28 Þubat sürecinde yaþadýklarýný hafýzasýnda kötü bir aný olarak saklayan, 2007'de biyoloji öðretmeni olarak geri döndüðü mesleðini Kýrýkkale Þehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sürdüren 51 yaþýndaki Sibel Açýkgöz, çok sevdiði mesleðinden ihraç edilmesine giden süreci ve o dönemde tanýk olduðu olaylarý AA muhabirine anlattý.
Mesleðe 1994'te baþladýðýný, 1999'da görevine son verildiðini belirten Açýkgöz, "O zaman yeni evliydim. O sýrada ben Sivas'ýn Yýldýzeli ilçesinin Kümbet köyünde, eþim de Yozgat'ýn Sorgun ilçesinin köyünde görev yapýyordu. Ýkimizi de Keskin ilçesindeki Bilge Kaðan Ýlköðretim Okulu'na verdiler. Hamilelik durumum vardý. Bütün cezalarý o süreç içerisinde aldým." diye konuþtu.
- "MÜFETTÝÞLER SÜREKLÝ BENÝM ÝÇÝN GELÝYORLARDI"
Açýkgöz, eþinin evlendikten kýsa bir süre sonra askerlik için Van'a gittiðini, o dönemde bebeði 40 günlükken meslekten ihraç edildiðini dile getirdi.
O süreçte de uyarý, kýnama, kademe durdurma gibi bütün cezalarý aldýðýna dikkati çeken Açýkgöz, þöyle devam etti:
"En sonunda da yanlýþ hatýrlamýyorsam 1999 yýlýnda elime bir sarý zarf verildi görevime son verildiðine dair. Tabii ki bu hukuki olarak yanlýþ bir uygulamaydý çünkü yasal olarak kýlýk kýyafetten, baþörtüsünden görevden alma durumu söz konusu deðildi. Kýrýkkale'de görevine son verilen ilk öðretmenlerden biriyim. Müfettiþler sürekli benim için geliyorlardý, soruþturma açýlýyordu. Çok stresli ve zor günler geçirdim. Sonra da maddi sýkýntýlar baþladý."
- "HAKSIZ YERE GÖREVÝME SON VERÝLDÝ"
Açýkgöz, 1,5 yýllýk süreçte depresyona girdiðini, psikolojisinin bozulduðunu anlatarak, þunlarý kaydetti:
"Gerçekten o günleri hiç hatýrlamak dahi istemiyorum. Çok zordu benim için. Allah bir daha yaþatmasýn. Haksýz yere görevime son verildi. Gerçekten hiçbir tarikatla, örgütle baðlantým yoktu. Ben baþýmý açmadým ama o dönemde açýp çalýþan arkadaþlar çok oldu, kimi peruk taktý. Bir de çevreden de çok baský gördüm. Herkes bir de psikolojik baský yaptý, 'Ýlla aç çalýþ, bak herkes açýp çalýþýyor' diye. Üniversitede kendi isteðimle, irademle kapanmýþtým. Bu bana çok zor geldi, baþýmý açmak istemedim."
Keskin Bilge Kaðan Ýlköðretim Okulu'nda görev yaptýðý sýrada dönemin Ýlçe Milli Eðitim Müdürünün kendisini çaðýrdýðýný dile getiren Açýkgöz, baþörtüsü nedeniyle bir odada saatlerce psikolojik baský uyguladýklarýný öne sürdü.
Hamile olduðu için rapor almak istediði zamanlarda okul müdürünün sevk kaðýdý vermediðini ileri süren Açýkgöz, "Doktora gitmem gerekiyor, sevk kaðýdý verilmiyordu. Doðuma 20 gün kalana kadar okula gittim. Soruþturma geçirirken bir müfettiþ vardý, gülerek, mutlu bir þekilde 'senin artýk sonun geliyor, atýlacaksýn' dedi. Atýldýðýmda çok mutlu olmuþtu." ifadelerini kullandý.
Açýkgöz, 8 yýl mesleðinden uzak kaldýðýný, çevresinden de "artýk kesin görevine dönemezsin, o kadar boþa okudun" diye söylemlerin olduðunu dile getirdi.
Bir süre sonra umudunu yitirdiðini belirten Açýkgöz, "2007'de afla göreve döndüm. Bir gün deselerdi ki 'baþörtüsü kurumlarda serbest olacak' hayal derdim, inanmazdým. Rahat bir þekilde þu an derslerime giriyorum. Huzurluyum, mutluyum, okulumu da seviyorum. Affý çýkaranlara, bize bu þansý tekrar tanýyanlara ve emeði geçenlere de teþekkür ediyorum." dedi.
Açýkgöz, farklý liselerde çalýþtýktan sonra 2015'te þu an görev yaptýðý okula atandýðýný sözlerine ekledi.