına." şeklinde karar verildiğini açıkladı. Sanığın sağlık durumunun, mahkemeye getirilmesine engel hali bulunmadığı hususunda rapor verilmesi halinde duruşmada hazır edilmesini isteyen Yorgancılar, sağlık durumu elvermediği takdirde ise sanığın hazır edilemeyeceğinin bildirilmesine karar verdi. Bu durumda savunmasının, SEGBİS yöntemiyle gelecek duruşma gününde alınması hususunda Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na müzekkere yazılması kararlaştırıldı. Ahmet Özal'ın ise duruşmaya gelmemesi halinde tanık sıfatıyla zorla getirilerek ifadesinin alınmasının kararlaştırıldığını açıklayan Mahkeme Başkanı Yorgancılar, "Deniz Uygar" kod adlı İlker Çınar adlı tanığın açık adresinin tespiti için Tarsus Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazılacağını kaydetti.

Semra Özal'ın davaya müdahilliğine ise sanığın beyanının alınmasından sonra karar verilecek. Mahkeme Başkanı Bayındır, Av. Hasan İşgüzar'ın duruşmada ibraz ettiği mektubun bir sûretinin, kanuni gereğinin takdiri ve ifası için Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesiyle yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderilmesine karar verildiğini söyledi.

Sanık Levent Ersöz'ün beraat talebi ise reddedildi. Duruşma, 9 Aralık 2013 tarihine ertelendi.