Þiddetli yaðmur fay hattýný geniþletti! Uzmanlardan deprem açýklamasý
ABONE OL

Sarýgöl'de geçen yýl 18 Ekim'de etkili olan þiddetli yaðmur sele neden oldu. Hareketli fay hattýna giren binlerce metreküp yaðmur suyu, fay hattý üzerinde bulunan üzüm baðlarýnda büyük çukur ve yarýklarýn oluþmasýna neden oldu. Aþaðý Koçaklar Mahallesi'ndeki baðlarda yarýklar, yer yer 3 metre derinliðe ulaþýrken, bu durum mahalle sakinlerini de tedirgin etti. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araþtýrma ve Uygulama Merkezi (DAUM) öncülüðünde, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden uzmanlar bölgede GPS istasyonlarý kurarak, fay hattý hareketini inceledi, fay hattýnýn yýlda 10 santimetre hareket ettiði tespit edildi.

'ALAN AFETE MARUZ BÖLGE ÝLAN EDÝLDÝ'

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Sarýgöl'de, 1969 Alaþehir depreminden sonra, bir yüzey kýrýðý geliþti. Bu yüzey kýrýðýnýn bir tarafý, o günden bugüne çok küçük hareketlerle sürekli olarak yýlda 10 santimetre yükselirken, diðer tarafý ise alçalýyor. Burasý 1990'lý yýllarda yerleþime uygun olmayan alan olarak sýnýflandýrýldý. Tampon bölge çizilerek, afete maruz bölge ilan edildi. Bu hattýn üzerinde 100'e yakýn bina var. Bu 100'e yakýn bina sahibi için faydan uzak bir kesimde TOKÝ tarafýndan binalar yapýldý ve oraya taþýnmalarý saðlandý. Þu an o bölge belirli bir sakýným bandý içerisinde kaldýðý için sadece yýkým gerçekleþiyor ve yerine zaten bina yapýlamýyor" diye konuþtu.

'HER YIL 10 SANTÝMETRELÝK BÝR HAREKET OLUÞUYOR'

Fay hattýnýn her yýl 10 santimetre hareket ettiðine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Sürekli bir hareket gösteren bu bölgede Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi GPS istasyonlarý kurdu. Buradaki hareket saniye saniye izleniyor. Bir tarafýn yükseldiði ve diðer tarafýn düþtüðü görülüyor fakat orasý yýkýcý depremin gerçekleþmediði yer. Hareket sürekli var, yýkýcý deprem yok. Buna raðmen yapýlaþma yasaðý getirilmek zorunda. Çünkü burada bu harekete cevap verebilecek bir bina yapma þansýmýz yok. Çünkü her yýl 10 santimetrelik bir hareket oluþuyor" diye konuþtu.

Prof. Dr. Sözbilir sözlerini þöyle sürdürdü;

"Sarýgöl fayý þehri boydan boya kesen bir fay. Sarýgöl'de fay boyunca yerleþmiþ durumda. O hat üzerinde Kýrkaðaç'ta olduðu gibi 50- 75 metrelik bir alan afete maruz alan ilan edilmiþ durumda. O bölgede olan binalar yavaþ yavaþ yýkýlýyor ve yerine artýk bina yapýlmýyor. Sadece park ve bahçe yapýlýyor" diye konuþtu.